łysy ĄĘ Opublikowano 5 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2020 Z 5kg zasypu uzyskałem po warzeniu i przelaniu do fermentora 12,5 litra brzeczki nastawnej 17,5Blg. Co można powiedzieć o wydajności moich garów i całego procesu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2020 (edytowane) 9 minut temu, łysy ĄĘ napisał: Z 5kg zasypu uzyskałem po warzeniu i przelaniu do fermentora 12,5 litra brzeczki nastawnej 17,5Blg. Co można powiedzieć o wydajności moich garów i całego procesu? https://wiki.piwo.org/Obliczanie_wydajności_warzelni O to pytasz? Edytowane 5 Czerwca 2020 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 5 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2020 7 minut temu, zasada napisał: https://wiki.piwo.org/Obliczanie_wydajności_warzelni O to pytasz? Przy okazji tak. Dzięki za podrzucenie linku. Bardziej jednak chodzi mi o słowną ocenę. Czy te 47% które mi wyszło z tego wzoru to słabo/przeciętnie/dobrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 5 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2020 Jeśli te 5 kg to któryś ze słodów podstawowych to wydajność wg mnie słaba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 5 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2020 Mnie przy ostatnim warzeniu wyszło wg tego wzoru 59% co uważam za średni wynik, tak więc te 47% może być niepokojące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 5 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2020 Niestety bardzo słaba.Jeśli sam śrutujesz to śrutuj drobniej. Mieszaj od czasu do czasu zacier i spróbuj zacierać dluzej np. 1.5h.Wysładzaj wolniej i więcej, najlepiej do objętości (jeśli chcesz miec 20l piwa to powinienes miec ok 25l przed gotowaniem). Ale nie wysladzaj jeśli leci już ponizej 2 blg.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 5 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2020 Zmniejsz ilość słodu jak celujesz w 12l i np. 12BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 5 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2020 Godzinę temu, INTseed napisał: Zmniejsz ilość słodu jak celujesz w 12l i np. 12BLG. Skąd pomysł, że celował w 12 BLG? ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 5 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2020 Tylko że tak liczona wydajność nie bierze poprawki na łuskę. Wydajność "Amerykańska" w tym przypadku to 59%. 70% uznałbym za przyzwoitą przy liczeniu w ten sposób (wiele klasycznych receptur zakłada właśnie taką wydajność). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 5 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2020 A czy jest jakaś różnica w jaki sposób liczymy wydajność, skoro koniec końców w porównaniu do innych liczących w ten sam sposób, jest po prostu słabo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 6 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2020 Wysładzam do objętości. Gotować mogę max 22 litrów brzeczki. Śrutowanie jest drobniutkie i tempo filtracji ok 1/2 litra na minutę. Wychodzi więc na to że po prostu za duży zasyp i sporo cukrów się marnuje, bo tą objętością nie da rady wszystkich wypłukać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 6 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2020 Powtórz wysładzanie i z uzyskanej brzeczki zrób cienkusza Ja właśnie spijam takowego. Robiłem Irish Red Ale dla żony - wyszło 10blg, zalałem słód ponownie, zamieszałem, poczekałem, przefiltrowałem i wyszło 5blg na cienkusza Cienkusz finalnie ma jakieś 1.5-2% alkoholu, słabą pianę, przyjemną goryczkę i jest genialny na upał. Rozlałem w pety 1.5l - stoi w lodówce, gdy chce się pić to leje do szklanki i gotowe Zamiast jakiś podejrzanych napojów ze sklepu Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 14 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2021 Mały update. Doszedłem jako tako do ładu ze swoimi garami i teraz mam w miarę powtarzalny proces. 5kg zasyp daje mi 18 litrów schłodzonej brzeczki 15 Blg gotowej do zadania drożdży. Ponawiam tytułowe pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 14 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2021 W dniu 5.06.2020 o 09:18, zasada napisał: https://wiki.piwo.org/Obliczanie_wydajności_warzelni O to pytasz? Masz przecież odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 14 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2021 Ok 72% wydajności całkowitej czyli w miarę standardowo. Zazwyczaj zakłada się wydajność na poziomie 75%. Jeśli komuś wychodzi mniej ma straty, które albo wynikają ze śrutowania albo zacierania albo wysładzania. Ja na kadzi z kega gdzie podczas zacierania cały czas pracowało mieszadło i wysładzałem na sraczwężyku osiągałem 85%. Teraz na GF mam ok 80%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 21 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2021 Wczoraj popełniłem stout. Zwiększyłem objętość wysładzania i w efekcie z zasypu 6kg uzyskałem 17,25 litra nastawu 19,5 Blg. Co według wzoru z naszej wiki daje wydajność 60,6%. A wydajność zacieru liczona w arkuszu PPPP osiąga 89%. Chyba osiągnąłem już strefę standardowych wydajności? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 21 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2021 74% wg BS. Standardowo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się