punix Opublikowano 27 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 16 minut temu, Mariusz Zmora napisał: Wyszło tyle czyli niby sfermentowało ale nadal jest piana zlewać czy poczekać aż opadnie? A jak długo już fermentuje, jakie drożdże i temperatura? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Zmora Opublikowano 27 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 21 minut temu, punix napisał: A jak długo już fermentuje, jakie drożdże i temperatura? Safale US 05. Warzenie i rozlew do fermentora 18.07. Temperatura w pomieszczeniu 25.2 st C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 27 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 4 minuty temu, Mariusz Zmora napisał: Safale US 05. Warzenie i rozlew do fermentora 18.07. Temperatura w pomieszczeniu 25.2 st C Temperatura o wiele za wysoka, więc pewnie już po wszystkim... US-05 często zostawiają taką czapę. Jak za 3-4 dni nie zmieni się blg, to możesz butelkować. Natomiast na kolejną warkę proponuję zrobić pudło styropianowe na fermentor i chłodzić zamrożonymi butelkami, ewentualnie jakieś kveiki, bo w tej temperaturze nic innego dobrego nie wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Zmora Opublikowano 27 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 1 minutę temu, punix napisał: Temperatura o wiele za wysoka, więc pewnie już po wszystkim... US-05 często zostawiają taką czapę. Jak za 3-4 dni nie zmieni się blg, to możesz butelkować. Natomiast na kolejną warkę proponuję zrobić pudło styropianowe na fermentor i chłodzić zamrożonymi butelkami, ewentualnie jakieś kveiki, bo w tej temperaturze nic innego dobrego nie wyjdzie. Jaka będzie optymalna 20 st C? Dam wiatrak i zobaczę czy coś spadnie. Planuję lodówkę kupić z sterowaniem ale to w hu.. Hajsu może używana się uda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 27 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 17 minut temu, Mariusz Zmora napisał: Jaka będzie optymalna 20 st C? Dam wiatrak i zobaczę czy coś spadnie. Planuję lodówkę kupić z sterowaniem ale to w hu.. Hajsu może używana się uda. Opcją budżetową jest wspomniane pudło, mnie całość kosztowała ok. 25 zł. Z temperaturą spokojnie schodziłem do 15 C, ale zawsze można dołożyć zmrożonych butelek i bardziej schłodzić. Jedynym minusem tego rozwiązania jest przymus wymiany butelek, na początku nawet dwa razy dziennie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Zmora Opublikowano 27 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 4 minuty temu, tortoise napisał: Opcją budżetową jest wspomniane pudło, mnie całość kosztowała ok. 25 zł. Z temperaturą spokojnie schodziłem do 15 C, ale zawsze można dołożyć zmrożonych butelek i bardziej schłodzić. Jedynym minusem tego rozwiązania jest przymus wymiany butelek, na początku nawet dwa razy dziennie. Yhm i w tym problem wymiana butelek. Może znajdę jakąś używaną. Fakt 1sza warka dojść straciła na aromacie zrobiło się bardziej estrowe ale smak ok wytrawne chmielowy. Dziękuję za odpowiedź wszystkim pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 27 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 Ja używałem styropianowej lodówki ibtak z 20 warek zrobiłem. Nawet 2 lagery i portera dalo rade zrobić i wyszly dobre wiec na poczatek polecam. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 27 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 Godzinę temu, Mariusz Zmora napisał: Jaka będzie optymalna 20 st C? Dam wiatrak i zobaczę czy coś spadnie. Planuję lodówkę kupić z sterowaniem ale to w hu.. Hajsu może używana się uda. 20°C to raczej maks dla tych drożdży. I mówimy o temperaturze brzeczki, a nie otoczenia. Lodówka to oczywiście najprzyjemniejsze rozwiązanie, ale pudło kosztuje niewiele i pozwala na całkiem przyzwoitą kontrolę temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Zmora Opublikowano 27 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 Godzinę temu, punix napisał: 20°C to raczej maks dla tych drożdży. I mówimy o temperaturze brzeczki, a nie otoczenia. Lodówka to oczywiście najprzyjemniejsze rozwiązanie, ale pudło kosztuje niewiele i pozwala na całkiem przyzwoitą kontrolę temperatury. No gadałem z takim gościem 1415 PLN lodówka i trzeba jeszcze dodać inny termostat to plus 200 dużo ale będę myślał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 27 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 37 minut temu, Mariusz Zmora napisał: No gadałem z takim gościem 1415 PLN lodówka i trzeba jeszcze dodać inny termostat to plus 200 dużo ale będę myślał Nie wiem, jak dużą lodówkę chcesz, ale proszę zestaw na jeden fermentor 30 l: https://www.mediaexpert.pl/agd/lodowki-i-zamrazarki/lodowki/lodowka-mpm-46-cj-02-h-czarna + sterownik STC1000 za 50zł z przesyłką + jedno/dwa gniazdka, kawałek kabla i wtyczka Wszystko mieści się w 450-500 zł Z termostatem nic nie trzeba robić. Mariusz Zmora 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 27 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 2 godziny temu, tortoise napisał: Nie wiem, jak dużą lodówkę chcesz, ale proszę zestaw na jeden fermentor 30 l: https://www.mediaexpert.pl/agd/lodowki-i-zamrazarki/lodowki/lodowka-mpm-46-cj-02-h-czarna + sterownik STC1000 za 50zł z przesyłką + jedno/dwa gniazdka, kawałek kabla i wtyczka Wszystko mieści się w 450-500 zł Z termostatem nic nie trzeba robić. Potwierdzam, ja kupiłem mpm-a nowego za 599zł i petarda, @Mariusz Zmora używane lodówki za 200-300zł maks dostaniesz. Mariusz Zmora 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Zmora Opublikowano 27 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 35 minut temu, Suchejroo napisał: Potwierdzam, ja kupiłem mpm-a nowego za 599zł i petarda, @Mariusz Zmora używane lodówki za 200-300zł maks dostaniesz. Rozumiem że sterownik będzie włączał i wyłączał zasilanie chłodziarki na podstawie dolnej i górnej temperatury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 27 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 37 minut temu, Mariusz Zmora napisał: Rozumiem że sterownik będzie włączał i wyłączał zasilanie chłodziarki na podstawie dolnej i górnej temperatury? W większości sterowników ustawiasz zakładaną temperaturę i histerezę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 27 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 Jeśli budżet pozwala warto kupić sterownik działający w oparciu o pętle PID. Powinien trzymać regulowany parametr (np. temperaturę) idealnie bez błędów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Zmora Opublikowano 27 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 2 godziny temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Jeśli budżet pozwala warto kupić sterownik działający w oparciu o pętle PID. Powinien trzymać regulowany parametr (np. temperaturę) idealnie bez błędów... Jaki polecasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 27 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 (edytowane) 3 godziny temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: warto kupić sterownik działający w oparciu o pętle PID. Nie jestem szpecem od elektroniki ale wyczytałem, i przyjąłem za pewnik bo gość pisał dość przekonująco, że steromwiki PID nie nadają się do układów sprężarkowych. Sprężarka w lodówce musi mieć określone przerwy w pracy a pid spowoduje że będzie pracowała znacznie dłużej niż powinna bez przerwy. Zaczynając nie na pełnej mocy i kończąc też nie na pełnej mocy działania. Lodówka będzie działać ale jej żywotność będzie dużo krótsza niż przy sterowaniu on/off. Bardzo popularny jest Stc1000 i Inkbird działające on/off. Edit: jak masz odfermentowanie 83% dla US05 to możesz butelkować. Jak chcesz to poczekaj że 2-3 dni ale nic nie powinno się zmienić. Edytowane 27 Lipca 2020 przez anatom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 27 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 Godzinę temu, Mariusz Zmora napisał: Jaki polecasz? PID raczej nie używa się do lodówek ponieważ agregaty nie są odporne na sterowanie ciągłe. Zwykle ON/OFF wystarczy. Sterowanie PID może być stosowane np. do sterowania grzałkami podczas zacierania. Może to się udać jak mamy cały rok temperaturę poniżej 15st i dogrzewamy brzeczkę. Wtedy jak najbardziej dałoby rade to zastosować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 28 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 Muszę rozwiać te mity... PID jak najbardziej się nadaje - technicznie jest to regulator ON/OFF bo nic innego w przypadku zasilania silnika kompresora nie robi Tyle, że należy ustawić minimalny czas pracy pompy i minimalną przerwę w pracy - żeby pompa kompresora nie załączała się na np 15s bo to ją wykończy, a poza tym nic nie daje w przypadku chłodzenia. Dokładnie to samo robisz ustawiając w zwykłym sterowniku histerezę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 28 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 Godzinę temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: PID jak najbardziej się nadaje - technicznie jest to regulator ON/OFF bo nic innego w przypadku zasilania silnika kompresora nie robi Dokładnie to samo robisz ustawiając w zwykłym sterowniku histerezę. W takim razie jaką mamy korzyść z PIDa na rzecz zwykłego sterownika? Skoro nie ma różnicy to po co wydawać niepotrzebnie kasę na PID, który kosztuje kilka razy więcej niż zwykły STC1000 i zagłębiać się w jego ustawienia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmk1 Opublikowano 28 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 Lodówka posiada taka inercję cieplną, że wystarczy naprawdę podstawowy sterownik temperatury - jeżeli już chcemy iść w kierunku takiej dokładności to zalecam się skupić na dokładności pomiaru temperatury. Swoją drogą posiadacie może informacje jaki typ regulatora posiada sterownik STC-1000? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 28 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 2 godziny temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Muszę rozwiać te mity... PID jak najbardziej się nadaje - technicznie jest to regulator ON/OFF bo nic innego w przypadku zasilania silnika kompresora nie robi Tyle, że należy ustawić minimalny czas pracy pompy i minimalną przerwę w pracy - żeby pompa kompresora nie załączała się na np 15s bo to ją wykończy, a poza tym nic nie daje w przypadku chłodzenia. Dokładnie to samo robisz ustawiając w zwykłym sterowniku histerezę. Pid jest sterowaniem ciągłym precyzyjnym, ustawiająć minimalny czas włączenia 15s przy takim sterrowaniu to się mija z celem. Ja robiąc adaptacyjny sterownik PID do zaciernia to częstotliwość miałem 1Hz. Przy inercji cieplnej grzałek większe czasy wypelnienia mijają się z celem. Za daleko odbiega się teraz od tematu. On/off z histereza i nic więcej nie trzeba do sterownika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drhambone Opublikowano 28 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 16 godzin temu, Mariusz Zmora napisał: Rozumiem że sterownik będzie włączał i wyłączał zasilanie chłodziarki na podstawie dolnej i górnej temperatury? Kolego, taki układ będzie działał dalej jak lodówka, tylko w innym zakresie temperatur (ustawionym w zewnętrzym sterowniku). Zewnętrzny sterownik jest potrzebny tylko po to. Jak by w lodówkach dało się ustawiać temperatury 10-20st. to by nie było potrzeba zewnętrznego sterowania. Co do PID, no nie nadaje się taki typ sterowania do sprężarek chłodniczych (chyba że takich które mają regulowaną wydajność, albo są przystosowane do pracy z falownikiem), ale to inna bajka i w lodówce za pare stówek się tego nie uświadczy. Jak ktoś się pokusi o takie sterowanie to zajedzie sprężarkę i tyle w temacie. Pozdrawiam Tomek Mariusz Zmora 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Zmora Opublikowano 28 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 3 godziny temu, drhambone napisał: Kolego, taki układ będzie działał dalej jak lodówka, tylko w innym zakresie temperatur (ustawionym w zewnętrzym sterowniku). Zewnętrzny sterownik jest potrzebny tylko po to. Jak by w lodówkach dało się ustawiać temperatury 10-20st. to by nie było potrzeba zewnętrznego sterowania. Co do PID, no nie nadaje się taki typ sterowania do sprężarek chłodniczych (chyba że takich które mają regulowaną wydajność, albo są przystosowane do pracy z falownikiem), ale to inna bajka i w lodówce za pare stówek się tego nie uświadczy. Jak ktoś się pokusi o takie sterowanie to zajedzie sprężarkę i tyle w temacie. Pozdrawiam Tomek Z wykształcenia jestem elektronikiem ale to zostawmy na uboczu bo się na dzień dzisiejszy w tej dziedzinie nie czuje wykształcony odpowiednio. Wracając do tematu schematy ogarniam i mam takie pytanie jeżeli podepnę wszystko do chłodziarki ustawie itd. Czy jest mi do tego potrzebne urządzenie ogrzewające? Trochę to nie logiczne ja to rozumuje ze jak np będę już miał 19 st C to wtedy się załączy lodówka a wyłączy gdy czujnik ogarnie np 15 st C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 28 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 (edytowane) Po pierwsze - mniejsza histereza ( +/- 0.3C od temperatury zadanej) po drugie element grzewczy jest opcjonalny Edytowane 28 Lipca 2020 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Zmora Opublikowano 28 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 4 minuty temu, fotohobby napisał: Po pierwsze - mniejsza histereza ( ok.0.5C) po drugie element grzewczy jest opcjonalny To stc 1000 będzie dobry myślę.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się