bielaq Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Hej, Udało mi się zakupić lodówkę do fermentacji - małą, podblatową bez zamrażalnika. Ściągnąłem sobie sterownik z Chin z czujnikiem nc10. Powstało pytania jak mierzyć prawidłowo temperaturę. Na zewnątrz fermentora na pokrywie? Wewnątrz w gilzie na środku? - martwi mnie bezwładność i możliwość zbytniego chłodzenia ze względu na bezwładność temperaturową. Wewnątrz nad piwem? Podzielcie się proszę swoimi metodami i doświadczeniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2020 7 minut temu, bielaq napisał: Hej, Udało mi się zakupić lodówkę do fermentacji - małą, podblatową bez zamrażalnika. Ściągnąłem sobie sterownik z Chin z czujnikiem nc10. Powstało pytania jak mierzyć prawidłowo temperaturę. Na zewnątrz fermentora na pokrywie? Wewnątrz w gilzie na środku? - martwi mnie bezwładność i możliwość zbytniego chłodzenia ze względu na bezwładność temperaturową. Wewnątrz nad piwem? Podzielcie się proszę swoimi metodami i doświadczeniami. Najlepiej w gilzie zanurzonej w brzeczce. Druga opcja to przyklejenie sondy na zewnątrz fermentora i zaizolowanie kawałkiem styropianu. Mierzenie temperatury powietrza (czyli na pokrywie albo ponad taflą piwa) to nie jest dobra droga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Wbrew pozorom najlepiej na zewnątrz fermentora tak, aby czujnik był na wysokości piwa. Unikamy wtedy zbytniego wychłodzenia powietrza przez lodówkę, szczególnie na początku chłodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Wbrew pozorom przydałyby się ze dwa termometry i odpowiedni algorytm A tak w ogóle to chłodzenie nie powietrzem a cieczą - powietrze niczym schłodzi te 30l brzeczki to może już być "po ptokach" i połowa fermentacji z głowy... J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 1 godzinę temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: powietrze niczym schłodzi te 30l brzeczki to może już być "po ptokach" i połowa fermentacji z głowy... Nieprawda, ale pod warunkiem dobrego wstępnego schłodzenia brzeczki. Robiłem pomiary temperatury wewnątrz i na zewnątrz fermentora i bez problemu można utrzymać zadaną temperaturę. Odchylenie nawet w szczytowym momencie fermentacji nie było wyższe niż 0,5 stopnia. Problem jest gdy chcemy szybko schłodzić brzeczkę np. przed zadaniem drożdży. W obecnych temperaturach daję radę schłodzić chłodnicą do ok 22-20 stopni, a do 14 dochładzam w lodówce i trwa to kilka godzin. Z wężownicą, lub z płaszczem wodnym trwało by to o wiele krócej. Dlatego zazwyczaj zadaję drożdże na drugi dzień. 9 godzin temu, bielaq napisał: Podzielcie się proszę swoimi metodami i doświadczeniami. Ja mierzę z czujnikiem przyklejonym na zewnątrz fermentora w połowie wysokości słupa cieczy i zaizolowanym kilkoma warstwami pianki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Godzinę temu, Gawron napisał: Nieprawda, ale pod warunkiem dobrego wstępnego schłodzenia brzeczki. ... Problem jest gdy chcemy szybko schłodzić brzeczkę np. przed zadaniem drożdży. W obecnych temperaturach daję radę schłodzić chłodnicą do ok 22-20 stopni, a do 14 dochładzam w lodówce i trwa to kilka godzin. No to prawda czy nie prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 3 godziny temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: No to prawda czy nie prawda? Napiszę jeszcze raz. Do utrzymania temperatury fermentacji w zupełności chłodzenie powietrzem w lodówce wystarczy. Jeżeli chcemy szybko schłodzić dużą objętość, to trwa to długo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Ja mam czujnik w lodówce w powietrzu, wahania temperatury piwa podczas fermentacji są znikome (sprawdzam przez ispindel). Minusem jest konieczność ręcznej kontroli temperatury podczas końca fazy burzliwej (trzeba podnieść, opcja z zatopieniem czujnika zrobi to sama). Trzeba brać też pod uwagę różnicę wysokości, u mnie dochodzi do 2 st. (dół/góra lodówki, 140 cm), więc czujnik umieszczam zazwyczaj w połowie. Oczywiście nie zadaję drożdży przed osiągnięciem docelowej temperatury brzeczki, a w obecnych temperaturach robię to wkładając wiadro do większego z wodą z lodem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 9 godzin temu, x1d napisał: czujnik w lodówce w powietrzu I dlatego już ci ta lodówka długo nie pociągnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 10 godzin temu, x1d napisał: Ja mam czujnik w lodówce w powietrzu, wahania temperatury piwa podczas fermentacji są znikome (sprawdzam przez ispindel). Minusem jest konieczność ręcznej kontroli temperatury podczas końca fazy burzliwej (trzeba podnieść, opcja z zatopieniem czujnika zrobi to sama). Trzeba brać też pod uwagę różnicę wysokości, u mnie dochodzi do 2 st. (dół/góra lodówki, 140 cm), więc czujnik umieszczam zazwyczaj w połowie. Oczywiście nie zadaję drożdży przed osiągnięciem docelowej temperatury brzeczki, a w obecnych temperaturach robię to wkładając wiadro do większego z wodą z lodem. A początkującmm sie mówi że ważna jest temp piwa a nie otoczenia Rolnik Sam w Dolinie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 3 minuty temu, anteks napisał: A początkującmm sie mówi że ważna jest temp piwa a nie otoczenia A otoczenie ma wpływ na piwo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Gilza wpuszczona do fermentora przez przepust do kabli, zamontowany w otworze po bulgatorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2020 8 godzin temu, x1d napisał: A otoczenie ma wpływ na piwo... Tylko w piwowarstwie chodzi o utrzymanie temp piwa a nie otoczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się