Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 (edytowane) Tak https://photos.app.goo.gl/pFT8Ecv9YyBJTkSn9 https://photos.app.goo.gl/xqAcQ2Rfud1bGqTM8 https://photos.app.goo.gl/RhPwFHTRsXNjciDCA J. Edytowane 20 Sierpnia 2020 przez Rolnik Sam w Dolinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Trochę mi było szkoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Na jakim etapie ta izolacja? Zacierania, przerw, warzenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Od początku do końca Warzę na leniucha - słód wsypany do wiadra tylko mieszam 2-3 razy w ciągu zacierania. Tu akurat było półtorej godziny zacierania - chciałem sprawdzić czy ma to wpływ na wydajność. Chyba nie... Potem podczas gotowania rozpinam kołnierzyk żeby zdjąć pokrywkę... Nie mierzyłem, ale rozgrzewanie jest zauważalnie szybsze (na oko) a podczas warzenia temperatura spada powoli, tak, że grzałka prawie się nie włącza. Jak się polarek upierniczy słodem to wystarczy wrzucić do pralki J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Pytalem dlatego, ze sam czesto na lenia zacieram i uzywam do tego "lodowki" styropianowej, tej samej, w ktorej potem trzymam fermentacje. Gar wstawiony tam i dla pewnosci przykryty poducha, plus wieko pudla, oczywiscie, utrzymuje temperature przez caly czas zacierania na niesmienionym poziomie - drgnie moze o 0,5 stopnia przez godzine... Wiec moge tylko polecic! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Ja początkowo zacierałem w lodówce turystycznej, potem zlewałem do gara i gotowałem. Pracuję jednak nad uproszczeniem i skróceniem procesu oraz zmniejszeniem ilości garów do mycia Lenistwo matką racjonalizacji W tej chwili mam tylko kocioł a'la Lidl, w nim filtrator, po ugotowaniu zlewam do fermentora studzę i zadaję drożdże. Do mycia tylko wiadro filtracyjne i kocioł Wydajność z ostatniego razu (1.7kg pale w 12.5l wody, finalnie 11.5l wyszła 78-79% - dla mnie ok). Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Godzinę temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Ja początkowo zacierałem w lodówce turystycznej, potem zlewałem do gara i gotowałem. Pracuję jednak nad uproszczeniem i skróceniem procesu oraz zmniejszeniem ilości garów do mycia Lenistwo matką racjonalizacji W tej chwili mam tylko kocioł a'la Lidl, w nim filtrator, po ugotowaniu zlewam do fermentora studzę i zadaję drożdże. Do mycia tylko wiadro filtracyjne i kocioł Wydajność z ostatniego razu (1.7kg pale w 12.5l wody, finalnie 11.5l wyszła 78-79% - dla mnie ok). Jakub Jakim cudem z 12.5l wody wyszło finalnie 11.5l, skoro słód swoje wchłonął, do tego dochodzi gotowanie i straty przy przelewaniu do fermentora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 +2l na wysładzanie. Pewnie akurat tyle zostało w słodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 A to ja juz w ogole len patentowany jestem. Lece na BIAB juz w garze warzelnym, wiec tylko wyciagam worek, odciskam i fajer. No, zeby nie miec az takiej straty to robie temu workowi goraca kapiel w wiadrze z jakimis 10L wody +- 70 stopni. Czyli potem tylko wiaderko musze przemyc, no ale bez przesady z tym lenistwem Jak to ktos kiedys zgrabnie ujal - liczy sie efekt koncowy, czyli smaczne piwo, a bylo co po drodze, to juz pies "wypil" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 No też próbowałem z workiem, ale stwierdziłem że wiadro wygodniejsze jest Nie trzeba nic wyciskać, wystarczy postawić na kotle J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
70345 Opublikowano 19 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2022 Nie chciałem śmiecić z zakładaniem nowego tematu. Koledzy Czy ktoś z Was izolował garnek 100L ? pytam, bo straty ciepła przy zacieraniu są na tej powierzchni na tyle duże, że przy przerwach podczas zacierania szybko się schładza, a dwa: podczas warzenia - do zagotowania trzeba bydle 3h grzać. Może ktoś ma jakiś sprytny patent ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2022 24 minuty temu, 70345 napisał: Może ktoś ma jakiś sprytny patent ? Ekran zagrzejnikowy, karimata, taśmy gumowe, ktoś wklejał jakiś koc p-poż chyba. Jak robisz na żywym ogniu to trzeba odpowiednio więcej zostawić miejsca. edit: o! poczytaj, pooglądaj 70345 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 19 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2022 Armaflex+strecz+srebrna taśma, grzeje prądem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 19 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2022 Godzinę temu, 70345 napisał: przy przerwach podczas zacierania szybko się schładza A co najgorsze nierównomiernie. W nieizolowanym garze różnica temp. potrafi być znaczna. Izoluj i mieszaj, aby zyskać jednakową temp. w całej objętości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
70345 Opublikowano 19 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2022 1 godzinę temu, zasada napisał: Ekran zagrzejnikowy, karimata, taśmy gumowe, ktoś wklejał jakiś koc p-poż chyba. Jak robisz na żywym ogniu to trzeba odpowiednio więcej zostawić miejsca. edit: o! poczytaj, pooglądaj Sporo fajnych patentów, jednak większość z nich nie sprawdzi się przy grzaniu ogniem, lub może być problematyczna przy myciu gara. Zastanawiam się nad rozwiązaniem "debilo-odpornym". Wełna mineralna i koc gaśniczy w wersji "plug&play" zdejmowana do mycia - wydaje się być niegłupie. Dzięki ! ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 19 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2022 Ja osobiście dzisiaj tak ubrałem swoj garnuszek:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 19 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2022 6 godzin temu, 70345 napisał: a dwa: podczas warzenia - do zagotowania trzeba bydle 3h grzać. grzej już podczas wysładzania, no chyba, że to jeden gar do zacierania i warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 19 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2022 W dniu 20.08.2020 o 11:11, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Tak https://photos.app.goo.gl/pFT8Ecv9YyBJTkSn9 https://photos.app.goo.gl/xqAcQ2Rfud1bGqTM8 https://photos.app.goo.gl/RhPwFHTRsXNjciDCA J. XD Jeszcze czapkę na to naciągnij i szalik Michal131 i Borol94 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
70345 Opublikowano 21 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 W dniu 19.01.2022 o 17:29, smola napisał: grzej już podczas wysładzania, no chyba, że to jeden gar do zacierania i warzenia. Właśnie tak. 1 Gar operacyjny 2gi mniejszy do grzania wody do wysładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekT Opublikowano 21 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 W dniu 19.01.2022 o 11:23, 70345 napisał: Nie chciałem śmiecić z zakładaniem nowego tematu. Koledzy Czy ktoś z Was izolował garnek 100L ? pytam, bo straty ciepła przy zacieraniu są na tej powierzchni na tyle duże, że przy przerwach podczas zacierania szybko się schładza, a dwa: podczas warzenia - do zagotowania trzeba bydle 3h grzać. Może ktoś ma jakiś sprytny patent ? Izolacja kominkowa https://allegro.pl/oferta/welna-kominkowa-paroc-550-c-25x1000x600mm-1arkusz-10491161537?utm_feed=6bb7005d-9dc7-4374-8565-4bc127df615a&utm_term=desc-yes&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_ogrzewanie_pla_ss&ev_adgr=ogrzewanie&ev_campaign_id=14937753733&gclid=CjwKCAiA0KmPBhBqEiwAJqKK46E1yzxFlB_b8YKkRxMKbH59d2zXPMkWjEmWEk-Ua3W0AJ9DEL-FGxoCP5gQAvD_BwE https://www.abud.pl/product-pol-834-Welna-Izolacja-Alu-Lamella-mat-50mm-5m2-Rockwool-uniw.html?gclid=CjwKCAiA0KmPBhBqEiwAJqKK4wu_27iE_UeI7xT1pKf-A_qeXnO3yuqmP_qBFelyZrc7uIh0tH97ExoCTRoQAvD_BwE 70345 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
70345 Opublikowano 21 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 Dzięki ! Najprawdopodobniej pójdę w wełnę mineralną w kocu gaśniczym zakładane na rzepy (zdejmowane do mycia) Dam znać, jak wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 21 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 Jak Ci brzeczka nie wykipi, to nie ma potrzeby zdejmowania izolacji. Zbędna robota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
70345 Opublikowano 14 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2022 Poszło bez rzepów, ale i tak się trzyma a łatwiej zdjąć. Zobaczymy, jak się spisze przy warzeniu. zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2022 Godzinę temu, 70345 napisał: Zobaczymy, jak się spisze przy warzeniu. Ano. Wrzuć zdjęcia po pierwszym gotowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
70345 Opublikowano 16 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2022 Zdecydowanie polecam rozwiązanie ! przy godzinnej przerwie podczas zacierania temperatura spadła o mniej niż 0,5C (bez dogrzewania). Ważnym jest, aby garnek był możliwie pełny - wtedy spadki temperatury są najmniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się