Skocz do zawartości

Jak najłatwiej zaizolować gar warzelny :)


Rekomendowane odpowiedzi

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Od początku do końca :) Warzę na leniucha - słód wsypany do wiadra tylko mieszam 2-3 razy w ciągu zacierania.

Tu akurat było półtorej godziny zacierania - chciałem sprawdzić czy ma to wpływ na wydajność. Chyba nie...

Potem podczas gotowania rozpinam kołnierzyk ;) żeby zdjąć pokrywkę...

 

Nie mierzyłem, ale rozgrzewanie jest zauważalnie szybsze (na oko) a podczas warzenia temperatura spada

powoli, tak, że grzałka prawie się nie włącza. Jak się polarek upierniczy słodem to wystarczy wrzucić do pralki :)

 

J.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytalem dlatego, ze sam czesto na lenia zacieram i uzywam do tego "lodowki" styropianowej, tej samej, w ktorej potem trzymam fermentacje. Gar wstawiony tam i dla pewnosci przykryty poducha, plus wieko pudla, oczywiscie, utrzymuje temperature przez caly czas zacierania na niesmienionym poziomie - drgnie moze o 0,5 stopnia przez godzine... Wiec moge tylko polecic! :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja początkowo zacierałem w lodówce turystycznej, potem zlewałem do gara i gotowałem.

 

Pracuję jednak nad uproszczeniem i skróceniem procesu oraz zmniejszeniem ilości garów do mycia :)

Lenistwo matką racjonalizacji :) W tej chwili mam tylko kocioł a'la Lidl, w nim filtrator, po ugotowaniu

zlewam do fermentora studzę i zadaję drożdże. Do mycia tylko wiadro filtracyjne i kocioł :)

Wydajność z ostatniego razu (1.7kg pale w 12.5l wody, finalnie 11.5l wyszła 78-79% - dla mnie ok).

 

Jakub

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

Ja początkowo zacierałem w lodówce turystycznej, potem zlewałem do gara i gotowałem.

 

Pracuję jednak nad uproszczeniem i skróceniem procesu oraz zmniejszeniem ilości garów do mycia :)

Lenistwo matką racjonalizacji :) W tej chwili mam tylko kocioł a'la Lidl, w nim filtrator, po ugotowaniu

zlewam do fermentora studzę i zadaję drożdże. Do mycia tylko wiadro filtracyjne i kocioł :)

Wydajność z ostatniego razu (1.7kg pale w 12.5l wody, finalnie 11.5l wyszła 78-79% - dla mnie ok).

 

Jakub

Jakim cudem z 12.5l wody wyszło finalnie 11.5l, skoro słód swoje wchłonął, do tego dochodzi gotowanie i straty przy przelewaniu do fermentora?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A to ja juz w ogole len patentowany jestem. Lece na BIAB juz w garze warzelnym, wiec tylko wyciagam worek, odciskam i fajer. No, zeby nie miec az takiej straty to robie temu workowi goraca kapiel w wiadrze z jakimis 10L wody +- 70 stopni. Czyli potem tylko wiaderko musze przemyc, no ale bez przesady z tym lenistwem :)

 

Jak to ktos kiedys zgrabnie ujal - liczy sie efekt koncowy, czyli smaczne piwo, a bylo co po drodze, to juz pies "wypil" :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Nie chciałem śmiecić z zakładaniem nowego tematu.


Koledzy
Czy ktoś z Was izolował garnek 100L ? 
pytam, bo straty ciepła przy zacieraniu są na tej powierzchni na tyle duże, że przy przerwach podczas zacierania szybko się schładza, a dwa: podczas warzenia - do zagotowania trzeba bydle 3h grzać. 
Może ktoś ma jakiś sprytny patent ? 

 


Garnek 100L - znaleziono na Ceneo.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

24 minuty temu, 70345 napisał:

Może ktoś ma jakiś sprytny patent ? 

Ekran zagrzejnikowy, karimata, taśmy gumowe, ktoś wklejał jakiś koc p-poż chyba.

Jak robisz na żywym ogniu to trzeba odpowiednio więcej zostawić miejsca.

 

edit: o! poczytaj, pooglądaj

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, zasada napisał:

Ekran zagrzejnikowy, karimata, taśmy gumowe, ktoś wklejał jakiś koc p-poż chyba.

Jak robisz na żywym ogniu to trzeba odpowiednio więcej zostawić miejsca.

 

edit: o! poczytaj, pooglądaj

 


Sporo fajnych patentów, jednak większość z nich nie sprawdzi się przy grzaniu ogniem, lub może być problematyczna przy myciu gara.
Zastanawiam się nad rozwiązaniem "debilo-odpornym".
Wełna mineralna i koc gaśniczy w wersji "plug&play" zdejmowana do mycia - wydaje się być niegłupie. 
Dzięki ! ! 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 19.01.2022 o 17:29, smola napisał:

grzej już podczas wysładzania, no chyba, że to jeden gar do zacierania i warzenia.

Właśnie tak.
1 Gar operacyjny

2gi mniejszy do grzania wody do wysładzania. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 19.01.2022 o 11:23, 70345 napisał:

Nie chciałem śmiecić z zakładaniem nowego tematu.


Koledzy
Czy ktoś z Was izolował garnek 100L ? 
pytam, bo straty ciepła przy zacieraniu są na tej powierzchni na tyle duże, że przy przerwach podczas zacierania szybko się schładza, a dwa: podczas warzenia - do zagotowania trzeba bydle 3h grzać. 
Może ktoś ma jakiś sprytny patent ? 

 


Garnek 100L - znaleziono na Ceneo.pl

Izolacja kominkowa https://allegro.pl/oferta/welna-kominkowa-paroc-550-c-25x1000x600mm-1arkusz-10491161537?utm_feed=6bb7005d-9dc7-4374-8565-4bc127df615a&utm_term=desc-yes&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_ogrzewanie_pla_ss&ev_adgr=ogrzewanie&ev_campaign_id=14937753733&gclid=CjwKCAiA0KmPBhBqEiwAJqKK46E1yzxFlB_b8YKkRxMKbH59d2zXPMkWjEmWEk-Ua3W0AJ9DEL-FGxoCP5gQAvD_BwE

https://www.abud.pl/product-pol-834-Welna-Izolacja-Alu-Lamella-mat-50mm-5m2-Rockwool-uniw.html?gclid=CjwKCAiA0KmPBhBqEiwAJqKK4wu_27iE_UeI7xT1pKf-A_qeXnO3yuqmP_qBFelyZrc7uIh0tH97ExoCTRoQAvD_BwE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...

Zdecydowanie polecam rozwiązanie ! 

przy godzinnej przerwie podczas zacierania temperatura spadła o mniej niż 0,5C (bez dogrzewania).
Ważnym jest, aby garnek był możliwie pełny - wtedy spadki temperatury są najmniejsze. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.