Szymon Zok Posted October 24, 2020 Share Posted October 24, 2020 Mam pytanie, mianowicie jak Myślicie.Czy można używać wody z kranu oraz przepuścić ją przez filtr np.dafi? Czy koniecznie trzeba przegotować? niestety ale przegotowanie 20 litrów wody w moim przypadku nie jest takie proste. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BrowarPAPI Posted October 24, 2020 Share Posted October 24, 2020 Myślę, że spokojnie możesz przefiltrować wodę i będzie ok. Jeżeli gdzieś po drodze nie złapiesz infekcji powinno być dobrze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted October 24, 2020 Share Posted October 24, 2020 3 godziny temu, Szymon Zok napisał: Mam pytanie, mianowicie jak Myślicie.Czy można używać wody z kranu oraz przepuścić ją przez filtr np.dafi? Czy koniecznie trzeba przegotować? niestety ale przegotowanie 20 litrów wody w moim przypadku nie jest takie proste. Rozumiem, że będziesz gotował brewkit w mniejszej ilości wody i dopełniał później wodą do 20l ? W takim razie - wodę w której rozpuścisz i przegotujesz brewkit weź z kranu, a w Biedronce, Lidlu itp, itd kup ich wodę źródlaną w pojemnikach 5l, wystaw na balkon, albo włóż do lodówki, dzięki czemu po dolaniu wody do rozrobionego i wstępnie schłodzonego brewkitu bez problemu uzyskasz temperaturę odpowiednią do zadania drożdży. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Zok Posted October 24, 2020 Author Share Posted October 24, 2020 Chodziło Mi bardziej oto , że woda ze sklepu nie zawsze jest dobra i osobiście wolę z kranu ale nie chcę zakazić piwa,więc pytam czy przepuszczenie jej przez filtr do wody wystarczy gdyż nie chcę gotowacy 20 litrów wody a potem schładzać aby brzeczka miała idealna temperaturę do dodania drożdży. Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted October 24, 2020 Share Posted October 24, 2020 Robiłem ostatnio eksperyment z piwami z puszki bez gotowania. Lato i mi się nie chciało gotować. Filtrowałem przez filtr węglowy pod zlewem. Coś jak dafi. Daj więcej drożdży aby zdominowały szybciej środowisko.Dodatkowo weź wiertarkę i mieszadło do napowietrzenia.Trzy piwa po kolei na gęstwie. Infekcji brak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz Mięsny Posted October 24, 2020 Share Posted October 24, 2020 (edited) Ja bym radzil zagotować jednak. Edited October 24, 2020 by Mateusz Mięsny Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted October 24, 2020 Share Posted October 24, 2020 12 minut temu, Szymon Zok napisał: Chodziło Mi bardziej oto , że woda ze sklepu nie zawsze jest dobra i osobiście wolę z kranu ale nie chcę zakazić piwa,więc pytam czy przepuszczenie jej przez filtr do wody wystarczy gdyż nie chcę gotowacy 20 litrów wody a potem schładzać aby brzeczka miała idealna temperaturę do dodania drożdży. Przepuszczenie przez filtr nie oczyści wody biologicznie. Oczywiście piwo może wyjść, ale zwiększasz ryzyko zakażenia. Lepiej odżałować te pare złotych i kupić wodę w baniakach albo przegotować kranówkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted October 24, 2020 Share Posted October 24, 2020 Woda z kranu powinna być czysta biologicznie. Zrobiłem 4 warki z brewkitu, do każdej lałem zimną wodę prosto z kranu. Szkoda czasu na gotowanie i chłodzenie. Prędzej złapiesz coś z powietrza, niedomytego sprzętu niż z wody. primordial and anteks 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted October 24, 2020 Share Posted October 24, 2020 Przy którejś z ostatnich warek, przy chłodzeniu, zdałem sobie sprawę, że zapomniałem kupić i schłodzić wodę źródlaną. Dolałem ok. 10l wody z kranu. Efekty zadowalajace czyli nie wyczułem różnicy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted October 24, 2020 Share Posted October 24, 2020 6 godzin temu, Szymon Zok napisał: Chodziło Mi bardziej oto , że woda ze sklepu nie zawsze jest dobra i osobiście wolę z kranu ale nie chcę zakazić piwa,więc pytam czy przepuszczenie jej przez filtr do wody wystarczy gdyż nie chcę gotowacy 20 litrów wody a potem schładzać aby brzeczka miała idealna temperaturę do dodania drożdży. Przepuszczając przez filtr dzbankowy tylko zwiększasz ryzyko zakażenia. Poza tym to, że Ty preferujesz wodę z kranu, nie oznacza, że dla piwa danego rodzaju będzie ona lepsza, niż z baniaka... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Zok Posted October 24, 2020 Author Share Posted October 24, 2020 Ach czyli zdania są 50/50 ciężko stwierdzić.......... Mimo wszystko dziękuję za opinię ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted October 24, 2020 Share Posted October 24, 2020 powiem tak, lej z kranu primordial 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now