Jump to content

Woda z kranu czy ze sklepu? Piwo z brewkitu


Recommended Posts

3 godziny temu, Szymon Zok napisał:

Mam pytanie, mianowicie jak Myślicie.Czy można używać wody z kranu oraz przepuścić ją przez filtr np.dafi? Czy koniecznie trzeba przegotować? niestety ale przegotowanie 20 litrów wody w moim przypadku nie jest takie proste.

Rozumiem, że będziesz gotował brewkit w mniejszej ilości wody i dopełniał później wodą do 20l ?

W takim razie - wodę w której rozpuścisz i przegotujesz brewkit weź z kranu, a w Biedronce, Lidlu itp, itd kup ich wodę źródlaną w pojemnikach 5l, wystaw na balkon, albo włóż do lodówki, dzięki czemu po dolaniu wody do rozrobionego i wstępnie schłodzonego brewkitu bez problemu uzyskasz  temperaturę odpowiednią do zadania drożdży.

Link to comment
Share on other sites

Chodziło Mi bardziej oto , że woda ze sklepu nie zawsze jest dobra i osobiście wolę z kranu ale nie chcę zakazić piwa,więc pytam czy przepuszczenie jej przez filtr do wody wystarczy gdyż nie chcę gotowacy 20 litrów wody a potem schładzać aby brzeczka miała idealna temperaturę do dodania drożdży.

Link to comment
Share on other sites

Robiłem ostatnio eksperyment z piwami z puszki bez gotowania. Lato i mi się nie chciało gotować. Filtrowałem przez filtr węglowy pod zlewem. Coś jak dafi. Daj więcej drożdży aby zdominowały szybciej środowisko.
Dodatkowo weź wiertarkę i mieszadło do napowietrzenia.
Trzy piwa po kolei na gęstwie. Infekcji brak.

Link to comment
Share on other sites

12 minut temu, Szymon Zok napisał:

Chodziło Mi bardziej oto , że woda ze sklepu nie zawsze jest dobra i osobiście wolę z kranu ale nie chcę zakazić piwa,więc pytam czy przepuszczenie jej przez filtr do wody wystarczy gdyż nie chcę gotowacy 20 litrów wody a potem schładzać aby brzeczka miała idealna temperaturę do dodania drożdży.

 

Przepuszczenie przez filtr nie oczyści wody biologicznie. Oczywiście piwo może wyjść, ale zwiększasz ryzyko zakażenia.

Lepiej odżałować te pare złotych i kupić wodę w baniakach albo przegotować kranówkę.

Link to comment
Share on other sites

Woda z kranu powinna być czysta biologicznie.

Zrobiłem 4 warki z brewkitu, do każdej lałem zimną wodę prosto z kranu. Szkoda czasu na gotowanie i chłodzenie. Prędzej złapiesz coś z powietrza, niedomytego sprzętu niż z wody.

Link to comment
Share on other sites

Przy którejś z ostatnich warek, przy chłodzeniu, zdałem sobie sprawę, że zapomniałem kupić i schłodzić wodę źródlaną. Dolałem ok. 10l wody z kranu. Efekty zadowalajace czyli nie wyczułem różnicy. 

Link to comment
Share on other sites

6 godzin temu, Szymon Zok napisał:

Chodziło Mi bardziej oto , że woda ze sklepu nie zawsze jest dobra i osobiście wolę z kranu ale nie chcę zakazić piwa,więc pytam czy przepuszczenie jej przez filtr do wody wystarczy gdyż nie chcę gotowacy 20 litrów wody a potem schładzać aby brzeczka miała idealna temperaturę do dodania drożdży.

Przepuszczając przez filtr dzbankowy  tylko zwiększasz ryzyko zakażenia.

Poza tym to, że Ty preferujesz wodę z kranu, nie oznacza, że dla piwa danego rodzaju będzie ona lepsza, niż z baniaka...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.