Szymon Zok Opublikowano 24 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 Mam pytanie, mianowicie jak Myślicie.Czy można używać wody z kranu oraz przepuścić ją przez filtr np.dafi? Czy koniecznie trzeba przegotować? niestety ale przegotowanie 20 litrów wody w moim przypadku nie jest takie proste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarPAPI Opublikowano 24 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 Myślę, że spokojnie możesz przefiltrować wodę i będzie ok. Jeżeli gdzieś po drodze nie złapiesz infekcji powinno być dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 24 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 3 godziny temu, Szymon Zok napisał: Mam pytanie, mianowicie jak Myślicie.Czy można używać wody z kranu oraz przepuścić ją przez filtr np.dafi? Czy koniecznie trzeba przegotować? niestety ale przegotowanie 20 litrów wody w moim przypadku nie jest takie proste. Rozumiem, że będziesz gotował brewkit w mniejszej ilości wody i dopełniał później wodą do 20l ? W takim razie - wodę w której rozpuścisz i przegotujesz brewkit weź z kranu, a w Biedronce, Lidlu itp, itd kup ich wodę źródlaną w pojemnikach 5l, wystaw na balkon, albo włóż do lodówki, dzięki czemu po dolaniu wody do rozrobionego i wstępnie schłodzonego brewkitu bez problemu uzyskasz temperaturę odpowiednią do zadania drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Zok Opublikowano 24 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 Chodziło Mi bardziej oto , że woda ze sklepu nie zawsze jest dobra i osobiście wolę z kranu ale nie chcę zakazić piwa,więc pytam czy przepuszczenie jej przez filtr do wody wystarczy gdyż nie chcę gotowacy 20 litrów wody a potem schładzać aby brzeczka miała idealna temperaturę do dodania drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 24 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 Robiłem ostatnio eksperyment z piwami z puszki bez gotowania. Lato i mi się nie chciało gotować. Filtrowałem przez filtr węglowy pod zlewem. Coś jak dafi. Daj więcej drożdży aby zdominowały szybciej środowisko.Dodatkowo weź wiertarkę i mieszadło do napowietrzenia.Trzy piwa po kolei na gęstwie. Infekcji brak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Mięsny Opublikowano 24 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 (edytowane) Ja bym radzil zagotować jednak. Edytowane 24 Października 2020 przez Mateusz Mięsny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 24 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 12 minut temu, Szymon Zok napisał: Chodziło Mi bardziej oto , że woda ze sklepu nie zawsze jest dobra i osobiście wolę z kranu ale nie chcę zakazić piwa,więc pytam czy przepuszczenie jej przez filtr do wody wystarczy gdyż nie chcę gotowacy 20 litrów wody a potem schładzać aby brzeczka miała idealna temperaturę do dodania drożdży. Przepuszczenie przez filtr nie oczyści wody biologicznie. Oczywiście piwo może wyjść, ale zwiększasz ryzyko zakażenia. Lepiej odżałować te pare złotych i kupić wodę w baniakach albo przegotować kranówkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 24 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 Woda z kranu powinna być czysta biologicznie. Zrobiłem 4 warki z brewkitu, do każdej lałem zimną wodę prosto z kranu. Szkoda czasu na gotowanie i chłodzenie. Prędzej złapiesz coś z powietrza, niedomytego sprzętu niż z wody. anteks i primordial 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 24 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 Przy którejś z ostatnich warek, przy chłodzeniu, zdałem sobie sprawę, że zapomniałem kupić i schłodzić wodę źródlaną. Dolałem ok. 10l wody z kranu. Efekty zadowalajace czyli nie wyczułem różnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 24 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 6 godzin temu, Szymon Zok napisał: Chodziło Mi bardziej oto , że woda ze sklepu nie zawsze jest dobra i osobiście wolę z kranu ale nie chcę zakazić piwa,więc pytam czy przepuszczenie jej przez filtr do wody wystarczy gdyż nie chcę gotowacy 20 litrów wody a potem schładzać aby brzeczka miała idealna temperaturę do dodania drożdży. Przepuszczając przez filtr dzbankowy tylko zwiększasz ryzyko zakażenia. Poza tym to, że Ty preferujesz wodę z kranu, nie oznacza, że dla piwa danego rodzaju będzie ona lepsza, niż z baniaka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Zok Opublikowano 24 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 Ach czyli zdania są 50/50 ciężko stwierdzić.......... Mimo wszystko dziękuję za opinię ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 powiem tak, lej z kranu primordial 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się