JanŁaski Opublikowano 3 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 Aktualnie niemoge pożyczyc chłodnicy zanurzeniowej. Chciałbym uwarzyc piwo, ale nie wiem jak sobie bez tego przętu poradzić. Opcje są dwie - wystawić wiadro na taras, zeby je ochłodzić albo wstawiać do wanny i wyieniać wodę. Z uwagi na obecnosć szamba, druga opcja średnio mi się podoba. Pytam więc - czy gorąca brzeczka przelana do wiadra i zamknięte w wiadrze przez ten czas się nie zakazi? Ile mniej - więcej będzie się chłodzić takie piwo do 18 st. (zamierzam to fermentować Belgijskimi Pagórkami, stąd taka temperatura)? Na dworze jest około 0 st. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Rosiński Opublikowano 3 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 Mi w wannie chłodzenie zajmuje 1.5h jak wymienię wodę raz i co jakiś czas mieszam. Jeśli chcesz przelać to zdezynfekuj i tak fermentor przed, połóż na taras zamknięty szczelnie, odkryj go mokrym ręcznikiem, ale takim żeby aż ciekło z niego. Co jakiś czas ręcznik na nowo mamaczaj.Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 3 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 Chłodzenie w wannie można przyspieszyć (i zrobić bardziej ekonomicznym) wrzucając do wody kilka butelek 1,5l z zamrożoną wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 3 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 Garnek z pokrywką na taras. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 3 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 Nie musisz zużywać całej wanny wody, wystarczy pojemnik większy od garnka, zimna woda + jak pisał @punix lód np w postaci petów. Chłodnica też zużyje trochę wody. Na zewnątrz też ok, tylko raczej w zamkniętym fermentorze niż w garnku bym wystawiał, przez noc powinno się schłodzić. Opcje można łączyć Przydatny będzie też termometr z sondą. vmario 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 3 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 Cześć. Jest też opcja szybkiego chłodzenia do 80°C za pomocą wody a później na taras do dalszego chłodzenia w zamkniętym fermentorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 3 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 Problem to jest nie schłodzenie tylko schłodzenie do temperatury w której zadamy drożdże - jeśli nie mamy chłodnicy to będzie to uciążliwe. Jeśli zamkniesz garnek pokrywą i dociśniesz ją czymś to od tego nie wda się infekcja - robiłem tak na początku swojej przygody - trochę większą goryczkę będziesz miał. Daj do wanny i wrzuć butelek z lodem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanŁaski Opublikowano 3 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 6 godzin temu, punix napisał: Chłodzenie w wannie można przyspieszyć (i zrobić bardziej ekonomicznym) wrzucając do wody kilka butelek 1,5l z zamrożoną wodą. Niestety, największa miska jaką mam jest o promieniu wiadra xd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanŁaski Opublikowano 15 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2021 Czy włożenie wiadra z gorącą brzeczką w śnieg to dobry pomysł czy raczej pęknie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2021 nie testowałem ale @anteks wstawiał fotki fermentorów w śniegu więc chyba przetestowane i skuteczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2021 Cześć. 2 godziny temu, JanŁaski napisał: Czy włożenie wiadra z gorącą brzeczką w śnieg to dobry pomysł czy raczej pęknie? Nie pęknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2021 W dniu 26.11.2020 o 00:12, anteks napisał: Kiedyś jak nie było chłodnic ps zobacz synku, tak wygląda śnieg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanŁaski Opublikowano 15 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2021 42 minuty temu, WojtekGaaD napisał: Brzeczka była gorąca, prosto z gara czu już trochę ochłodzona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2021 Musisz @anteks zapytać ale wygląda na to że była gorąca bo śnieg wkoło stopniał ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PIR Opublikowano 28 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2021 Ja używam jako dopalacza prysznica. Klinuję go tak żeby strumień wody ze słuchawki wylatywał bezpośrednio na ściankę gara z jednej strony. dodatkowo wymusza to cyrkulację wody w wannie. W zimie kiedy temperatura zimnej wody była faktycznie bardzo niska uzyskałem czas schładzania do 20 C w niecałe 30 min. Latem pewnie wynik będzie gorszy ale nie wiem ile. Trzeba tylko dobrze zaklinować prysznic żeby się gadzina nie wyrwała bo może "nasikać" pod pokrywkę kotła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi