pantomash Opublikowano 21 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2021 Na wstępie chciałbym się przywitać, jako nowa osoba na forum. Mam za sobą kilka warek z brewkitu. Aktualnie zrobiłem pierwsze piwo z zacieraniem. Mam kilka pytań. 1. Przeglądając forum i czytając wszelkie za i przeciw przelewaniu na cichą, postanowiłem nie przelewać - boję się infekcji przy przelewaniu. W przepisie dołączonym do zestawu ze słodami mam takie info Cytat Fermentacja burzliwa w temp. 19-21 C przez 7 dni, później cicha w temp. 19-21 C przez 14 dni. Jeżeli pomijam przelewanie na cichą, to po prostu trzymać w fermentatorze przez 3 tygodni i pod koniec sprawdzać czy spada blg? Czy jeśli nie przelewam, to powinienem trzymać krócej w sensie, pod koniec drugiego tygodnia kontrolować blg i jak nie spada to przelewać? 2. Refermentacja. Wcześniej dosypywałem cukier bezpośrednio do butelek z miarki z różnym skutkiem, ostatnio z małym gejzerem :P Doczytałem, że ogólnie lepiej stworzyć roztwór cukru i dolać do fermentatora. Czy powinienem ten roztwór dodać bezpośrednio przed rozlewem i ostrożnie wymieszać zdezynfekowaną łychą? Czy lepiej dodać roztwór cukru do nowego fermentatora i przelać tam wszystko (tu też boję się infekcji)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 21 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2021 (edytowane) Ad. 1 Trzymasz tyle czasu aż blg przestanie spadać a drożdże posprzątają po sobie, więc jeśli jest to jakaś brzeczka 12 blg to 3 tyg. powinny wystarczyć Ad. 2 Przelewają pozbywasz się drożdży i innych osadów z piwa czyli warto wlać delikatnie do zdezynfekowanego fermentora do którego wlałeś sterylny syrop cukrowy. Edytowane 21 Stycznia 2021 przez yoshko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 21 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2021 (edytowane) 15 minut temu, pantomash napisał: Jeżeli pomijam przelewanie na cichą, to po prostu trzymać w fermentatorze przez 3 tygodni i pod koniec sprawdzać czy spada blg? Czy jeśli nie przelewam, to powinienem trzymać krócej w sensie, pod koniec drugiego tygodnia kontrolować blg i jak nie spada to przelewać? Cześć! Napisz jakie masz początkowe blg. Ja przy piwkach w przedziale 11 - 16 blg zawsze trzymam 3 tygodnie, nie robie cichej. Po tym czasie zawsze odfermentowuje mi prawidłowo, nigdy nie miałem problemów. Nie zaglądam do fermentora, daje drożdżom święty spokój 15 minut temu, pantomash napisał: 2. Refermentacja. Wcześniej dosypywałem cukier bezpośrednio do butelek z miarki z różnym skutkiem, ostatnio z małym gejzerem Doczytałem, że ogólnie lepiej stworzyć roztwór cukru i dolać do fermentatora. Czy powinienem ten roztwór dodać bezpośrednio przed rozlewem i ostrożnie wymieszać zdezynfekowaną łychą? Czy lepiej dodać roztwór cukru do nowego fermentatora i przelać tam wszystko (tu też boję się infekcji)? Ja robię tak. Przygotowuje roztwór cukru (ilość wg kalkulatora) w zależności jakie nagazowanie chce uzyskać. Roztwór się studzi, ja w tym czasie przelewam piwko znad osadu drożdzy do nowego fermentora z kranikiem. Po przelaniu dolewam roztwór cukru i delikatnie mieszam łygą aby zbytnio nie natlenić. Potem rozlew do butelek. Edytowane 21 Stycznia 2021 przez Piwosz86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pantomash Opublikowano 21 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2021 Cytat Jeżeli pomijam przelewanie na cichą, to po prostu trzymać w fermentatorze przez 3 tygodni i pod koniec sprawdzać czy spada blg? Czy jeśli nie przelewam, to powinienem trzymać krócej w sensie, pod koniec drugiego tygodnia kontrolować blg i jak nie spada to przelewać? Cześć! Napisz jakie masz początkowe blg. Ja przy piwkach powyżej 12 blg zawsze trzymam 3 tygodnie, nie robie cichej. Po tym czasie zawsze odfermentowuje mi prawidłowo, nigdy nie miałem problemów. Nie zaglądam do fermentora, daje drożdżom święty spokój Wyszło 11 blg, czyli na spokojnie potrzymać te 3 tygodnie Przekonaliście mnie, roztwór doleję do nowego fermentatora, przy okazji pozbędę się osadów i drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 21 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2021 Z tym przelewaniem to tak jest, żeby nie przelewać na cichą, a przelewać przed rozlewem. Tak naprawdę to nie ma znaczenia, ważne żeby nie za wcześnie. Podane czasy traktuj jako minimalne, w drugą stronę raczej nie przesadzisz. Drożdże możesz wykorzystać do nowego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 21 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2021 6 godzin temu, pantomash napisał: boję się infekcji przy przelewaniu. O infekcję w gotowym piwie jest dosyć ciężko. Prędzej martwił bym się o natlenienie przy przelewaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 8 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2021 Mam pytanko odnośnie refermentacji. Nastawiłem piwo miodowe 25 litrów z zawartością prawie 4kg miodu gryczanego. Chciałbym do refermentacji użyć również miodu, tylko nigdzie nie znajduję przelicznika na miód. Ile mogę dodać miodu do 0,5 l butelek? Za pomoc z góry dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 8 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2021 Zerknij tutaj: Fanie opisane i możesz zastosować ten sam sposób refermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 8 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2021 1 godzinę temu, WojtekGaaD napisał: Zerknij tutaj: Muchas gracias señor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywonos Jerzy Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Cześć, chciałem się podpiąć pod temat. Nastawiłes swoje drugie piwo w życiu (pierwszy był brewkit) z zestawu ekstraktów Polish IPA. W instrukcji jest napisane żeby po 7 dniach burzliwej fementacji zlać piwo na cichą na kolejne 7 dni i na ostatnie 3 dni cichej dodać chmiel do chmielenia na zimno. Już wiem że te 7 dni burzliwej to bajka. Moje pytanie to czy na chmielenie na zimno zlewać piwo do nowego fermentora, czy zostawić w tym i poprostu do niego dodać chmiel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 @Krzywonos Jerzy Jeśli nie planujesz zbierać gęstwy nie jest to konieczne. Jedyny minus ze będziesz miał łącznie więcej syfu na dnie fermentora. Krzywonos Jerzy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywonos Jerzy Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 1 minutę temu, Adamiko napisał: @Krzywonos Jerzy Jeśli nie planujesz zbierać gęstwy nie jest to konieczne. Jedyny minus ze będziesz miał łącznie więcej syfu na dnie fermentora. Dzięki za odpowiedź. Nie planuje bo trochę chmielin i tak mi przeszło do brzeczki po chmieleniu. Zastanawiam się jaki to będzie miało wplyw na piwo. A wiesz jak długo można trzymać gęstwe w lodówce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Miesiąc to raczej maksimum, choć szczególnie na początku radziłbym nie przekraczać tygodnia-dwóch. Im krócej, tym lepiej. Krzywonos Jerzy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywonos Jerzy Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 5 godzin temu, Adamiko napisał: @Krzywonos Jerzy Jeśli nie planujesz zbierać gęstwy nie jest to konieczne. Jedyny minus ze będziesz miał łącznie więcej syfu na dnie fermentora. Podpowiedział byś jeszcze ile dni powinnno trwać chmielenie na zimno. Tak jak w instrykcji, 3 dni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 @Krzywonos Jerzy3-4 dni powinno byc ok choć nie wiem jakie masz chmiele. Ja właśnie w tym momencie probuje brewkit chmielony na zimno Lubuskim przez tydzień i narazie mam straszna łodygę. Krzywonos Jerzy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywonos Jerzy Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 21 minut temu, Adamiko napisał: @Krzywonos Jerzy3-4 dni powinno byc ok choć nie wiem jakie masz chmiele. Ja właśnie w tym momencie probuje brewkit chmielony na zimno Lubuskim przez tydzień i narazie mam straszna łodygę. W takim razie będę się trzymał instrukcji. Ja mam Jungę. Zobaczymy co wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 58 minut temu, Krzywonos Jerzy napisał: Podpowiedział byś jeszcze ile dni powinnno trwać chmielenie na zimno. Tak jak w instrykcji, 3 dni? Spokojnie wystarczy, nawet 2 dni będą ok. Postaraj się tylko później o dobre odfiltrowanie chmielin, żeby nie mieć gushingu z butelek. Krzywonos Jerzy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafi87 Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Siema, ja też się podepnie. Swoją drugą warkę warze właśnie z ekstraktow (IPA 12Blg, choć wyszło tylko 11Blg po przelaniu do fermentora). Burzliwa była bardzo burzliwa, aż musiałem uchylić wieko na 2,5 dnia, bo tak bardzo się pieniło. Później było już spokojnie - od 6Blg do 3,5Blg spadło przez tydzień i od dwóch dni się nie rusza. Zabutelkowalbym, ale boje się granatów jeśli dodam jeszcze roztworu cukru do refermentacji. Jak długo czekać z butelkowaniem? 2 tygodnie? Aż spadnie do np. 2Blg? Dodawać cukru do nagazowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Jakie drożdże i temperatury fermentacji? Całkowitym minimum do butelkowania to stabilne blg w odstępie kilku dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafi87 Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2021 (edytowane) Drożdże to LaBrew Ale Yeast Nottingham dodane przy 25C (po całonocnej rehydratacji, bo brzeczka była zbyt ciepła). Fermentacja burzliwa skończyła się na 23C, a później spadała powoli dalej do 21C i na takim poziomie się utrzymuje na razie. Chyba poczekam do piątku i jeśli Blg nie spadnie to zabutelkuje. Dobrze kombinuje? Dodać wtedy syropu do zagazowania? Nie wybuchnie? Edytowane 27 Kwietnia 2021 przez rafi87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 5 godzin temu, rafi87 napisał: Dodać wtedy syropu do zagazowania? Nie wybuchnie? Kolego, trochę wysokie te temperatury fermentacji, dlatego też burzliwa była tak burzliwa. Staraj się zawsze fermentować (i zadawać drożdże) w minimalnej temperaturze podanej na opakowaniu drożdży, a jeszcze lepiej o 2-3°C niższej. Wtedy drożdże nie naprodukują Ci estrów, a i burzliwa będzie spokojniejsza. Co do refermentacji, to zmierz BLG i zapisz, za kolejne 2, 3 dni zmierz ponownie, jak się nic nie zmieni, to możesz butelkować, choć lepiej jak by piwo zostało ze stałym BLG minimum tydzień w wiadrze, wtedy drożdże z braku cukrów dojadają niechciane substancje z piwa, czyli inaczej mówiąc "sprzątają po sobie". Rozpuść cukier, lub lepiej glukozę w wodzie i dodaj do piwa mieszając, ale bardzo delikatnie żeby nie napowietrzyć. Na litr piwa daj 6-7 gram cukru, albo 7-8 gram glukozy. Po dodaniu od razu rozlewaj i módl się, żeby nie wybuchły ? (żartuję). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafi87 Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Niestety nie mam piwnicy, żeby schłodzić, a przy pierwszej warce było ok. Dobrze że nie dodałem w 35 (a czytałem że ludzie tak robią). Spoko, jeśli nie spadnie bardziej do piątku albo soboty to zleje. Dla pewnosci dodam jeszcze środek do klarowania - powinien związać drożdże... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Zawsze można zmontować styropianowe pudło do fermentacji i chłodzić zamrożonymi butelkami, ewentualnie użyć drożdży, które mogą poprawnie pracować w wyższych temperaturach (np. kveiki). Zadanie Nottinghamów w 25°C to dalej spory błąd, te drożdże zdecydowanie wolą niższa temperatury. Szczerze powiedziawszy klarowaniem tej warki bym się nie przejmował, chyba, że w ramach przećwiczenia przed kolejnymi. Ilość surowca do refermentacji najlepiej przeliczyć odpowiednim kalkulatorem, np. https://brewness.com/calculator/pl/carbonation Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się