Eselchen Opublikowano 4 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2021 40 minut temu, wizi napisał: A ile wody wlałeś? Przy tak malym zasypie dałbym min. 12-13 litrów. Daje 3,5l/kg. Jaki maksymalnie moze być zasyp w kociołku o pojemności 17l ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzych132 Opublikowano 4 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2021 5 godzin temu, Robert87 napisał: A ja znowu im więcej czytam o tych kociołkach to tym bardziej się do nich zniechęcam, co rusz jakiś problem, jakiś mod potrzebny, jakies sito, jakieś zatykanie się pompy... Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Dla równowagi, kilkadziesiąt warek bez najmniejszego problemu, bez modów, na standardowych sitach, bez problemów z pompą. Od razu dodam że hopstopper też standardowy. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 4 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2021 Dla równowagi, kilkadziesiąt warek bez najmniejszego problemu, bez modów, na standardowych sitach, bez problemów z pompą. Od razu dodam że hopstopper też standardowy.Ja tu nie chce nikomu szpilki wbijać życzę samych udanych warek:) i to bez przekąsu Po prostu dziwi mnie ile z tym jest problemów, złożyłem sobie z kega maszynkę do robienia piwka i jestem zadowolony, Wam użytkownikom też tego życzę Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 4 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2021 Godzinę temu, Eselchen napisał: Daje 3,5l/kg. Mało wody, dużo mąki = przypalenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawmir Opublikowano 4 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2021 6 godzin temu, Eselchen napisał: a ten termostat bimetaliczny na jaką jest temperaturę ? 6 godzin temu, Eselchen napisał: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 4 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2021 To nazywa się "termik" , dobierasz do obciążenia, tutaj 10A i parametry temperatury, czyli ileś tam chyba 200°CWysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 4 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2021 10A 240°C, groszowa sprawa generalnieWysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawmir Opublikowano 4 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2021 chodzi mi o ten po środku bimetaliczny na jaką jest temperaturę że dopuścił do takiego stanu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 4 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2021 (edytowane) 27 minut temu, Slawmir napisał: chodzi mi o ten po środku bimetaliczny na jaką jest temperaturę że dopuścił do takiego stanu Jutro go rozkręcę i zobaczę. Jest to ciekawa kwestia, bo ten termostat powinien zadziałać przed bezpiecznikami termicznymi, które się spaliły. Choć trzeba przeanalizować jego podłączenie do obwodu, co nie jest proste przy tej plątaninie kabli. Edytowane 4 Lutego 2021 przez Eselchen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 5 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2021 @Eselchen, wychodzi na to, że aby uniknąć podobnej sytuacji w przyszłości musisz sobie dobrać taką ilość wody do zasypu by mieć jej zawsze prawie pod sam przelew. Nigdy nie wiesz kiedy złoże może się przytkać. Jeżeli tak się stanie, wtedy brzeczka poleci przelewem i dno nie powinno się odkryć. Co jakiś czas sprawdzając kociołek, w razie czego zauważysz, że brzeczka się przelewa, więc coś jest nie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 5 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2021 39 minut temu, Piwosz86 napisał: @Eselchen, wychodzi na to, że aby uniknąć podobnej sytuacji w przyszłości musisz sobie dobrać taką ilość wody do zasypu by mieć jej zawsze prawie pod sam przelew. Nigdy nie wiesz kiedy złoże może się przytkać. Jeżeli tak się stanie, wtedy brzeczka poleci przelewem i dno nie powinno się odkryć. Co jakiś czas sprawdzając kociołek, w razie czego zauważysz, że brzeczka się przelewa, więc coś jest nie tak. Nie wiem jak identyczny jest klarstein z royalem, ale w tym drugim rurki do przelewu można regulować, jest dłuższa i krótsza, do mniejszych warek można więc dobrać bezpieczną wysokość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 5 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2021 Ja mam Royala 40 litrów i przeważnie wlewam 25 litrów wody. Nie wyobrażam sobie, żeby te 25 wraz ze słodem się zmieściło w koszu, trudno tego byłoby nie zauważyć, bo poziom sięgałby przykrywki. Oczywiście przelewało by się przelewem. Nie wiem, jak u kolegów, ale u mnie można regulować wysokością przelewu, tak że nawet przy małej ilości wody nie powinno być problemu. Przy czyszczeniu zauważam na powierzchni grzałki takie jasno beżowy nalot, ale trudno nazwać to przypaleniem. Schodzi czyszczone standardową gąbką do naczyń bez problemu. Na przyszłość polecam łuskę ryżową dodać do słodu, wszystko spływa bez najmniejszego problemu z kosza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkus Opublikowano 5 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2021 No i chyba nic grzałki podczas zacierania można zmniejszyć. Ja w Royalu podczas zacierania ustawiam moc w przedziale 800-1000W.Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 5 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2021 (edytowane) Ja tam walę cały czas na maksa, 2500 - wzrost temperatur pomiędzy przerwami zalecają przeważnie szybkie o 2 stopnie na minutę, a ja przeważnie celuję w 25 litrów, więc po wysłodzeniu mam przeważnie koło 30 litrów w kotle. Edytowane 5 Lutego 2021 przez kiwitom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2021 12 godzin temu, kiwitom napisał: Ja mam Royala 40 litrów i przeważnie wlewam 25 litrów wody. Nie wyobrażam sobie, żeby te 25 wraz ze słodem się zmieściło w koszu, trudno tego byłoby nie zauważyć, bo poziom sięgałby przykrywki. Oczywiście przelewało by się przelewem. Nie wiem, jak u kolegów, ale u mnie można regulować wysokością przelewu, tak że nawet przy małej ilości wody nie powinno być problemu. Przy czyszczeniu zauważam na powierzchni grzałki takie jasno beżowy nalot, ale trudno nazwać to przypaleniem. Schodzi czyszczone standardową gąbką do naczyń bez problemu. Na przyszłość polecam łuskę ryżową dodać do słodu, wszystko spływa bez najmniejszego problemu z kosza. Grzałki masz na wierzchu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 6 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2021 No co Ty, grzałki są pod spodem, ale grzeje na dobrą sprawę takie kółko pośrodku dna. To miałem na myśli, właśnie to kółko pośrodku dna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2021 11 godzin temu, kiwitom napisał: No co Ty, grzałki są pod spodem, ale grzeje na dobrą sprawę takie kółko pośrodku dna. To miałem na myśli, właśnie to kółko pośrodku dna. Też gąbką przecieram dno i żadnych problemów ps Rurkę przelewową w sicie wywaliłem i zacieram bez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 6 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2021 W jakiej odległości od młóta powinno się ustawiać „talerzyk”, na który wlewa się brzeczka pobierana z dna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 6 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2021 Górne sito powinno dotykać młóta, ale nie ma potrzeby go jakoś bardzo dociskać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2021 nawet nie pamiętam gdzie włożyłem górne sito, nie używam od początku przygody z tym garem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 7 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Górne sito ma sens, jak nie ma brzeczki nad młótem np przy wysładzaniu, albo jak przeleje się przez rurkę, żeby młóto nie wpadło do kotła. W pozostałych przypadkach można je olać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 7 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 13 godzin temu, anteks napisał: nawet nie pamiętam gdzie włożyłem górne sito, nie używam od początku przygody z tym garem a jak zabezpieczasz otwór na rurkę w dolnym sicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 7 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 U mnie rurkę się osobno przykręca i sito górne osobno kładzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 7 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 W starszych modelach Klarstein bodajże była przykręcana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Od spodu metalowa nakrętka od rurki a od środka ta plastikowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi