franko Posted March 25, 2021 Share Posted March 25, 2021 Cześć, niestety jakiś czas temu zauważyłem, że mój prawie nowy garnek został porysowany. Prawdopodobnie stało się to od chłodnicy, która jest wiązana miedzianym drutem. Czy uważacie, że te rysy mogą spowodować jakieś zakażenie brzeczki? Garnek jest dopiero po 3 warkach. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted March 25, 2021 Share Posted March 25, 2021 Brzeczkę przecież gotujesz. Gotowanie wybije wszystko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mibor Posted March 25, 2021 Share Posted March 25, 2021 30 minut temu, franko napisał: Garnek jest dopiero po 3 warkach. Co on taki zapuszczony? Link to comment Share on other sites More sharing options...
franko Posted March 25, 2021 Author Share Posted March 25, 2021 3 godziny temu, Gawron napisał: Brzeczkę przecież gotujesz. Gotowanie wybije wszystko. Pytam bo gdzieś spotkałem się z opiniami, że porysowany garnek emaliowany to już jest problem z bakteriami które mogą się tam dostać. Ten jest ze stali nierdzewnej chyba wiec zakładam, że powinno być lepiej niż w garnku emaliowanym, ale chciałem się upewnić i spytać bardziej doświadczonych osób. Link to comment Share on other sites More sharing options...
franko Posted March 25, 2021 Author Share Posted March 25, 2021 2 godziny temu, Mibor napisał: Co on taki zapuszczony? Właśnie na dni pojawiły mi się dziwne bąble w miejscu gdzie grzała indukcja. Jakieś pomysły na domycie tego? Zwykły płyn do mycia naczyń i ciepła woda nie pomagają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted March 25, 2021 Share Posted March 25, 2021 7 minut temu, franko napisał: Pytam bo gdzieś spotkałem się z opiniami, że porysowany garnek emaliowany to już jest problem z bakteriami które mogą się tam dostać. Ten jest ze stali nierdzewnej chyba wiec zakładam, że powinno być lepiej niż w garnku emaliowanym, ale chciałem się upewnić i spytać bardziej doświadczonych osób. W obu przypadkach bakterie czeka taki sam los. Chyba że będziesz w nim przeprowadzał fermentację. Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted March 25, 2021 Share Posted March 25, 2021 12 minut temu, franko napisał: Pytam bo gdzieś spotkałem się z opiniami, że porysowany garnek emaliowany to już jest problem z bakteriami które mogą się tam dostać. Ten jest ze stali nierdzewnej chyba wiec zakładam, że powinno być lepiej niż w garnku emaliowanym, ale chciałem się upewnić i spytać bardziej doświadczonych osób. W emaliowanym to już jest problem, ale nie w kwestii zakażeń - po prostu odpryski odsłaniają gołą blachę, co może skutkować pojawieniem się żelaza w piwie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoshko Posted March 26, 2021 Share Posted March 26, 2021 Pewnie kolega pomylił opinie na temat fermentora z garnkiem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piwosz86 Posted March 26, 2021 Share Posted March 26, 2021 11 godzin temu, franko napisał: Właśnie na dni pojawiły mi się dziwne bąble w miejscu gdzie grzała indukcja. Jakieś pomysły na domycie tego? Zwykły płyn do mycia naczyń i ciepła woda nie pomagają. Pewnie brzeczka się troszku przypalała na dnie. Jak kiedyś przyjarałem żarcie w garnku na czarno, to pomogło rozrobienie CIF-a w wodzie, następnie gotowałem to przez jakiś czas w tym przypalonym garnku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mibor Posted March 26, 2021 Share Posted March 26, 2021 12 godzin temu, franko napisał: Właśnie na dni pojawiły mi się dziwne bąble w miejscu gdzie grzała indukcja. Jakieś pomysły na domycie tego? Zwykły płyn do mycia naczyń i ciepła woda nie pomagają. A ścianki na górze? Ta ciemna opaska? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anmar Posted March 26, 2021 Share Posted March 26, 2021 Użyj do mycia kwaśnego środka np. W5 Kamień i rdza z lidla i po problemie Link to comment Share on other sites More sharing options...
franko Posted March 31, 2021 Author Share Posted March 31, 2021 Dziękuję wszystkim za pomoc. Garnek został domyty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts