Jump to content

Porysowany garnek Szron


franko

Recommended Posts

Cześć, niestety jakiś czas temu zauważyłem, że mój prawie nowy garnek został porysowany. Prawdopodobnie stało się to od chłodnicy, która jest wiązana miedzianym drutem. Czy uważacie, że te rysy mogą spowodować jakieś zakażenie brzeczki? Garnek jest dopiero po 3 warkach. Pozdrawiam

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, Gawron napisał:

Brzeczkę przecież gotujesz. Gotowanie wybije wszystko.

Pytam bo gdzieś spotkałem się  z  opiniami, że  porysowany garnek emaliowany to już jest problem  z bakteriami które mogą  się tam  dostać. Ten jest ze  stali nierdzewnej chyba wiec zakładam, że  powinno  być lepiej niż w garnku  emaliowanym,  ale chciałem się upewnić i spytać bardziej  doświadczonych osób. 

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Mibor napisał:

Co on taki zapuszczony?

Właśnie  na dni pojawiły mi się dziwne bąble w miejscu gdzie grzała indukcja. Jakieś pomysły na domycie tego? Zwykły płyn do mycia naczyń i ciepła  woda  nie pomagają. 

Link to comment
Share on other sites

7 minut temu, franko napisał:

Pytam bo gdzieś spotkałem się  z  opiniami, że  porysowany garnek emaliowany to już jest problem  z bakteriami które mogą  się tam  dostać. Ten jest ze  stali nierdzewnej chyba wiec zakładam, że  powinno  być lepiej niż w garnku  emaliowanym,  ale chciałem się upewnić i spytać bardziej  doświadczonych osób. 

W obu przypadkach bakterie czeka taki sam los. Chyba że będziesz w nim przeprowadzał fermentację.

Link to comment
Share on other sites

12 minut temu, franko napisał:

Pytam bo gdzieś spotkałem się  z  opiniami, że  porysowany garnek emaliowany to już jest problem  z bakteriami które mogą  się tam  dostać. Ten jest ze  stali nierdzewnej chyba wiec zakładam, że  powinno  być lepiej niż w garnku  emaliowanym,  ale chciałem się upewnić i spytać bardziej  doświadczonych osób. 

W emaliowanym to już jest problem, ale nie w kwestii zakażeń - po prostu odpryski odsłaniają gołą blachę, co może skutkować pojawieniem się żelaza w piwie.

Link to comment
Share on other sites

11 godzin temu, franko napisał:

Właśnie  na dni pojawiły mi się dziwne bąble w miejscu gdzie grzała indukcja. Jakieś pomysły na domycie tego? Zwykły płyn do mycia naczyń i ciepła  woda  nie pomagają.

 

Pewnie brzeczka się troszku przypalała na dnie. Jak kiedyś przyjarałem żarcie w garnku na czarno, to pomogło rozrobienie CIF-a w wodzie, następnie gotowałem to przez jakiś czas w tym przypalonym garnku.

Link to comment
Share on other sites

12 godzin temu, franko napisał:

Właśnie  na dni pojawiły mi się dziwne bąble w miejscu gdzie grzała indukcja. Jakieś pomysły na domycie tego? Zwykły płyn do mycia naczyń i ciepła  woda  nie pomagają. 

A ścianki na górze? Ta ciemna opaska?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.