franko Opublikowano 25 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 Cześć, niestety jakiś czas temu zauważyłem, że mój prawie nowy garnek został porysowany. Prawdopodobnie stało się to od chłodnicy, która jest wiązana miedzianym drutem. Czy uważacie, że te rysy mogą spowodować jakieś zakażenie brzeczki? Garnek jest dopiero po 3 warkach. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 25 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 Brzeczkę przecież gotujesz. Gotowanie wybije wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 25 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 30 minut temu, franko napisał: Garnek jest dopiero po 3 warkach. Co on taki zapuszczony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franko Opublikowano 25 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 3 godziny temu, Gawron napisał: Brzeczkę przecież gotujesz. Gotowanie wybije wszystko. Pytam bo gdzieś spotkałem się z opiniami, że porysowany garnek emaliowany to już jest problem z bakteriami które mogą się tam dostać. Ten jest ze stali nierdzewnej chyba wiec zakładam, że powinno być lepiej niż w garnku emaliowanym, ale chciałem się upewnić i spytać bardziej doświadczonych osób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franko Opublikowano 25 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 2 godziny temu, Mibor napisał: Co on taki zapuszczony? Właśnie na dni pojawiły mi się dziwne bąble w miejscu gdzie grzała indukcja. Jakieś pomysły na domycie tego? Zwykły płyn do mycia naczyń i ciepła woda nie pomagają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 25 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 7 minut temu, franko napisał: Pytam bo gdzieś spotkałem się z opiniami, że porysowany garnek emaliowany to już jest problem z bakteriami które mogą się tam dostać. Ten jest ze stali nierdzewnej chyba wiec zakładam, że powinno być lepiej niż w garnku emaliowanym, ale chciałem się upewnić i spytać bardziej doświadczonych osób. W obu przypadkach bakterie czeka taki sam los. Chyba że będziesz w nim przeprowadzał fermentację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 25 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 12 minut temu, franko napisał: Pytam bo gdzieś spotkałem się z opiniami, że porysowany garnek emaliowany to już jest problem z bakteriami które mogą się tam dostać. Ten jest ze stali nierdzewnej chyba wiec zakładam, że powinno być lepiej niż w garnku emaliowanym, ale chciałem się upewnić i spytać bardziej doświadczonych osób. W emaliowanym to już jest problem, ale nie w kwestii zakażeń - po prostu odpryski odsłaniają gołą blachę, co może skutkować pojawieniem się żelaza w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Pewnie kolega pomylił opinie na temat fermentora z garnkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 11 godzin temu, franko napisał: Właśnie na dni pojawiły mi się dziwne bąble w miejscu gdzie grzała indukcja. Jakieś pomysły na domycie tego? Zwykły płyn do mycia naczyń i ciepła woda nie pomagają. Pewnie brzeczka się troszku przypalała na dnie. Jak kiedyś przyjarałem żarcie w garnku na czarno, to pomogło rozrobienie CIF-a w wodzie, następnie gotowałem to przez jakiś czas w tym przypalonym garnku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 12 godzin temu, franko napisał: Właśnie na dni pojawiły mi się dziwne bąble w miejscu gdzie grzała indukcja. Jakieś pomysły na domycie tego? Zwykły płyn do mycia naczyń i ciepła woda nie pomagają. A ścianki na górze? Ta ciemna opaska? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Użyj do mycia kwaśnego środka np. W5 Kamień i rdza z lidla i po problemie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franko Opublikowano 31 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2021 Dziękuję wszystkim za pomoc. Garnek został domyty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi