rob7320 Opublikowano 27 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2021 Przymierzam sie do warzenia grodziskiego tylko problem w tym ,że mam zalegajacy nie śrutowany słód wędzony co ma 3 lata . Jest w worku foliowym szczelnie zamkniety , ale nie wiem czy zaczynać zabawe , czy dać kurą podziobać sobie . Czy ktos robił z tak starych słodoów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 27 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2021 (edytowane) 30 minut temu, rob7320 napisał: Przymierzam sie do warzenia grodziskiego tylko problem w tym ,że mam zalegajacy nie śrutowany słód wędzony co ma 3 lata . Jest w worku foliowym szczelnie zamkniety , ale nie wiem czy zaczynać zabawe , czy dać kurą podziobać sobie . Czy ktos robił z tak starych słodoów? napewno szczelny? Bo jak mi wysyłają to zawsze jest mała dziurka. A jak wali wędzonka to śmiało. Edytowane 27 Marca 2021 przez Koora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 29 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2021 Generalnie słody wędzone tracą z czasem na intensywności wędzonki, także będzie ci ciężej wcelować w pożądany jej stopień. Ale poza tym jeśli nie śmierdzi stęchlizną to można używać. rob7320 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2021 (edytowane) W dniu 27.03.2021 o 20:13, rob7320 napisał: Przymierzam sie do warzenia grodziskiego tylko problem w tym ,że mam zalegajacy nie śrutowany słód wędzony co ma 3 lata . Jest w worku foliowym szczelnie zamkniety , ale nie wiem czy zaczynać zabawe , czy dać kurą podziobać sobie . Czy ktos robił z tak starych słodoów? Piwo na świeżym słodzie Grodziskim w konkursie odpada za zbyt niska wędzonkę. jak nie dasz grarśc lub dwie bestmaltza/steinbacha to "sendziom" nie zasmakuje ps i tak niewielu pamięta smak oryginału Edytowane 29 Marca 2021 przez anteks rob7320 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 30 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2021 Tu znaczenie mogą mieć takie niuanse jak kolejność serwowania piwa. Niestety grodziskie jest ekstremalnie ciężkim stylem do sędziowania. Nos do wędzonki szybko się adaptuje, a w tym stylu ma być ona jeszcze subtelna. Jak się próbuje 30 z kolei to czasami już ma się problem, czy wędzonka jest subtelna czy jej w ogóle nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Też chciałbym zapytać przy okazji tego tematu jak sobie radzicie z dużym ryzykiem zakażenia przy piwie o niskim ABV ? jakieś dodatkowe środki ostrożności czy standard ? Bo rozumiem że fermentacja cicha tu nie ma sensu? Czym to fermtujecie? - Grodzie Dębowe są dedykowane do tego czy jest coś lepszego ? Us05 np. ? Wreszcie ostatnie pytanie - czy zasyp 100 % słód jasny wędzony z łuską ryżową jest OK ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Cześć. Właśnie ostatnio robiłem Grodziskie. Co do zakażenia, wydaje się, że jest ono bardziej odporne na zakażenie, niż piwa niskoalkoholowe. Zawsze te ok. 3 % alkoholu jednak chroni. Ja fermentowałem na US-05, ale starałem się nisko fermentować (zacząłem od 14 st. C, 18 st. C na koniec). Słód pszeniczny, sam wędziłem dębem. Piwa jeszcze nie próbowałem, ale aromat przedni - czysta wędzonka, ale nie przegięta. Wysładzałem na "sraczwężyku", ale na dno dałem 150 gr łuski ryżowej. Filtracja bez żadnego problemu. Co do efektu finalnego, jeszcze nie próbowałem, stoi jeszcze w wiadrze. Generalnie trzymając się sztywno, powinno się użyć 100 % wędzonej pszenicy, chmiel Tomyski i najlepiej Grodzie Dębowe z FM. Piwo generalnie potraktowałem jako rozruch pod AIPA. Pozdrawiam, Paweł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2021 A zacierał Pan z tymi wszystkim starymi przerwami ? zakwaszająca, białkowa, jakaś tam, skurzająca itd ?? Czy jednoemepraturowo i tyle ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Cześć. Stosowałem przerwy z receptury Czesława Dziełaka : Dałem tylko, jak pisałem, 100 % pszeniczny wędzony i chmiel Lubelski (ten z 2020 zbioru od Polish Hops pachnie super - kwiatowo z lekką limonką). Zakwaszałem zacier kwasem fosforowym do pH 5,4. Planuję po cichej wstawić fermentor w chłodne miejsce i dać żelatynę. Grodzisz ma być bardzo klarowny. Poszukaj na Youtube wywiadu z Janem i Wojciechem Szała. Trzy części. Bardzo ciekawie opowiadają o piwie Grodziskim. Pozdrawiam, Paweł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Ja robiłem ten styl na 100% pszenicznego dębem z łuską ryżową do filtracji, na ok. 7,8 blg. Chmieliłem Opalem. Fermentowałem US-05 w ok. 16-18 stopni, potem zrobiłem solidny cold crash. Nie dawałem żelatyny, wyszło bardzo klarowne, jeśli nie liczyć końcówki butelki, to całkiem klarowne. Jestem bardzo zadowolony z efektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2021 W dniu 6.04.2021 o 12:45, Łachim napisał: Fermentowałem US-05 w ok. 16-18 stopni Do ilu zjechały i przy jakich przerwach zacierania ? Żeby nie zjechały też do zera bo czytałem o takich przypadkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2021 US-05 do zera? To raczej trzeba by się mocno postarać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2021 5 godzin temu, Piotr Ba napisał: Do ilu zjechały i przy jakich przerwach zacierania ? Żeby nie zjechały też do zera bo czytałem o takich przypadkach Zacierałem tak: 53 stopnie 15 min 65 stopni 30 min 72 stopnie 40 min Mashout 78 stopni. Niestety teoretycznie, bo termometr mi zaniżał temperatury, co zauważyłem po kilku warkach (albo raczej nie umiem nim mierzyć). Przez to nie odfermentowało bardzo nisko , ale nie sprawdzę dokładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 (edytowane) W dniu 6.04.2021 o 09:05, Piotr Ba napisał: Też chciałbym zapytać przy okazji tego tematu jak sobie radzicie z dużym ryzykiem zakażenia przy piwie o niskim ABV ? jakieś dodatkowe środki ostrożności czy standard ? Bo rozumiem że fermentacja cicha tu nie ma sensu? Czym to fermtujecie? - Grodzie Dębowe są dedykowane do tego czy jest coś lepszego ? Us05 np. ? Wreszcie ostatnie pytanie - czy zasyp 100 % słód jasny wędzony z łuską ryżową jest OK ? Te 3% to jeszcze nie jest aż taki niski poziom alkoholu, żeby się robiło jakoś zauważalnie bardziej podatne na infekcje. Można robić jak każde normalne piwo. Drożdże przy grodziskim nie mają aż takiego znaczenia, byle neutralne, z jakimś sensownym odfermentowaniem i stosunkowo dobrze flokujące, choć tu i tak można zbić żelatyną. Mi najbardziej odpowiada do grodziskiego zasyp 100% Wayermanna wędzonego dębem, ale każdy ma swoje preferencje. Trzeba pamiętać, że wędzonka z czasem ze słodu ulatuje, więc różne efekty można uzyskać w zależności od świeżości. Najważniejsze, żeby słód był wędzony dębem, na bukowym wyjdzie nie to samo. Edytowane 12 Kwietnia 2021 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się