Łachim Opublikowano 25 Listopada Udostępnij Opublikowano 25 Listopada (edytowane) Novalager w takiej temperaturze i tak chyba nic niepożądanego nie dadzą, ale ciśnienie jest potrzebne na początku, by ograniczyć produkcję estrów. Edytowane 25 Listopada przez Łachim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 26 Listopada Udostępnij Opublikowano 26 Listopada Novalager dlatego, że akurat go miałem, a przyszła chęć wykorzystać nowy sprzęt. Teraz już wiem lepiej, ale dzięki novalager i tak nie powinno być lipy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano Niedziela o 11:24 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 11:24 W dniu 25.11.2024 o 08:40, Rheged napisał(a): Odkopię temat, z pytaniem w sumie banalnym, ale jakoś tego nie znalazłem, a i wcześniej nie sprawdzałem. Już w sumie po ptakach, ale na przyszłość - czy dobijacie CO2 od startu fermentacji przy lagerach? Zadałem wczoraj Novalager do 17,5 litra w 18,5 stopni celsjusza i nie dobijałem CO2. A teraz przeczytałem, że powinienem od startu do około 15 psi przy lagerach. Serio? Powiem Ci że ja zawsze startuje z ciśnieniem nawet na hazy ipkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano Niedziela o 12:25 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 12:25 Po co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano Niedziela o 16:17 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 16:17 3 godziny temu, Łachim napisał(a): Po co? Ja np po uwarzeniu jak wiem że nie będę mógł zaglądać przez dzień czy dwa, daję co2 by wyregulować zawór na odpowiednie ciśnienie i juz tak zostawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano Niedziela o 16:39 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 16:39 Ok, ja rozumiem, ale nie wiem po co ciśnienie na początku w Hazy IPA (czy innych estrowych stylach), chyba że temperatura jest wysoka poza kontrolą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano Niedziela o 20:53 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 20:53 (edytowane) 4 godziny temu, anteks napisał(a): Ja np po uwarzeniu jak wiem że nie będę mógł zaglądać przez dzień czy dwa, daję co2 by wyregulować zawór na odpowiednie ciśnienie i juz tak zostawiam Też reguluję, ale w IPAch po regulacji zaworu spuszczam CO2 przez zawór bezpieczeństwa Edytowane Niedziela o 20:54 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano Poniedziałek o 21:04 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 21:04 W dniu 1.12.2024 o 13:25, Łachim napisał(a): Po co? Bo zazwyczaj fermentuje wysoko jeżeli chodzi o temp i wyjeżdżam na cały tydzień i nie miał by mi kto ustawiać ciśnienia dzień czy dwa po rozpoczęciu fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano Poniedziałek o 21:19 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 21:19 No to specyficzny przypadek, ale sensowny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 23 godziny temu Udostępnij Opublikowano 23 godziny temu 11 godzin temu, witur napisał(a): Bo zazwyczaj fermentuje wysoko jeżeli chodzi o temp i wyjeżdżam na cały tydzień i nie miał by mi kto ustawiać ciśnienia dzień czy dwa po rozpoczęciu fermentacji Przecież zawór możesz sobie ustawić wcześniej np. napełnić peta Co2, założyć zawór, wyregulować go a potem założyć go na fermentor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się