Jump to content

Fermentacja pod ciśnieniem - różne zagadnienia


Recommended Posts

20 godzin temu, Jakub Obarowski napisał:

3. W fermentorze zostaje mi kilka litrów piwa, chciałbym je przelać do szklanych butelek i przeprowadzić refermentację. 

 

ciezko powiedzieć, ja tak nigdy nie robiłem, jedyne co mi przychodzi na mysl to odgazowanie piwo do 0, ew dodawanie cukru na czuja tak jak pisales - tutaj wg mnie nie da sie określić dokladnie ile ma byc cukru bo nie znasz nagazowania

odgazować można w miare szybko przez dynamiczne potrząsanie masz wysoka temp wiec powinno isc sprawnie

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...
3 godziny temu, Papcio Niechmiel napisał:

Jestem zielony w temacie ale proszę o pomoc :)

Poszukuje pojemnika do fermentacji ciśnieniowej 10-20 litrów z kranikiem

szukałem już prawie wszędzie...Please :)

ale że jak z kranikiem?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 6 months later...

Przejrzałem wątek, ciekawe uwagi zbieram ciągle informacje o fermentacji ciśnieniowej. W polskim internecie prawie nic na ten temat nie ma. Aby skompletować wszystko co potrzebne jest do fermzilli to musiałem się sporo naszukać. 

 

Dlatego też zrobiłem wątek u siebie na ten temat gdzie jest krótka recenzja fermzilli 35l jak i opisane są wszystkie dodatkowe niezbędne sprzęty. Zapraszam do lektury

 

https://3barylki.pl/2022/08/08/fermzilla-fermentor-cisnieniowy-czy-warto/

 

Edited by Ravage Trzy Baryłki
Link to comment
Share on other sites

13 godzin temu, Ravage Trzy Baryłki napisał:

Dlatego też zrobiłem wątek u siebie na ten temat gdzie jest krótka recenzja fermzilli 35l jak i opisane są wszystkie dodatkowe niezbędne sprzęty. Zapraszam do lektóry

 

https://3barylki.pl/2022/08/08/fermzilla-fermentor-cisnieniowy-czy-warto/

 

 

Co to za worek masz na ostatnim zdjęciu? Muszę coś takiego sobie też kupić. 

Link to comment
Share on other sites

W dniu 21.10.2022 o 00:34, Ravage Trzy Baryłki napisał:

Przejrzałem wątek, ciekawe uwagi zbieram ciągle informacje o fermentacji ciśnieniowej. W polskim internecie prawie nic na ten temat nie ma. Aby skompletować wszystko co potrzebne jest do fermzilli to musiałem się sporo naszukać. 

 

Dlatego też zrobiłem wątek u siebie na ten temat gdzie jest krótka recenzja fermzilli 35l jak i opisane są wszystkie dodatkowe niezbędne sprzęty. Zapraszam do lektury

 

https://3barylki.pl/2022/08/08/fermzilla-fermentor-cisnieniowy-czy-warto/

 

Przed zakupem fermzilli przeczytałem twój artykuł. Wielkie dzięki. 

Link to comment
Share on other sites

Chyba największa wada fermzilli to tworzywo PET. Tanie i nie powinno się czyścić i ponownie używać a skoro łatwo się rysuje to pozostaje stosowanie chemii ktore jest również szkodliwe i niezbadane dla PET. Oczywiście czego nie widać tego sercu nie zal, ale jeśli już miałbym się pchać w fermentor z tworzywa to z tritanu, który obecnie jest uważany za najbezpieczniejsze tworzywo.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 22.10.2022 o 23:08, monodem napisał:

Przed zakupem fermzilli przeczytałem twój artykuł. Wielkie dzięki. 

Zebrałem się w sobie i popełniłem wszystko co się dało o fermentacji ciśnieniowej. pewnie sie da więcej ale na razie wystarczy Fermentacja piwa po ciśnieniem

 

10 godzin temu, Glabro napisał:

Chyba największa wada fermzilli to tworzywo PET. Tanie i nie powinno się czyścić i ponownie używać a skoro łatwo się rysuje to pozostaje stosowanie chemii ktore jest również szkodliwe i niezbadane dla PET. Oczywiście czego nie widać tego sercu nie zal, ale jeśli już miałbym się pchać w fermentor z tworzywa to z tritanu, który obecnie jest uważany za najbezpieczniejsze tworzywo.

 

poleca się generalnie mycie płynem do mycia naczyń i odkażanie strasnem.. mam za sobą kilka warek na kilku fermentorach i na razie odpukać...

Edited by Ravage Trzy Baryłki
Link to comment
Share on other sites

A czy nie można po prostu zakręcić beczki, wypuścić węzyk z pokrywki do tego regulatora ciśnienia i ustawić go na 2 bary żeby tak regulował? Trzeba jeszcze tych innych urządzeń ?

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Piotr Ba napisał:

A czy nie można po prostu zakręcić beczki, wypuścić węzyk z pokrywki do tego regulatora ciśnienia i ustawić go na 2 bary żeby tak regulował? Trzeba jeszcze tych innych urządzeń ?

O jakich dodatkowych urządzeniach myślisz?

Link to comment
Share on other sites

 

Godzinę temu, Piotr Ba napisał:

No jakaś butla co2, zbiorniki, kulki, nie znam się. Nie wiem jak to działa ale kurde 2 klocki wydać na to trzeba mieć odwagę 

Ale jakie "2 klocki" ?

Na Fermzillę?

Link to comment
Share on other sites

5 godzin temu, Piotr Ba napisał:

A czy nie można po prostu zakręcić beczki, wypuścić węzyk z pokrywki do tego regulatora ciśnienia i ustawić go na 2 bary żeby tak regulował? Trzeba jeszcze tych innych urządzeń ?

2 bary to przede wszystkim za wysoko. A po 2 gie - żadne wiaderko nie utrzyma takiego ciśnienia. Wyrwie przykrywkę i ochlapie całe pomieszenie.Wiem coś o tym. Parę tygodni temu wyrwało mi źle zaciśnięty fitting na petkegu:-)

Link to comment
Share on other sites

Można zejść do 1400zł, fermentując w Corneliusie (lub KinG Keg Junior), bez DuoTight, a z zaworem bezpieczeństwa na 0.8 bar

Dla mnie do najważniejszych zalet fermentacji ciśnieniowej należą dużo większa trwałość (mniejsza zmienność w czasie) piw mocno chmielonych i możliwość postawienia sobie fermentora w roku pokoju latem i zrobienia przyzwoitego lagera w temperaturze pokojowej - lodówka może być zajęta na coś innego, lub wyłączona.

 

Link to comment
Share on other sites

Keg z 300 (albo PET 40+głowica), szybkozłączki 60, zaworek z Chin 50.

Jeśli jeszcze butla i reduktor to z 300 do tego, da się taniej.

Bardziej budżetowo to tylko siedzieć na wiadrze i od czasu do czasu wstawać.

Edited by Łachim
Link to comment
Share on other sites

48 minut temu, Łachim napisał:

Keg z 300 (albo PET 40+głowica), szybkozłączki 60, zaworek z Chin 50.

Jeśli jeszcze butla i reduktor to z 300 do tego, da się taniej.

Bardziej budżetowo to tylko siedzieć na wiadrze i od czasu do czasu wstawać.

Pet keg 30l odkrecany na olxie kosztuje około 35 zł.glowica ze 100 plus złączki, kran picnic i wężyki  drugie tyle.Butla Co2 obowiązkowa. Choćby po to aby sprawdzić szczelność połączeń czy przetransferować do drugiego kega z nad osadu. 

Jeżeli miałbym teraz zaczynać z fermentacją ciśnieniową to kupiłbym na start corny kegi. Łatwiej się je czyści, złączki są tańsze i obsługa ich o wiele przyjemniejsza. 

Link to comment
Share on other sites

Ale nic nie widać ?

2 godziny temu, monodem napisał:

Jeżeli miałbym teraz zaczynać z fermentacją ciśnieniową to kupiłbym na start corny kegi. Łatwiej się je czyści, złączki są tańsze i obsługa ich o wiele przyjemniejsza. 

 

Link to comment
Share on other sites

No nie widać... W ogóle to pod względem wizualnym fermentacja ciśnieniowa jest do bani. Niby proces zachodzi ale jest mniej widowiskowy niż ze zwykłą rurką bulgotką. Ale za to można jak ja zrobić Risa 32 °P w 2 tygodnie!

Link to comment
Share on other sites

49 minut temu, monodem napisał:

No nie widać... W ogóle to pod względem wizualnym fermentacja ciśnieniowa jest do bani. Niby proces zachodzi ale jest mniej widowiskowy niż ze zwykłą rurką bulgotką. Ale za to można jak ja zrobić Risa 32 °P w 2 tygodnie!

Szkoda że moje obecnie przefermęciło, pokazał bym jakie jest widowiskowe. Wszystko sie "gotowało" we wiadrze tego tak nie zobaczysz

Link to comment
Share on other sites

Może trochę źle się wypowiedziałem. Przez pierwsze 2-3 dni fermentuję tradycyjnie stopniowo zwiększając ciśnienie. Wtedy efekt jest niesamowity. Bezbarwny baniak fermzilli daje radę! Wzrost ciśnienia powoduje niestety spadek efektu Wow. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.