leonzn Posted April 28, 2021 Share Posted April 28, 2021 20 godzin temu, Jakub Obarowski napisał: 3. W fermentorze zostaje mi kilka litrów piwa, chciałbym je przelać do szklanych butelek i przeprowadzić refermentację. ciezko powiedzieć, ja tak nigdy nie robiłem, jedyne co mi przychodzi na mysl to odgazowanie piwo do 0, ew dodawanie cukru na czuja tak jak pisales - tutaj wg mnie nie da sie określić dokladnie ile ma byc cukru bo nie znasz nagazowania odgazować można w miare szybko przez dynamiczne potrząsanie masz wysoka temp wiec powinno isc sprawnie Fidel 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Niechmiel Posted March 16, 2022 Share Posted March 16, 2022 Jestem zielony w temacie ale proszę o pomoc :) Poszukuje pojemnika do fermentacji ciśnieniowej 10-20 litrów z kranikiem szukałem już prawie wszędzie...Please :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted March 16, 2022 Share Posted March 16, 2022 3 godziny temu, Papcio Niechmiel napisał: Jestem zielony w temacie ale proszę o pomoc Poszukuje pojemnika do fermentacji ciśnieniowej 10-20 litrów z kranikiem szukałem już prawie wszędzie...Please ale że jak z kranikiem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Niechmiel Posted March 25, 2022 Share Posted March 25, 2022 tak, z Kranikiem Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted March 25, 2022 Share Posted March 25, 2022 Ale po co kranik ? Chcesz nagazowane piwo spuszczać kranikiem ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ravage Trzy Baryłki Posted October 20, 2022 Share Posted October 20, 2022 (edited) Przejrzałem wątek, ciekawe uwagi zbieram ciągle informacje o fermentacji ciśnieniowej. W polskim internecie prawie nic na ten temat nie ma. Aby skompletować wszystko co potrzebne jest do fermzilli to musiałem się sporo naszukać. Dlatego też zrobiłem wątek u siebie na ten temat gdzie jest krótka recenzja fermzilli 35l jak i opisane są wszystkie dodatkowe niezbędne sprzęty. Zapraszam do lektury https://3barylki.pl/2022/08/08/fermzilla-fermentor-cisnieniowy-czy-warto/ Edited October 21, 2022 by Ravage Trzy Baryłki toudidel 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rolek86 Posted October 21, 2022 Share Posted October 21, 2022 13 godzin temu, Ravage Trzy Baryłki napisał: Dlatego też zrobiłem wątek u siebie na ten temat gdzie jest krótka recenzja fermzilli 35l jak i opisane są wszystkie dodatkowe niezbędne sprzęty. Zapraszam do lektóry https://3barylki.pl/2022/08/08/fermzilla-fermentor-cisnieniowy-czy-warto/ Co to za worek masz na ostatnim zdjęciu? Muszę coś takiego sobie też kupić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ravage Trzy Baryłki Posted October 21, 2022 Share Posted October 21, 2022 8 minut temu, rolek86 napisał: Co to za worek masz na ostatnim zdjęciu? Muszę coś takiego sobie też kupić. Rękaw do wina tu klik rolek86 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
monodem Posted October 22, 2022 Share Posted October 22, 2022 W dniu 21.10.2022 o 00:34, Ravage Trzy Baryłki napisał: Przejrzałem wątek, ciekawe uwagi zbieram ciągle informacje o fermentacji ciśnieniowej. W polskim internecie prawie nic na ten temat nie ma. Aby skompletować wszystko co potrzebne jest do fermzilli to musiałem się sporo naszukać. Dlatego też zrobiłem wątek u siebie na ten temat gdzie jest krótka recenzja fermzilli 35l jak i opisane są wszystkie dodatkowe niezbędne sprzęty. Zapraszam do lektury https://3barylki.pl/2022/08/08/fermzilla-fermentor-cisnieniowy-czy-warto/ Przed zakupem fermzilli przeczytałem twój artykuł. Wielkie dzięki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glabro Posted October 25, 2022 Share Posted October 25, 2022 Chyba największa wada fermzilli to tworzywo PET. Tanie i nie powinno się czyścić i ponownie używać a skoro łatwo się rysuje to pozostaje stosowanie chemii ktore jest również szkodliwe i niezbadane dla PET. Oczywiście czego nie widać tego sercu nie zal, ale jeśli już miałbym się pchać w fermentor z tworzywa to z tritanu, który obecnie jest uważany za najbezpieczniejsze tworzywo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ravage Trzy Baryłki Posted October 26, 2022 Share Posted October 26, 2022 (edited) W dniu 22.10.2022 o 23:08, monodem napisał: Przed zakupem fermzilli przeczytałem twój artykuł. Wielkie dzięki. Zebrałem się w sobie i popełniłem wszystko co się dało o fermentacji ciśnieniowej. pewnie sie da więcej ale na razie wystarczy Fermentacja piwa po ciśnieniem 10 godzin temu, Glabro napisał: Chyba największa wada fermzilli to tworzywo PET. Tanie i nie powinno się czyścić i ponownie używać a skoro łatwo się rysuje to pozostaje stosowanie chemii ktore jest również szkodliwe i niezbadane dla PET. Oczywiście czego nie widać tego sercu nie zal, ale jeśli już miałbym się pchać w fermentor z tworzywa to z tritanu, który obecnie jest uważany za najbezpieczniejsze tworzywo. poleca się generalnie mycie płynem do mycia naczyń i odkażanie strasnem.. mam za sobą kilka warek na kilku fermentorach i na razie odpukać... Edited October 26, 2022 by Ravage Trzy Baryłki Link to comment Share on other sites More sharing options...
monodem Posted October 28, 2022 Share Posted October 28, 2022 Ja fermzillę myję PBW. Nie jest tani, ale za to skuteczny i bezpieczny. Ramnic 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted October 28, 2022 Share Posted October 28, 2022 A czy nie można po prostu zakręcić beczki, wypuścić węzyk z pokrywki do tego regulatora ciśnienia i ustawić go na 2 bary żeby tak regulował? Trzeba jeszcze tych innych urządzeń ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted October 28, 2022 Share Posted October 28, 2022 2 godziny temu, Piotr Ba napisał: A czy nie można po prostu zakręcić beczki, wypuścić węzyk z pokrywki do tego regulatora ciśnienia i ustawić go na 2 bary żeby tak regulował? Trzeba jeszcze tych innych urządzeń ? O jakich dodatkowych urządzeniach myślisz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted October 28, 2022 Share Posted October 28, 2022 No jakaś butla co2, zbiorniki, kulki, nie znam się. Nie wiem jak to działa ale kurde 2 klocki wydać na to trzeba mieć odwagę Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted October 28, 2022 Share Posted October 28, 2022 Godzinę temu, Piotr Ba napisał: No jakaś butla co2, zbiorniki, kulki, nie znam się. Nie wiem jak to działa ale kurde 2 klocki wydać na to trzeba mieć odwagę Ale jakie "2 klocki" ? Na Fermzillę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
monodem Posted October 28, 2022 Share Posted October 28, 2022 5 godzin temu, Piotr Ba napisał: A czy nie można po prostu zakręcić beczki, wypuścić węzyk z pokrywki do tego regulatora ciśnienia i ustawić go na 2 bary żeby tak regulował? Trzeba jeszcze tych innych urządzeń ? 2 bary to przede wszystkim za wysoko. A po 2 gie - żadne wiaderko nie utrzyma takiego ciśnienia. Wyrwie przykrywkę i ochlapie całe pomieszenie.Wiem coś o tym. Parę tygodni temu wyrwało mi źle zaciśnięty fitting na petkegu:-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted October 28, 2022 Share Posted October 28, 2022 No w artykule jest całość osprzętu do takiej fermentacji 2 koła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted October 28, 2022 Share Posted October 28, 2022 Można zejść do 1400zł, fermentując w Corneliusie (lub KinG Keg Junior), bez DuoTight, a z zaworem bezpieczeństwa na 0.8 bar Dla mnie do najważniejszych zalet fermentacji ciśnieniowej należą dużo większa trwałość (mniejsza zmienność w czasie) piw mocno chmielonych i możliwość postawienia sobie fermentora w roku pokoju latem i zrobienia przyzwoitego lagera w temperaturze pokojowej - lodówka może być zajęta na coś innego, lub wyłączona. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted October 29, 2022 Share Posted October 29, 2022 (edited) Keg z 300 (albo PET 40+głowica), szybkozłączki 60, zaworek z Chin 50. Jeśli jeszcze butla i reduktor to z 300 do tego, da się taniej. Bardziej budżetowo to tylko siedzieć na wiadrze i od czasu do czasu wstawać. Edited October 29, 2022 by Łachim Glabro 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
monodem Posted October 29, 2022 Share Posted October 29, 2022 48 minut temu, Łachim napisał: Keg z 300 (albo PET 40+głowica), szybkozłączki 60, zaworek z Chin 50. Jeśli jeszcze butla i reduktor to z 300 do tego, da się taniej. Bardziej budżetowo to tylko siedzieć na wiadrze i od czasu do czasu wstawać. Pet keg 30l odkrecany na olxie kosztuje około 35 zł.glowica ze 100 plus złączki, kran picnic i wężyki drugie tyle.Butla Co2 obowiązkowa. Choćby po to aby sprawdzić szczelność połączeń czy przetransferować do drugiego kega z nad osadu. Jeżeli miałbym teraz zaczynać z fermentacją ciśnieniową to kupiłbym na start corny kegi. Łatwiej się je czyści, złączki są tańsze i obsługa ich o wiele przyjemniejsza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted October 29, 2022 Share Posted October 29, 2022 Ale nic nie widać ? 2 godziny temu, monodem napisał: Jeżeli miałbym teraz zaczynać z fermentacją ciśnieniową to kupiłbym na start corny kegi. Łatwiej się je czyści, złączki są tańsze i obsługa ich o wiele przyjemniejsza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
monodem Posted October 29, 2022 Share Posted October 29, 2022 No nie widać... W ogóle to pod względem wizualnym fermentacja ciśnieniowa jest do bani. Niby proces zachodzi ale jest mniej widowiskowy niż ze zwykłą rurką bulgotką. Ale za to można jak ja zrobić Risa 32 °P w 2 tygodnie! anteks 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted October 29, 2022 Share Posted October 29, 2022 49 minut temu, monodem napisał: No nie widać... W ogóle to pod względem wizualnym fermentacja ciśnieniowa jest do bani. Niby proces zachodzi ale jest mniej widowiskowy niż ze zwykłą rurką bulgotką. Ale za to można jak ja zrobić Risa 32 °P w 2 tygodnie! Szkoda że moje obecnie przefermęciło, pokazał bym jakie jest widowiskowe. Wszystko sie "gotowało" we wiadrze tego tak nie zobaczysz Link to comment Share on other sites More sharing options...
monodem Posted October 29, 2022 Share Posted October 29, 2022 Może trochę źle się wypowiedziałem. Przez pierwsze 2-3 dni fermentuję tradycyjnie stopniowo zwiększając ciśnienie. Wtedy efekt jest niesamowity. Bezbarwny baniak fermzilli daje radę! Wzrost ciśnienia powoduje niestety spadek efektu Wow. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now