Bartol Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 (edytowane) Cześć! Chciałem zapytać, czy to jest możliwe? Tzn. spodziewam się, że dałoby się too zrobić. Natchnęło mnie przy czytaniu o historii polskiego piwa. Czy może ktoś próbował uwarzyć piwo ze słodem orkiszowym? Czy dało to inne efekty niż pszenica? Serdecznie dzięki za każdą pomoc! Edytowane 13 Kwietnia 2021 przez Bartol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Używałem płatków orkiszowych zamiast pszenicznych np do witbiera, różnica pewnie jest tego rzędu co między słodami różnych marek. Słodu nie używałem. Bartol 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 A nie było przypadkiem takiego historycznego podstylu? Bartol 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Skoro orkisz to pszenica, to nie spodziewałbym się niczego innego niż zwykły weizen Bartol 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 (edytowane) Kiedyś warzyłem takie piwo 50% słodu pilzneńskiego i 50% słodu orkiszowego. Gdzieś znalazłem że takie piwo Dinkel się nazywa. Gdyby ktoś przede mną postawił weizena 50% pilznenskiego i 50% pszenicy i drugiego 50% pilzneńskiego i 50% orkiszu to różnicy bym nie potrafił wyczuć ?. Tutaj masz link do tego piwa. Edytowane 16 Kwietnia 2021 przez rkkr Bartol 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 3 godziny temu, zasada napisał: A nie było przypadkiem takiego historycznego podstylu? Tego nie wiem, ale warzyli z orkiszu już w Sumerze, więc na pewno jest historycznym składnikiem Bartol 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 orkisz to pszenica Bartol 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Tak jak piszą koledzy, orkisz to pszenica, więc spokojnie jest to zamienialne. Nie spotkałem się ze słodem orkiszowym, ale płatki zamiennie używałem i różnicy nie było żadnej. Eksperymentuj, to robi frajdę ? Bartol 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 12 minut temu, kiwitom napisał: Tak jak piszą koledzy, orkisz to pszenica, więc spokojnie jest to zamienialne. Nie spotkałem się ze słodem orkiszowym, ale płatki zamiennie używałem i różnicy nie było żadnej. Eksperymentuj, to robi frajdę ? Słód orkiszowy można bez problemu kupić, choć o ile dobrze pamiętam, do najtańszych nie należy. Bartol 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 26 minut temu, anteks napisał: orkisz to pszenica A dokładnie rodzaj pszenicy, którego główną różnicą z pszenicami powszechnie uprawianymi jest brak (mniejsze) modyfikacji genetycznych - był zapomniany od średniowiecza. Trudniejszy w uprawie (budowa kłosa) choć odporniejszy (nie wymaga nawozów sztucznych i środków ochrony) stąd popularny w uprawach ekologicznych. Także różnica pewnie bardziej mentalna niż rzeczywista. 14 minut temu, kiwitom napisał: Nie spotkałem się ze słodem orkiszowym W ofercie na pewno Weyermanna i Bestmaltz. Jako niesłodowany stosowałem płatki głównie ze względu na większą dostępność w sklepie spożywczym. Bartol 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2021 8 godzin temu, x1d napisał: Tego nie wiem, ale warzyli z orkiszu już w Sumerze, więc na pewno jest historycznym składnikiem No a mi się przypomniały etykiety niemieckich piw Dinkel cośtam. https://de.m.wikipedia.org/wiki/Dinkelbier Bartol 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2021 14 godzin temu, Bartol napisał: Czy dało to inne efekty niż pszenica? Orkisz to starodawna pszenica. Ma w sobie wiecej białek co powinno przekadac sie na wielkość piany . W efektach smakowych róznic nie zauważyłem . Jest droższy od słodu pszenicznego ( z przywiązania zawsze dodaje go do grodzisza ) Bartol 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się