nihir Posted April 25, 2021 Share Posted April 25, 2021 (edited) Cześć! Ziomeczki ze studiów kupiły mi na urodziny zestaw startowy do warzenia piwa, w zestawie poza sprzętem są też surowce na wymienionego w tytule tematu pale ale'a. Palę się do roboty , ale mam mały problem – sprzedawca deklaruje, że do zestawu powinna być dołączona instrukcja warzenia, jednak po dokładnym przegrzebaniu pudła nie znalazłem takowej. Generalnie o piwowarstwie domowym naczytałem się całkiem sporo i zacząłem czytać długo przed otrzymaniem tego podarunku, więc myślę, że dam radę z ogarnięciem większości procesu, ale mam parę pytań. W zestawie: Słody: Pale Ale - 3,2kg Monachijski - 0,6kg Karmelowy 30 - 0,2kg Chmiele:Chmiel Progress - 40g Chmiel Phoenix - 30g Według sklepu ma z tego wyjść 20 litrów pale ale'a 12 Blg, 46 IBU. Pierwszy problem to chmielenie, macie jakiś pomysł jak podejść do tematu? Nie musi wyjść z tego dokładnie 46 IBU, bo będę poił tym produktem, poza sobą, gromadę ludzi niekoniecznie zaznajomionych z piwami mocniej chmielonymi. Warto wspomnieć, że na razie nie mam i nie planuję od razu inwestować w chłodnicę, chcę tylko ogarnąć sobie 30 l gar i worek do BIAB (z relacji brzmi mniej kłopotliwie). Pewnie wsadzę gar do brodzika prysznica wypełnionego wodą. Wobec tego, w jakiś sposób uwzględniać to przy chmieleniu? Druga sprawa – drożdże, przyszły S-04, ale raczej nie będę miał możliwości fermentacji w odpowiednich temperaturach, więc myślałem o dokupieniu kveików. Dobry pomysł? Jeśli tak to polecacie jakieś konkretne? Zacieraniem się specjalnie nie martwię, planuję jednotemperaturowe w 67 stopniach. Edited April 25, 2021 by nihir Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted April 25, 2021 Share Posted April 25, 2021 Wrzuć chmiele w jakiś kalkulator i dopasuj goryczkę. Weź poprawkę na realną ilość i gęstość brzeczki. Jak masz częstować fanów tyskiego, to dałbym ibu koło 30 Kveiki fermentisa są wygodne, bo w suchej postaci, i mają pozytywne opinie. Z płynnych używałem fm i też są w porządku, to chyba ten sam szczep. Chłodzenie możesz zrobić dwuetapowo, z grubsza schłodzić w garze, a potem przelać do fermentora i zostawić już bez chmielin. Kveiki możesz zadać już przy 30 stopniach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sihox Posted April 26, 2021 Share Posted April 26, 2021 8 godzin temu, nihir napisał: Pierwszy problem to chmielenie, macie jakiś pomysł jak podejść do tematu? Robiłem ten zestaw przy okazji pierwszego zacierania Też bałem się zbyt dużej goryczki i zmieniłem oryginalne chmielenie. W instrukcji chyba zalecali wrzucić cały phoenix na 60min, a cały progress przed końcem (~10min). Ja chmieliłem tak (celowane w około 30IBU): - po 10g obu chmieli na 60min, - po 10g j.w. na 20min, - reszta na wyłączenie palnika. Piwo wspominam bardzo dobrze ale pierwsze piwo zawsze się tak wspomina więc wiadomo Jeśli nie masz chłodnicy to warto by tą dawkę na wyłączenie palnika wrzucić jak już trochę zbijesz temperaturę (powiedzmy do tych ~80C). 9 godzin temu, nihir napisał: Druga sprawa – drożdże, przyszły S-04, ale raczej nie będę miał możliwości fermentacji w odpowiednich temperaturach Pomysł z kveikami jak najbardziej ok, S-04 są zauważalnie estrowe zwłaszcza przy wyższych temperaturach. Jak nie kveiki to chociażby US-05 z sucharków - zawsze trochę bardziej neutralne. 9 godzin temu, nihir napisał: Zacieraniem się specjalnie nie martwię, planuję jednotemperaturowe w 67 stopniach. Bardzo słusznie Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted April 26, 2021 Share Posted April 26, 2021 Na wytrawnie to 62C. Jak zamierzasz wsypywać chmiel? Link to comment Share on other sites More sharing options...
nihir Posted December 27, 2021 Author Share Posted December 27, 2021 Wielki odkop ?. Niestety tematu przez te circa 8 miesięcy nie ruszyłem xD, ale nie poddaję się. Wobec tego, pytania: Czy ten ześrutowany słód ma jeszcze szansę się do czegoś nadać? Trzymałem go cały czas w temperaturze pokojowej (w sensie – mieszkania), nie rozpakowałem z plastikowej, dość szczelnej torby w której go dostałem. Jeśli stracił w jakiś sposób swoje właściwości, da się to jakoś skompensować? Słód diastatyczny by tutaj coś pomógł? Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted December 27, 2021 Share Posted December 27, 2021 O ile nie zapleśniał, nie jest stęchły - powinno być ok. nihir 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomlo Posted December 27, 2021 Share Posted December 27, 2021 I jak nie ogarnąłeś jeszcze gara, a myślisz o BIAB, to celuj w co najmniej 40-to litrowy. W 30l nie zrobisz 20 litrów piwa. A okrutnie irytujące jest jak masz dwie skrzynki, a w nich tylko 34-35 butelek.? O mocniejszych zasypach nie wspominając. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nihir Posted December 27, 2021 Author Share Posted December 27, 2021 2 godziny temu, tomlo napisał: I jak nie ogarnąłeś jeszcze gara, a myślisz o BIAB, to celuj w co najmniej 40-to litrowy. W 30l nie zrobisz 20 litrów piwa. A okrutnie irytujące jest jak masz dwie skrzynki, a w nich tylko 34-35 butelek.? O mocniejszych zasypach nie wspominając. No niestety gar już zakupiony xD, więc nie będę już kombinował z nowym, ale zapamiętam na przyszłość. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted December 27, 2021 Share Posted December 27, 2021 Można też robić warki połówkowe po 10-12 l. Dobre na początek, żeby więcej poćwiczyć i nie utknąć z dziesiątkami butelek średniego piwa, jak to na początku często bywa. Możesz wtedy zestaw surowców podzielić na 2, zrobić raz, a potem spróbować poprawić błędy. vmario and nihir 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now