Jump to content

Pierwsze piwo – pale ale z zestawu surowców


Recommended Posts

Cześć! Ziomeczki ze studiów kupiły mi na urodziny zestaw startowy do warzenia piwa, w zestawie poza sprzętem są też surowce na wymienionego w tytule tematu pale ale'a. Palę się do roboty :D , ale mam mały problem – sprzedawca deklaruje, że do zestawu powinna być dołączona instrukcja warzenia, jednak po dokładnym przegrzebaniu pudła nie znalazłem takowej. Generalnie o piwowarstwie domowym naczytałem się całkiem sporo i zacząłem czytać długo przed otrzymaniem tego podarunku, więc myślę, że dam radę z ogarnięciem większości procesu, ale mam parę pytań.

W zestawie:
 

Słody:
Pale Ale - 3,2kg
Monachijski - 0,6kg
Karmelowy 30 - 0,2kg

 

Chmiele:
Chmiel Progress - 40g
Chmiel Phoenix - 30g

 

Według sklepu ma z tego wyjść 20 litrów pale ale'a 12 Blg, 46 IBU.


Pierwszy problem to chmielenie, macie jakiś pomysł jak podejść do tematu? Nie musi wyjść z tego dokładnie 46 IBU, bo będę poił tym produktem, poza sobą, gromadę ludzi niekoniecznie zaznajomionych z piwami mocniej chmielonymi.
Warto wspomnieć, że na razie nie mam i nie planuję od razu inwestować w chłodnicę, chcę tylko ogarnąć sobie 30 l gar i worek do BIAB (z relacji brzmi mniej kłopotliwie). Pewnie wsadzę gar do brodzika prysznica wypełnionego wodą. Wobec tego, w jakiś sposób uwzględniać to przy chmieleniu? 

Druga sprawa – drożdże, przyszły S-04, ale raczej nie będę miał możliwości fermentacji w odpowiednich temperaturach, więc myślałem o dokupieniu kveików. Dobry pomysł? Jeśli tak to polecacie jakieś konkretne?

Zacieraniem się specjalnie nie martwię, planuję jednotemperaturowe w 67 stopniach.

 

Edited by nihir
Link to comment
Share on other sites

Wrzuć chmiele w jakiś kalkulator i dopasuj goryczkę. Weź poprawkę na realną ilość i gęstość brzeczki. Jak masz częstować fanów tyskiego, to dałbym ibu koło 30 :)

Kveiki fermentisa są wygodne, bo w suchej postaci, i mają pozytywne opinie. Z płynnych używałem fm i też są w porządku, to chyba ten sam szczep.

Chłodzenie możesz zrobić dwuetapowo, z grubsza schłodzić w garze, a potem przelać do fermentora i zostawić już bez chmielin. Kveiki możesz zadać już przy 30 stopniach.

Link to comment
Share on other sites

8 godzin temu, nihir napisał:

Pierwszy problem to chmielenie, macie jakiś pomysł jak podejść do tematu?

Robiłem ten zestaw przy okazji pierwszego zacierania :) Też bałem się zbyt dużej goryczki i zmieniłem oryginalne chmielenie. W instrukcji chyba zalecali wrzucić cały phoenix na 60min, a cały progress przed końcem (~10min). Ja chmieliłem tak (celowane w około 30IBU):

- po 10g obu chmieli na 60min,

- po 10g j.w. na 20min,

- reszta na wyłączenie palnika.

Piwo wspominam bardzo dobrze ale pierwsze piwo zawsze się tak wspomina więc wiadomo ;)

Jeśli nie masz chłodnicy to warto by tą dawkę na wyłączenie palnika wrzucić jak już trochę zbijesz temperaturę (powiedzmy do tych ~80C).

 

9 godzin temu, nihir napisał:

Druga sprawa – drożdże, przyszły S-04, ale raczej nie będę miał możliwości fermentacji w odpowiednich temperaturach

Pomysł z kveikami jak najbardziej ok, S-04 są zauważalnie estrowe zwłaszcza przy wyższych temperaturach. Jak nie kveiki to chociażby US-05 z sucharków - zawsze trochę bardziej neutralne.

 

9 godzin temu, nihir napisał:

Zacieraniem się specjalnie nie martwię, planuję jednotemperaturowe w 67 stopniach.

Bardzo słusznie :)

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Wielki odkop ?.

Niestety tematu przez te circa 8 miesięcy nie ruszyłem xD, ale nie poddaję się.

Wobec tego, pytania:

 

Czy ten ześrutowany słód ma jeszcze szansę się do czegoś nadać? Trzymałem go cały czas w temperaturze pokojowej (w sensie – mieszkania), nie rozpakowałem z plastikowej, dość szczelnej torby w której go dostałem.

 

Jeśli stracił w jakiś sposób swoje właściwości, da się to jakoś skompensować? Słód diastatyczny by tutaj coś pomógł?

Link to comment
Share on other sites

I jak nie ogarnąłeś jeszcze gara, a myślisz o BIAB, to celuj w co najmniej 40-to litrowy. W 30l nie zrobisz 20 litrów piwa. A okrutnie irytujące jest jak masz dwie skrzynki, a w nich tylko 34-35 butelek.? O mocniejszych zasypach nie wspominając.

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, tomlo napisał:

I jak nie ogarnąłeś jeszcze gara, a myślisz o BIAB, to celuj w co najmniej 40-to litrowy. W 30l nie zrobisz 20 litrów piwa. A okrutnie irytujące jest jak masz dwie skrzynki, a w nich tylko 34-35 butelek.? O mocniejszych zasypach nie wspominając.

No niestety gar już zakupiony xD, więc nie będę już kombinował z nowym, ale zapamiętam na przyszłość.

Link to comment
Share on other sites

Można też robić warki połówkowe po 10-12 l. Dobre na początek, żeby więcej poćwiczyć i nie utknąć z dziesiątkami butelek średniego piwa, jak to na początku często bywa. Możesz wtedy zestaw surowców podzielić na 2, zrobić raz,  a potem spróbować poprawić błędy. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.