Cressi Posted May 9, 2021 Share Posted May 9, 2021 (edited) Zaopatrzyłem się ostatnio w kolejny element wyposażenia i od razu pojawiło się pytanie. Jak sobie radzicie z zachowaniem sterylności brzeczki w wypadku używania chłodnicy zanurzeniowej. Gdzieś widziałem sugestie, żeby wkładać ją do gara na 15 minut przed zakończeniem gotowania, ale to powoduje natychmiastowe przerwanie wrzenia. Nie będzie to miało negatywnego wpływu na smak i aromat piwa? Edited May 9, 2021 by Cressi Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted May 9, 2021 Share Posted May 9, 2021 W wypadku gotowania w garnku, dokładałem grzałkę na moment zanurzenia chłodnicy. W Klarsteinie podkręcam trochę moc. Przed zanurzeniem przepuszczam przez chłodnice ciepłą wodę, minimalizuje to spadek temperatury i obciąża chłodnice. No i staram się wkładać ja na 20-30 minut. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted May 9, 2021 Share Posted May 9, 2021 5 min spadku wrzenia z 100st do 98st, zrobi mniejsze szkody niż chłodzenie w wannie przez 2 godziny. zasada 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted May 9, 2021 Share Posted May 9, 2021 Ja zazwyczaj wkładałem na 10 minut przed końcem, przerwa we wrzeniu zazwyczaj trwa chwilę, a temperatura rzędu 97 stopni również robi robotę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sumikk Posted May 9, 2021 Share Posted May 9, 2021 Ja też wkładam pustą chłodnice na jakieś 15-20minut do brzeczki. Nawet nigdy się nie zastanawiałem nad tym o ile obniża temperaturę, poprostu gotuję do samego końca z chłodnicą Link to comment Share on other sites More sharing options...
paulox81 Posted May 10, 2021 Share Posted May 10, 2021 Potwierdzam to co koledzy napisali, dodam jeszcze od siebie to, że moja chłodnica miała takie dodatkowe metalowe elementy dystansujące zwoje, w których zbierały się zanieczyszczenia. Wyczyszczenie tego było niemożliwe, więc usunąłem te elementy, dzięki czemu nie ma już żadnych zakamarków z zanieczyszczeniami, a chłodnica po każdym warzeniu jest dokładnie wyczyszczona. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted May 10, 2021 Share Posted May 10, 2021 Wrzucam na ostatnie 10-15 min gotowania. Nie zwracam uwagi na spadek temp. ps Nawet podczas gotowania można zaobserwować jak wyłączy sie grzałka że temp spada do 98'C Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cressi Posted May 10, 2021 Author Share Posted May 10, 2021 Pieknie dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Zatem gotuje min 15 minut i nie zawracam sobie głowy spadkiem temperatury. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted May 10, 2021 Share Posted May 10, 2021 2 godziny temu, Cressi napisał: Pieknie dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Zatem gotuje min 15 minut i nie zawracam sobie głowy spadkiem temperatury. Kolego, ja od kilku lat wkładam nie sterylną chłodnicę po zakończeniu gotowania i od razu zaczynam chłodzić, jak dotąd nie miałem ani jednego zakażenia, nic. Tak więc gotowanie chłodnicy uważam za bezsensowne, temperatura brzeczki po zakończeniu gotowania jest na tyle wysoka, że wszystko ginie w parę sekund (patrz temperatura ścinania się białka - chyba że znasz inne organizmy nie oparte na białku). Zanim odkręcę zimną wodę, czyli te 10-15 sekund wystarczy, żeby wszystko co żywe obumarło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted May 10, 2021 Share Posted May 10, 2021 To, że nie miałeś dotąd zakażenia to raczej kwestia szczęścia. Polecam poczytać o pasteryzacji i tyndalizacji, po co się je stosuje i co może przeżyć Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now