zgoda Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Po zapachu, smaku, wyglądzie. Piwo też się zmienia w czasie, więc jeden czynnik nie wystarczy, jeżeli nie jest jednoznaczny, jak np apteka czy kwasior. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Witam to moja 5warka z puszki, wcześniej robiłem coopersa lagera oraz sparkling ale. Tym razem robiłem koźlaka (godzawa) po skończeniu fermentacji z 22blg(tak wiem za dużo jak na koźlaka) zeszło do 7blg i ten stan utrzymuje się od 2 dni przelałem na cichą ale martwi mnie piana na powierzchni br, brzeczki a wygląda to tak w smaku jest delikatnie kwaskowate ale daje się to pić http://imageshack.co...1/4060/1xzo.jpg Jaki nastaw i co dodales oprocz brewkita ze ci wyszlo takie blg?? Ja butelkowalem Kozlaka z Gozdawy w zeszlym tygodniu i tez mialem lekka piane na powierzchni i tez sie podobny syf zrobil po zlaniu wiec bym sie na zapas raczej nie martwil. Typowego kwasu nie czuje, ale na razie jest taki dziwny posmak (jak zreszta w wiekszosci piw z puchy zaraz po butelkowaniu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-sassin Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Celowałem w jakieś 18blg, nastaw na 25L, dałem 3 puchy ekstraktu WES, jak widać trochę przedobrzyłem. W takim razie odstawiłem na 2 tygodnie na cichą, trochę zdziwiła mnie ta piana na wierzchu bo nigdy czegoś takiego nie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nergal Opublikowano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Witam wszystkich, przedwczoraj uwarzyłem Desitke na rozruszanie drożdży. Rozumiem ,że drożdże lagerowe mogą powoli startować, ale chciałem zobaczyć czy coś się dzieje bo w próbce odlanej do FFT drożdże już szaleją. Fermentor cały czas w temperaturze ok 10 stopni. Dzisiaj otworzyłem i ujrzałem coś co wygląda na lekką infekcje, proszę rozwiejcie moje wątpliwości być może to normalne przy dolnej fermentacji. Przepraszam za słabą jakość zdjęcia ale dysponuje tylko telefonem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Ja tam nic niepokojącego nie widzę na tych fotkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Dzisiaj otworzyłem i ujrzałem coś co wygląda na lekką infekcje, Nigdy nie otwierałem fermentora w drugim dniu burzliwej, więc pewności nie mam. Wydaje mi się jednak, że to początek infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forestly Opublikowano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Mam takiego gluta w jednej z butelek... Przy kapslowaniu troche mi sie piwo spienilo no sie zastanwiam czy to tlenowiec czy cos. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Wygląda jak pleśń może nie domyłeś butelki... Nie pij tego pleśń jest toksyczna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forestly Opublikowano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Lol. Dobrze ze to jasne piwo ale jednak mozna sie kiedys niedopatrzec... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Dzisiaj otworzyłem i ujrzałem coś Niekoniecznie infekcja. Może masz twardszą wodę i zrobił się film z osadów, jak czasem na wystygniętej herbacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awakening Opublikowano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Po 2 tygodniach cichej w fermentatorze pojawiła się jakaś lekka infekcja (załącznik), myślicie, że coś z tego piwa jeszcze będzie? Nie wygląda to na dużą infekcję... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 To nie infekcja, tylko resztki chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awakening Opublikowano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 To nie infekcja, tylko resztki chmielu. Właśnie przed chwilą sam do tego doszedłem, bo smak i zapach super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Przy chmieleniu na zimno takie coś się robi, zwłaszcza jak rzucasz chmiel luzem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon90 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 (edytowane) Witam, czy takie pęcherze powietrza podczas burzliwej fermentacji na s-04 to normalna sprawa czy może początek infekcji tlenowcem. Zdjęcia Edytowane 27 Stycznia 2014 przez Szymon90 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Gruba piana z drożdży , pęcherze z dwutlenku węgla . Chyba za wcześnie na dostrzeżenie infekcji . Który to dzień ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon90 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 (edytowane) Jest to 2 dzień fermentacji burzliwej, to dopiero moja 3 warka stąd ta panika. Edytowane 27 Stycznia 2014 przez Szymon90 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Otwieraj częściej wiadro to dopiero będziesz miał powody do paniki Na takim etapie nie ma szans na wykrycie infekcji, piwo ładnie fermentuje zostaw je w spokoju! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon90 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zostawiam to tak jak jest, zaglądanie i tak nic nie pomoże, następne oględziny za 2-3 tyg przy rozlewaniu, wielkie dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forestly Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Otworzyłem butelkę z dziwnym czyms i zastanawiam sie czy na 100% pleśń. Do tej pory myslalem ze to drożdze takie brązowe wiec jak sie zdarzaly takie brazowe plamki na pianie (zdjecie) to nie przejmowalem sie, pilem i nic mi nie bylo, ale tym razem otworzyłem butelkę z takim oto okazem... Piwo pachnie i smakuje normalnie albo ja mam upośledzone jakies zmysly Czy pleśń jest groźna jesli nie miala tlenu przez jakis czas? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 A co ja pisałem? Pleśń jest toksyczna! http://lmgtfy.com/?q=toksyczno%C5%9B%C4%87+ple%C5%9Bni Może nic ci nie będzie bo na 100% nie wiadomo czy to pleśń, a toksyny w takiej ilości ci mogą nie zaszkodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 żeby tylko jakieś dziadostwo się z tego nie rozwinęło , bo nie jest to zwyczajny "dodatek" tak na oko . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Czy to dziwne coś pływa po powierzchni w butelce, zanim zostanie otwarta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forestly Opublikowano 28 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Plywa swobodnie po calej objetosci generalnie wyglada to jak cienka blonka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 28 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 W piwie po powierzchni tylko piana może "pływać". Wszystko inne to jest dramat piwowara w jednym akcie z epilogiem w kiblu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się