JacekKocurek Opublikowano 29 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 Czym innym jest kilkudziesięciominutowe gotowanie a czym innym oblewanie gorącą wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 bez sensu jest właśnie tkwienie w przekonaniu, że gorąca woda dezynfekuje Chyba jednak wrzątek coś dezynfekuje, skoro garnka ani fermentora z filtrem z oplotu przed chmieleniem nie trzeba traktować chemicznie? Tak ale w tym wypadku gotujesz prawie godzinę i co ma ubić to ubije... a krótki kontakt z wrzątkiem nie zabije ci form przetrwalnikowych bakterii! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 przed chmieleniem nie trzeba traktować chemicznie? sam sobie odpowiedziałeś tylko chyba tego nie zauważyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 To może niedługo np. smoczki dziecięce zaczniemy dezynfekować w pirosiarczynie albo spirytusem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 To może niedługo np. smoczki dziecięce zaczniemy dezynfekować w pirosiarczynie albo spirytusem? Porównywanie bakterii odpowiedzialnych z infekcję w piwie, a bakterii powodujących choroby u ludzi wielce nie trafione To tak jakby powiedzieć, że Malaria i grypa to to samo, niby choroba ale jedno wywołuje pierwotniak, a drugie wirus. Oddzielcie infekcje w piwie od pojmowania chorób u ludzi to dwie całkiem inne sprawy, po za tym Thorin smoczki powinno się traktować w ciągłym kontakcie przez parę minut wrzątkiem, a wręcz najlepiej wrzucić do szybkowaru w którym następuje całkowita sterylizacja takiego smoczka/butelki... Po drugie u człowieka takie odkażanie ma tylko ograniczyć kontakt na początku życia z bakteriami, a nie całkowicie go wstrzymać, dzieci powinny być stopniowo przyzwyczajane tak by wyrobił im się odpowiedni układ odpornościowy... Ale to osobny temat nie na tą dyskusję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Oczywiście że tak, w pełni się zgadzam z tym, co napisałeś.. tyle, że moja wypowiedź była w formie żartu z przesłaniem - po prostu pewnych rzeczy nie należy zbytnio demonizować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 (edytowane) Wiem, że żarcik, ale dużo ludzi mogło go nie złapać, a potem powstają mity, że wrzątek też dobrze odkaża w krótkim kontakcie co jest bzdurą. Edytowane 30 Września 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 A czym dezynfekujecie np. balingometr przed zanurzeniem w wiadrze? Wystarczy gorąca woda z płynem do naczyń? Bo bez sensu rozrabiać roztwór Oxi na taką czynność. Przed utopieniem zalać całego sodą kaustyczną i później wrzucić do wiadra razem z drożdżami, niech pływa. Po 4 tygodniach fermentacji otworzyć wiadro i upewnić się, że drożdże zżarły to co miały zeżreć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wich3r Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Witam! Poleciała warka numer 6, miał być Red Ale SH Topaz na US-05. 2 Tygodnie bardzo burzliwej fermentacji, odfermentowało aż do 1BLG, przelałem na cichą (niestety troszkę się napowietrzyło) i piwo znowu troszke wystartowało. Jest juz 10 dzień na cichej i troche niefajnie sie to prezentuje. Piwo pachnie....nachmielonym winem, kwaskowatym winem no i powstał taki dziwaczny nalot. Nie pali mi się butelkować tego, można takie piwo dłużej przytrzymać na cichej i poczekać co tam wyrośnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Na zdjęciu, nie widać niczego złego w sumie, oprócz tych klusek co pływają co to jest? Chmiel na zimno? Bo nie widać dokładnie, nie otwieraj pokrywy chyba że chcesz już do butelek zlać. A jak w smaku? Też kwaskowate? Bo jak tak to raczej jakąś infekcje złapałeś albo dzikusy albo coś innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wich3r Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 kluski to chmiel, ta piana mnie strasznie niepokoiła. W smaku młode piwo, może odrobinkę coś tam kwaskowatego czuć, ale próbka jaką brałem była może z 10ml. Pokrywa tylko otwarta do zrobienia zdjecia i wyczyszczenia rurki. Dobra, poczekam do soboty, jak się pieczarki nie pojawią to chyba zabutelkuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 A chmiel na cichą od początku jej masz wrzucony? Bo 10 dni to długo dla niego, mogą pojawić się zapachy trawiaste, które indentyfikujesz jako winne... Ja bym butelkował żeby tego efektu nie pogłębiać. Piwo jak nic złego w smaku nie będzie możesz zabutelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wich3r Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 (edytowane) tak od poczatku było, zostało aż na 10 dni, bo franca ciągle sobie bulga, chociaż tam już zupełnie niema co bulgać. Edytowane 1 Października 2014 przez Wich3r Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Bulkanie nie jest wyznacznikiem fermentacji! Było wałkowane na forum setki razy że tylko zmiana blg potrafi określić czy jeszcze coś tam fermentuje. Bulka bo zmieniło się ciśnienie albo temperatura i gaz CO2 się rozpręża w fermentorze i wypycha część z niego poza Rozlewaj nie czekaj. Chmielić na zimno powinno się maksymalnie 7 dni, optymalnie 5 dni, tak żeby nie dostać posmaków trawiastych i chlorofilowych. Jak masz zamiar robić cichą 10 dni to najlepiej wsypać chmiel w 5 dniu i tyle filozofii! Jak będziesz oddzielał chmiel od młodego piwa teraz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Panocki ratujta. Przez ponad 20 warek piwka miałem czyste i piękne. Ostatnio jednak niemal każda w mniejszym lub większym stopniu jest zakażona. Jakiś czas temu wymoczyłem w sodzie kaustycznej cały sprzęt. Zrobiłem aipe i dyniowe. Aipa zaczyna kwaśnieć w butelkach. Dyniowe juz ma na sobie wyspy korzucha(wg zdjec z forum mlekowe). Czy możliwe, że tak mi infekcje obradzają bo stresuję drożdze. Nie uruchomiłem jeszcze lodówki i temperaturę fermentacji zbijałem dosc brutalnie przenosząc do zimnego pomieszczenia(np z 20C do 10C) Przez co bakterie nie mają konkurencji i rosną w najlepsze. A może za długo w baniakach, miałem mało czasu i istatnie dwie warki spędziły niemal miesiąc w fermentorach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 W słoikach od gęstwy coś się uchowało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 używałem swieżych sucharów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Może naczynie w którym rehydratyzujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 przed wsypaniem drożdzy moczę w nadwęglanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Ale zawsze to samo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 A jaki środek jest używany w browarze do dezynfekcji? Bo NaOH to środek myjący a nie dezynfekcyjny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Sodę użylem po zakazeniu do umycia sprzętu. Odkażam roztworem nadwęglanu przed każdym użyciem. No i standardowe mycie po. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Nadltenowęglan jest chyba najłagodniejszy ze wszystkich środków. Polecam ClO2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Nadltenowęglan jest chyba najłagodniejszy ze wszystkich środków. Polecam ClO2. Dodatkowo bakterie to przebiegłe organizmy, które potrafią dość szybko wytworzyć mechanizmy obronne przed reaktywnymi formami tlenu. Zdecydowanie lepszy jest dwutlenek chloru. Tutaj masz zebrane informacje na temat dostępnych środków dezynfekujących stosowanych w piwowarstwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Osobiście używam NaOH tylko do mycia, a do dezynfekcji ClO2, a oxy / piro używam do mycia butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się