Erwin Pietrucha Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Poczekać jeszcze przynajmniej tydzień i sprawdzić jeszcze raz. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Czyli normalnie w tym fermentorze niech stoi tydzień dwa a potem butelkować?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Tak, tydzień (góra dwa) i do butelek! Nie zapomnij o cukrze do refermentacji.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Jeszcze przynajmniej tydzień - jak to piwo z puchy. Choć lepiej jakby postalo dwa. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erwin Pietrucha Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Dzięki wielkie wszystkim za konkretne odpowiedzi i za szybkość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz.b Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 (edytowane) Mój stout owsiany po przelaniu na cichą i odstaniu ~tygodnia ma na powierzchni takie coś i delikatnie musuje. Wersja z dodanym makiem ma ale fermentacja stoi... Będzie się to nadawać do spożycia bez wykręcania ze wstrętu? Smak po burzliwej był rewelacyjny... Edytowane 11 Stycznia 2017 przez erdin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 No to już sam musisz ocenić czy wali czymś czy nie. Osobiście takie wylewałem ale ludzie tu z powodzeniem i butelkują i piją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz.b Opublikowano 11 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 Pachnie dobrze, smak ocenię przy ewentualnym butelkowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz.b Opublikowano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Przepraszam, że post pod postem, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na następujące pytanie: Czy pasteryzacja piwa wytłucze przyczynę infekcji (prawdopodobnie bakterie tlenowe)? Mogę albo wsadzić fermentor do gara, albo piwo podgrzać do tych 70-75C (potem w obu przypadkach zadać gęstwę), albo wsadzić w butelki, liczyć, ze się lekko nagazuje i wtedy zakapslowane zapasteryzować. Czy te opcje wytłuką drobnoustroje? Nie chciałbym się pozbywać %, no ale ostatecznie lepsze nisko/bezalkoholowe niż żadne. :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Przepraszam, że post pod postem, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na następujące pytanie: Czy pasteryzacja piwa wytłucze przyczynę infekcji (prawdopodobnie bakterie tlenowe)? Mogę albo wsadzić fermentor do gara, albo piwo podgrzać do tych 70-75C (potem w obu przypadkach zadać gęstwę), albo wsadzić w butelki, liczyć, ze się lekko nagazuje i wtedy zakapslowane zapasteryzować. Czy te opcje wytłuką drobnoustroje? Nie chciałbym się pozbywać %, no ale ostatecznie lepsze nisko/bezalkoholowe niż żadne. :] Tak powinno zabić bakterie, ale ja bym nie przekraczał tych 70C - powyżej już zaczyna parować alkohol. Po zabutelkowaniu nie pasteryzowałbym drugi raz - dopiero po nagazowaniu się piwa. Druga sprawa jak zadasz drugie drożdże musisz też kilka dni zaczekać bo różne szczepy różnie cukry resztkowe dojadają - żebyś nie miał później granatów. Niektórzy też zlewają takie piwo - czekają na gaz i dopiero pasteryzują ale to jest ryzyko bo mikroby pod wpływem tlenu mogą się jeszcze mocniej rozwinąć. Powodzenia lukasz.b 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz.b Opublikowano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Z tą pasteryzacją butelkowanych to myślałem żeby zainfekowane wlać do butelek, zakapslować, oddczekać z tydzień i wtedy zapasteryzować. Ma to sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 (edytowane) Z tą pasteryzacją butelkowanych to myślałem żeby zainfekowane wlać do butelek, zakapslować, oddczekać z tydzień i wtedy zapasteryzować. Ma to sens? No niejaki ma ale też jest ryzyko napisałem to w poprzednim poście. Takie piwo dostaje tlenu, który normalnie zużywają drożdże podczas refermentacji, a w tym wypadku jeżeli to dzikie drożdżę/bretty/bakterie tlenowe - to one mogą dostać kopa i zaognić infekcje. Przy takim sposobie ja bym schłodził brzeczkę na rozlew do jak najniższej temperatury (wymienione wyżej mikroby jej zbytnio nie lubią), pogoda na dworze akurat sprzyja niech opadnie do tych 4C przetrzymaj dzień i do rozlewu, potem refermentacja w jak najniższej temperaturze i na koniec dopiero pasteryzacja. Trochę zabawy ale może piwo uda się uratować. Edytowane 12 Stycznia 2017 przez Undeath lukasz.b i Maciejeq 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz.b Opublikowano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 OK, dzięki wielkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matkrk Opublikowano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Proszę o ocenę. Wydaje mi sie ze infekcja. 8 dzien fermentacji weizendunkel. Blg spadło do 3. Pokrywa otwarta pierwszy raz żeby zmierzyć blg. W smaku dużo goryczy, troche kwaskowe (choć nie wiem czy to nie autosugestia). Żona twierdzi ze gorzkie jakieś (ale ona raczej z tych co wola słodkie i z sokiem). Chyba w sobotę rozleje i zobaczymy co z tego wyjdzie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Drożdze, a jeżeli dobrze widzę jakieś zielone w dole, to albo od termometru cień leci albo chmieliny. Wystaw piwo na balkon na noc, tylko żeby nie zamarzło, na dzień-dwa a wszystko opadnie, jakie drożdze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matkrk Opublikowano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Wb 06. Chmielin w sumie tez nie odfiltrowywalem. Na dole to termometr przyklejony Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Noto masz odpowiedź, Wb06 słabo fokujują, reszta tego co widać w tym całym cieniu to chmieliny. Do tego to dopiero 8 dzień... na przyszłość jeżeli nie zbierasz gęstwy albo nie chmielisz na zimno nie zaglądaj do wiadra 2 tygodnie, wcześniej nie ma po prostu sensu. Jakbyś zaczekał jeszcze tydzień to prawdopodobnie wszystko by samo z siebie opadło. Zmierz za 3 dni blg, jak się nie ruszy i drożdze nie opadną na dno to wystaw na dzień dwa fermentor na dwór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matkrk Opublikowano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 A może po prostu dać mu jeszcze spokój i niech tydzień jeszcze poleży. Małe doświadczenie żeby coś wiedzieć więcej o konkretnych drożdżach Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 To dokładnie napisałem Daj mu tydzień, otwórz, zmierz blg. Jak drożdze nie opadną to zrób coldcrush na balkonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matkrk Opublikowano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Ok dzięki za pomoc. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz.b Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Z tą pasteryzacją butelkowanych to myślałem żeby zainfekowane wlać do butelek, zakapslować, oddczekać z tydzień i wtedy zapasteryzować. Ma to sens? No niejaki ma ale też jest ryzyko napisałem to w poprzednim poście. Takie piwo dostaje tlenu, który normalnie zużywają drożdże podczas refermentacji, a w tym wypadku jeżeli to dzikie drożdżę/bretty/bakterie tlenowe - to one mogą dostać kopa i zaognić infekcje. Przy takim sposobie ja bym schłodził brzeczkę na rozlew do jak najniższej temperatury (wymienione wyżej mikroby jej zbytnio nie lubią), pogoda na dworze akurat sprzyja niech opadnie do tych 4C przetrzymaj dzień i do rozlewu, potem refermentacja w jak najniższej temperaturze i na koniec dopiero pasteryzacja. Trochę zabawy ale może piwo uda się uratować. Mam jeszcze dwa pytania: 1. ile tak orientacyjnie czasu potrzeba drożdżom na usunięcie rozsądnej ilości tlenu z piwa po przelaniu do butelek, przy czym podczas przelewania się na pewno napowietrzyło :] 2. jaka jest w miare optymalna temperatura i czas pasteryzacji, żeby zakapslowanych butelek z nagazowanym piwem nie rozwaliło/rozszczelniło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Decocsis Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 (edytowane) pytanko... co dzieje się na załączonych obrazkach ? Tak wygląda Milk Stout po cichej pierwszy raz taka sytuacja więc powiedzcie jaka moze byc przyczyna i co to jest? Drozdze US-15 gestwa. Edytowane 16 Stycznia 2017 przez Decocsis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Najprawdopodobniej jakaś infekcja bakteryjna. Czyli zakażenie podczas przenoszenia na cichą, albo wcześniej tylko dopiero na cichej się zdążyło w pełni rozwinąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Decocsis Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 tak czy siak zabutelkowałem to, zapomniałem napisac - w smaku nie czuje jakiejs kwasoty... zobaczymy co bedzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zakażenie może się objawiać różnymi cechami, a także czas w jakim pojawią się one w piwie może być różny. Dopóty jest dobre to nie ma się co przejmować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Z tą pasteryzacją butelkowanych to myślałem żeby zainfekowane wlać do butelek, zakapslować, oddczekać z tydzień i wtedy zapasteryzować. Ma to sens? No niejaki ma ale też jest ryzyko napisałem to w poprzednim poście. Takie piwo dostaje tlenu, który normalnie zużywają drożdże podczas refermentacji, a w tym wypadku jeżeli to dzikie drożdżę/bretty/bakterie tlenowe - to one mogą dostać kopa i zaognić infekcje. Przy takim sposobie ja bym schłodził brzeczkę na rozlew do jak najniższej temperatury (wymienione wyżej mikroby jej zbytnio nie lubią), pogoda na dworze akurat sprzyja niech opadnie do tych 4C przetrzymaj dzień i do rozlewu, potem refermentacja w jak najniższej temperaturze i na koniec dopiero pasteryzacja. Trochę zabawy ale może piwo uda się uratować. Mam jeszcze dwa pytania: 1. ile tak orientacyjnie czasu potrzeba drożdżom na usunięcie rozsądnej ilości tlenu z piwa po przelaniu do butelek, przy czym podczas przelewania się na pewno napowietrzyło :] 2. jaka jest w miare optymalna temperatura i czas pasteryzacji, żeby zakapslowanych butelek z nagazowanym piwem nie rozwaliło/rozszczelniło? ad.1. Nie wiem jest pierdyliard czynników - jedno jest pewne jak mocno napowietrzyłeś piwo przy rozlewie to drożdże go w 100% nie usuną. Ten tlen, który pozostanie będzie odpowiedzialny za utlenienie i starzenie się piwa, a to nic przyjemnego - im więcej tym szybciej i im wyższa temperatura leżakowania też tym prędzej. ad.2. http://www.beerfreak.pl/pasteryzacja-i-inne-sposoby-konserwacji-piwa/oraz https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=83496 To cała wiedza na ten temat - drugi link wyjaśnia właściwie wszystko............ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się