Skocz do zawartości

INFEKCJE


frc

Rekomendowane odpowiedzi

taka sytuacja: blonde dochodzi na fermentacji cichej od niecałych 2 tygodni. Kilka dni temu zaczął mi jechać alkoholem (6,5% nie powinno chyba być powodem), z czasem zaczął przechodzić w rozpuszczalnikowo-alkoholowy lakier jakiś :D w smaku dość dobre, czuć głównie alkohol, w tle lekko rozpuszczalnik i lakier. Butelkować czy w sracz go ? Fermentowane przy użyciu FM26, start w 17 stopniach stopniowo podnoszone do 24, a te drożdże nie lubią chyba wysokich temperatur co pokazują wydalając aceton (opinie innych pivovarów).

 

tutaj foto, po otworzeniu żadna błonka niewidoczna gołym okiem, ale po zrobieniu fotki lekko się przeraziłem (odbiła się skubana w świetle):

d59a2ff7e1658.jpg

Edytowane przez mina obelżywa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

[...]

Infekcji nie ma, jeśli o to pytasz, a co zrobić z piwem które Ci nie smakuje to już Twoja decyzja. Alkohol i rozpuszczalnik poukłada się trochę z czasem, ale jak jest potężny już teraz to szału nie będzie. Ja bym butelkował i czekał.

Edytowane przez Oskaliber
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

[...]

Infekcji nie ma, jeśli o to pytasz, a co zrobić z piwem które Ci nie smakuje to już Twoja decyzja. Alkohol i rozpuszczalnik poukłada się trochę z czasem, ale jak jest potężny już teraz to szału nie będzie. Ja bym butelkował i czekał.

 

to skąd ta błonka ? tak jak pisałem, na pierwszy rzut oka niewidoczna, ale pod światło już tak. Na zdjęciu widać jak się połamała. Pierwszy raz mam coś takiego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

to skąd ta błonka ? tak jak pisałem, na pierwszy rzut oka niewidoczna, ale pod światło już tak. Na zdjęciu widać jak się połamała. Pierwszy raz mam coś takiego

Po tym zdjęciu nie widzę żadnej błonki, być może przeszkadza odbicie światła, musisz zrobić lepsze.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

to skąd ta błonka ? tak jak pisałem, na pierwszy rzut oka niewidoczna, ale pod światło już tak. Na zdjęciu widać jak się połamała. Pierwszy raz mam coś takiego

Po tym zdjęciu nie widzę żadnej błonki, być może przeszkadza odbicie światła, musisz zrobić lepsze.

 

lepszego nie mogę zrobić, jest lekka mgiełka ale smakuje ok, butelki schną więc zaraz rozleje...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja zrobilem Milk Stouta, niestety cos jest nie tak. Piwo wyglada na dobre, ale niestety smakuje kiepsko. Bardzo kwasne wyszlo, cos jak kwas theta od pinty. Czy to normalne? jest mozliwe ze laktoze drozdze jakies zezarly? Bo slodyczy zero

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

to skąd ta błonka ? tak jak pisałem, na pierwszy rzut oka niewidoczna, ale pod światło już tak. Na zdjęciu widać jak się połamała. Pierwszy raz mam coś takiego

Po tym zdjęciu nie widzę żadnej błonki, być może przeszkadza odbicie światła, musisz zrobić lepsze.

 

lepszego nie mogę zrobić, jest lekka mgiełka ale smakuje ok, butelki schną więc zaraz rozleje...

 

 

błonkę widać aż nadto dobrze, niemniej jednak siakiegoś tlenowca to byś zlał w kibel od razu - tutaj wygląda toto jak film na stygnącej herbacie. ja bym się nie przejmował. tak patrząć po zdjęciach świeżo upieczonych piwowarów to się chyba za bardzo przejmują. właśnie spijam drugiego kega brown ale'a, które to piwo po otwarciu wiadra ewidentnie nie wyglądało zdrowo, w szczególności że o nim zapomniałem i stało na poddaszu prawie dwa miesiące - akurat pierwsze kegi to i chciałem sprawdzić jak się toto zachowa no i nie narzekam. przed oceną przydatności do butelkowania polecam strzelić ze dwa browce - mniejsza spina

 

edit: nie żebym się nie spinał przy pierwszych warkach

Edytowane przez jaras
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Cześć

Jak myślicie może to być infekcja ? To mój pierwszy witbier i użyłem mangrove Jacka belgian Wit. Jest błona i dziwny zapach nie jest to typowe szambo czy siarka hmmm mój pierwszy cydr podobnie pachniał co nie zachecalo do konsumpcji. To jest już 3 tydzień fermentacji i rurka bulga jak szalona sprawdzałem blg w sobotę to z 17 zeszło na 5. Stoi teraz ciepłym miejscu.

post-16836-0-92768400-1493137231_thumb.jpg

Edytowane przez Przemysław Bury
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć. 

Mocny ten Witbier :) Ze zdjęcia wygląda całkiem normalnie. Jak kojarzysz ten dziwny zapach? W sensie z czym Ci się kojarzy? 

Ja tam na zdjęciu błony nie widzę, ani filmu. 

Może po prostu drożdże tak mają? Z tego co wiem pilnujesz rygoru sanitarnego... Posmakuj próbkę, jak nie kwaśna, nie "aptekowa" itp. to nie ma się czym martwić. 

 

A cydr dlaczego był niedobry? Coś tam konkretnego wyczułeś? Może jakaś infekcja we wiadrze siedziała, albo w wężyku. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witajcie.

 

Pierwszy raz mam małe wątpliwości :)

 

 

https://goo.gl/photos/QaK9MCnHWqqUXvKv7

 

FAH 13->1 blg, prawie dwa tygodnie w wiadrze, US05, 15->21 stopni, powoli podnoszone. Po pierwszym otwarciu wieka (chciałem gęstwe zebrać, właśnie warzę) zaniepokoiła mnie ta delikatna błona na największych pęcherzach. 

 

Porobiłem zdjęcia, poszedłem zgrać, po jakichś 15 minutach wróciłem pobrać próbkę a tu się wszystko zredukowało do tego co widać na trzecim foto.

 

Smak i zapach ok, jak typowo lekkiego zielonego piwa. Gęstwa raczej do zlewu, całe szczęście że mam zapasowe drożdze :)

 

 

Co myślicie? :>

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wygląda spoko, jak już się czymś przejmować to wskazaniem po fermentacji -> z 13 na 1 to sporo. skalibruj urządzenia pomiarowe

Słuszna uwaga, w tym całym zamieszaniu o tym nie pomyślałem nawet, niech posiedzi jeszcze z tydzień, dwa, i jak bede butelkował to sprawdze spławik oraz dodatkowo zmierzę refraktometrem, dzięki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wygląda spoko, jak już się czymś przejmować to wskazaniem po fermentacji -> z 13 na 1 to sporo. skalibruj urządzenia pomiarowe

U mnie saison z 14,4 zszedł do 0,5 (drożdże FM21).  Wyszedł bardzo dobry.

Edytowane przez streetcleaner
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Chciałem dodać chmiel na cichą do APA i moim oczom ukazał się taki widok:
https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t34.0-12/18424550_10207993277863692_1382058199_n.jpg?oh=50141b5622c71388c2ddee8eb147a258&oe=5912A413
wszystko ok czy infekcja?
Drozdze to US05

 

Tlenowiec?

Edytowane przez Wesol
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Witam, Chciałem dodać chmiel na cichą do APA i moim oczom ukazał się taki widok: https://scontent-frt...258&oe=5912A413wszystko ok czy infekcja? Drozdze to US05   Tlenowiec?
Wygląda ok. Drożdże i resztki piany. Jak zapach i smak? 
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zmienił(a) tytuł na INFEKCJE
  • zasada przypiął/eła ten temat
  • zasada zablokował(a) ten temat

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.