Versaar Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Zwykłe resztki piany i kłaczki drożdży, butelkuj, a na cichej staraj się nie zaglądać co chwile do wiadra bo faktycznie infekcji się nabawisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mina obelżywa Opublikowano 29 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 (edytowane) taka sytuacja: blonde dochodzi na fermentacji cichej od niecałych 2 tygodni. Kilka dni temu zaczął mi jechać alkoholem (6,5% nie powinno chyba być powodem), z czasem zaczął przechodzić w rozpuszczalnikowo-alkoholowy lakier jakiś w smaku dość dobre, czuć głównie alkohol, w tle lekko rozpuszczalnik i lakier. Butelkować czy w sracz go ? Fermentowane przy użyciu FM26, start w 17 stopniach stopniowo podnoszone do 24, a te drożdże nie lubią chyba wysokich temperatur co pokazują wydalając aceton (opinie innych pivovarów). tutaj foto, po otworzeniu żadna błonka niewidoczna gołym okiem, ale po zrobieniu fotki lekko się przeraziłem (odbiła się skubana w świetle): Edytowane 29 Marca 2017 przez mina obelżywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 29 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 (edytowane) [...] Infekcji nie ma, jeśli o to pytasz, a co zrobić z piwem które Ci nie smakuje to już Twoja decyzja. Alkohol i rozpuszczalnik poukłada się trochę z czasem, ale jak jest potężny już teraz to szału nie będzie. Ja bym butelkował i czekał. Edytowane 29 Marca 2017 przez Oskaliber mina obelżywa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Booner Opublikowano 29 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 CześćCo Wy na to? Brzeczka stoi 7 dzień na burzliwej. Dziś otworzyłem fermentor i zobaczyłem takie oto coś. Czy to jest normalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 29 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mina obelżywa Opublikowano 29 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 [...] Infekcji nie ma, jeśli o to pytasz, a co zrobić z piwem które Ci nie smakuje to już Twoja decyzja. Alkohol i rozpuszczalnik poukłada się trochę z czasem, ale jak jest potężny już teraz to szału nie będzie. Ja bym butelkował i czekał. to skąd ta błonka ? tak jak pisałem, na pierwszy rzut oka niewidoczna, ale pod światło już tak. Na zdjęciu widać jak się połamała. Pierwszy raz mam coś takiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 to skąd ta błonka ? tak jak pisałem, na pierwszy rzut oka niewidoczna, ale pod światło już tak. Na zdjęciu widać jak się połamała. Pierwszy raz mam coś takiegoPo tym zdjęciu nie widzę żadnej błonki, być może przeszkadza odbicie światła, musisz zrobić lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mina obelżywa Opublikowano 31 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 to skąd ta błonka ? tak jak pisałem, na pierwszy rzut oka niewidoczna, ale pod światło już tak. Na zdjęciu widać jak się połamała. Pierwszy raz mam coś takiegoPo tym zdjęciu nie widzę żadnej błonki, być może przeszkadza odbicie światła, musisz zrobić lepsze. lepszego nie mogę zrobić, jest lekka mgiełka ale smakuje ok, butelki schną więc zaraz rozleje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XboXC Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Ja zrobilem Milk Stouta, niestety cos jest nie tak. Piwo wyglada na dobre, ale niestety smakuje kiepsko. Bardzo kwasne wyszlo, cos jak kwas theta od pinty. Czy to normalne? jest mozliwe ze laktoze drozdze jakies zezarly? Bo slodyczy zero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 (edytowane) to skąd ta błonka ? tak jak pisałem, na pierwszy rzut oka niewidoczna, ale pod światło już tak. Na zdjęciu widać jak się połamała. Pierwszy raz mam coś takiegoPo tym zdjęciu nie widzę żadnej błonki, być może przeszkadza odbicie światła, musisz zrobić lepsze. lepszego nie mogę zrobić, jest lekka mgiełka ale smakuje ok, butelki schną więc zaraz rozleje... błonkę widać aż nadto dobrze, niemniej jednak siakiegoś tlenowca to byś zlał w kibel od razu - tutaj wygląda toto jak film na stygnącej herbacie. ja bym się nie przejmował. tak patrząć po zdjęciach świeżo upieczonych piwowarów to się chyba za bardzo przejmują. właśnie spijam drugiego kega brown ale'a, które to piwo po otwarciu wiadra ewidentnie nie wyglądało zdrowo, w szczególności że o nim zapomniałem i stało na poddaszu prawie dwa miesiące - akurat pierwsze kegi to i chciałem sprawdzić jak się toto zachowa no i nie narzekam. przed oceną przydatności do butelkowania polecam strzelić ze dwa browce - mniejsza spina edit: nie żebym się nie spinał przy pierwszych warkach Edytowane 6 Kwietnia 2017 przez jaras mina obelżywa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Błonka może być od tanin i twardej wody. Tak jak na herbacie. Enethion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemysław Bury Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 (edytowane) Cześć Jak myślicie może to być infekcja ? To mój pierwszy witbier i użyłem mangrove Jacka belgian Wit. Jest błona i dziwny zapach nie jest to typowe szambo czy siarka hmmm mój pierwszy cydr podobnie pachniał co nie zachecalo do konsumpcji. To jest już 3 tydzień fermentacji i rurka bulga jak szalona sprawdzałem blg w sobotę to z 17 zeszło na 5. Stoi teraz ciepłym miejscu. Edytowane 25 Kwietnia 2017 przez Przemysław Bury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Kiepskie zdjęcie, ale wygląda na pianę po fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemysław Bury Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Kiepskie zdjęcie, ale wygląda na pianę po fermentacji. niestety przy tym świetle ciężko jest o lepsze. Jest piana ale taka jakby z filtrem i ten zapach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Cześć. Mocny ten Witbier Ze zdjęcia wygląda całkiem normalnie. Jak kojarzysz ten dziwny zapach? W sensie z czym Ci się kojarzy? Ja tam na zdjęciu błony nie widzę, ani filmu. Może po prostu drożdże tak mają? Z tego co wiem pilnujesz rygoru sanitarnego... Posmakuj próbkę, jak nie kwaśna, nie "aptekowa" itp. to nie ma się czym martwić. A cydr dlaczego był niedobry? Coś tam konkretnego wyczułeś? Może jakaś infekcja we wiadrze siedziała, albo w wężyku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 3 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Witajcie. Pierwszy raz mam małe wątpliwości https://goo.gl/photos/QaK9MCnHWqqUXvKv7 FAH 13->1 blg, prawie dwa tygodnie w wiadrze, US05, 15->21 stopni, powoli podnoszone. Po pierwszym otwarciu wieka (chciałem gęstwe zebrać, właśnie warzę) zaniepokoiła mnie ta delikatna błona na największych pęcherzach. Porobiłem zdjęcia, poszedłem zgrać, po jakichś 15 minutach wróciłem pobrać próbkę a tu się wszystko zredukowało do tego co widać na trzecim foto. Smak i zapach ok, jak typowo lekkiego zielonego piwa. Gęstwa raczej do zlewu, całe szczęście że mam zapasowe drożdze Co myślicie? :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BitterEater Opublikowano 3 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Ja tam nie widzę nic niepokojącego. Ludzie przeważnie mają paranoję na punkcie infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 3 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Tydzień temu miałem dokładnie identyczny obrazek na US-05. Z piwem wszystko w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 3 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Co myślicie? :> Wszystko w porządku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 3 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 wygląda spoko, jak już się czymś przejmować to wskazaniem po fermentacji -> z 13 na 1 to sporo. skalibruj urządzenia pomiarowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 4 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 wygląda spoko, jak już się czymś przejmować to wskazaniem po fermentacji -> z 13 na 1 to sporo. skalibruj urządzenia pomiarowe Słuszna uwaga, w tym całym zamieszaniu o tym nie pomyślałem nawet, niech posiedzi jeszcze z tydzień, dwa, i jak bede butelkował to sprawdze spławik oraz dodatkowo zmierzę refraktometrem, dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
streetcleaner Opublikowano 5 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 (edytowane) wygląda spoko, jak już się czymś przejmować to wskazaniem po fermentacji -> z 13 na 1 to sporo. skalibruj urządzenia pomiarowe U mnie saison z 14,4 zszedł do 0,5 (drożdże FM21). Wyszedł bardzo dobry. Edytowane 5 Maja 2017 przez streetcleaner Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 5 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 Ja nie mówię że się nie da, ale że to rzadkość, w szczególności na us05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesol Opublikowano 8 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2017 (edytowane) Witam, Chciałem dodać chmiel na cichą do APA i moim oczom ukazał się taki widok:https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t34.0-12/18424550_10207993277863692_1382058199_n.jpg?oh=50141b5622c71388c2ddee8eb147a258&oe=5912A413wszystko ok czy infekcja?Drozdze to US05 Tlenowiec? Edytowane 8 Maja 2017 przez Wesol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 8 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2017 Witam, Chciałem dodać chmiel na cichą do APA i moim oczom ukazał się taki widok: https://scontent-frt...258&oe=5912A413wszystko ok czy infekcja? Drozdze to US05 Tlenowiec? Wygląda ok. Drożdże i resztki piany. Jak zapach i smak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się