Skocz do zawartości

INFEKCJE


frc

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...

Cześć, 

 

Zlałem Brown IPA  znad osadu  aby nachmielić na zimno w niedzielę, a wczoraj rano zobaczyłem takie cos jak na zdjęciach
Jasna plama jest od latarki którą doświetlałem.
Widać tam białe "bąbelki " piany otoczone jakby filmem na powierzchni.


Czy to może być zakażenie tlenowcami?

5a2929a387a68_BrownIPa2.thumb.jpg.3c66381fada4810d35c8b67b901dc568.jpg5a2929a0f0ea6_BrownIPA.thumb.jpg.f8519a4164dd815381fdf31643e56551.jpg 

Tylko jedna plama jest duża inne są małe.
Do dziś rana czyli w ciągu 24h nic się nie zmieniło anie nie zwiększyła ich ilość ani wielkość filmu na powierzchni

Pozdrawiam 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Jest ktoś z Wrocławia kto mógłby mi sprawdzić piwo pod kątem wad, infekcji? Uwarzyłem Milk Stouta i w pierwszym tygodniu po butelkowaniu było OK, ale teraz pojawił się dziwny kwaskowaty posmak.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Gaspode napisał:

Jest ktoś z Wrocławia kto mógłby mi sprawdzić piwo pod kątem wad, infekcji? Uwarzyłem Milk Stouta i w pierwszym tygodniu po butelkowaniu było OK, ale teraz pojawił się dziwny kwaskowaty posmak.

Wczoraj zabutelkowalem milk stouta to możemy sie wymienić( jak sie nagazuje) jak chcesz, to sobie porównasz. Kwaskowate posmaki mogą byc z ciemnych slodów, zależy ile i kiedy dodane albo infekcja.

Edytowane przez nidzwiadekk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest ktoś jeszcze chętny? W Polsce będę tylko do wtorku i fajnie jakby udało się komuś ocenić piwo. Z tym że jakiegoś dużego ciśnienia nie mam. Może to aldehyd...

 

A co do kwaśności ze słodu to raczej nie to bo dziwny ten smak i zapach. Mi przypomina nuty z piw kwaśnych czy dzikich, albo lekko nieświezy chleb.

Edytowane przez Gaspode
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dnia 7.12.2017 o 12:49, sloniu_1 napisał:

Cześć, 

 

Zlałem Brown IPA  znad osadu  aby nachmielić na zimno w niedzielę, a wczoraj rano zobaczyłem takie cos jak na zdjęciach
Jasna plama jest od latarki którą doświetlałem.
Widać tam białe "bąbelki " piany otoczone jakby filmem na powierzchni.


Czy to może być zakażenie tlenowcami?

5a2929a387a68_BrownIPa2.thumb.jpg.3c66381fada4810d35c8b67b901dc568.jpg5a2929a0f0ea6_BrownIPA.thumb.jpg.f8519a4164dd815381fdf31643e56551.jpg 

Tylko jedna plama jest duża inne są małe.
Do dziś rana czyli w ciągu 24h nic się nie zmieniło anie nie zwiększyła ich ilość ani wielkość filmu na powierzchni

Pozdrawiam 

Cześć wszystkim

 

własnie po 2 tygodniach zlalem na cichą moje Pale Ale, które jest moim pierwszym piwem z zacieraniem, po otworzeniu zapach bez zarzutu, na powierzchni podobne plamki, dość sporo i bardzo małe, jednak nie zainteresowały swoim złym wyglądem i piwo przelalem do drugiego wiaderka, na koniec sprobowałem z ciekawości i co się okazało - piwo smakuje mega dziwne, zajezdza wymiocinami (coś w stylu taniego koncernowego cieplego piwa), jest kiepsko czy moze cos z tego jeszcze byc ? ?

 

drozdze S04

chmiele eng golding i fuggle 

 

zacierałem pierwszy raz, ale każdy etap moim zdaniem wykonałem ok (odpowiednie temperatury itd)

 

proszę o informację

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miałem takie same plamki jakis czas temu, piwo smakowało spoko, zabutelkowalem i przez długi czas było wszystko spoko. Teraz jak otworzyłem okazało się ze śmierdzi i jest bardzo kiepskie. Nie wiem, czy to to samo bo u ciebie szybciej się zmieniło, ale wyglada podobnie jak na moje oko.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobry wieczór wszystkim,

to mój pierwszy post na forum, szkoda że akurat w tym temacie ;)

To mój pierwszy waizen na drożdżach FM41 Gwoździe i banany. Ważony 2017-12-17, 13°Blg, temp. otoczenia fermentacji rosnąco od 13°C do 19°C, odfermentowało do 3°Blg. Chciałem dziś zlać na cichą, a tu taka piana. Piwo lekko kwaskowate w smaku, ale dość przyjemne (nie to co inne moje zepsute warki). Poza tą niepokojącą pianą jest jeszcze lekko kwaśny zapach, nie jakoś bardzo, ale "goździki i banany" to z pewnością nie są.

Czy taka piana zdarzała się komuś na tych drożdżach? Jest sens jeszcze to przelewać jeśli w planie miałem dodać owoce?

 

Pozdrawiam

Paweł

P_20171228_155722.jpgP_20171228_155729.jpg

Edytowane przez carpenter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Powiem tak, na początku należałem do team przelewanie na cicha, ale po tym jak w Warce na cicha przelanej zadomowiły się jakies bakterie, czy inne małe żyjątka to wole dać piwku spokój na te 3/4 tygodnie zeby fermentowało w tym samym wiadrze bez narażania na infekcje.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak wyglada moja Black IPA teraz po 10 dniach fermentacji przeniesiona dzis rano do cieplejszego pomieszczenia. Wyglada w porządku ? W zapachu jest ok, ale w smaku było specyficzne (możliwe ze to przez wzruszony podczas przenoszenia osad z dna) a77b0eeff5d0f6965692f96e0264d104.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tego potrzebowałem usłyszeć, bo zawsze na którymś etapie fermentacji zaczynam świrować ze jest cos nie tak. wiesz moze jak duży wpływ moze miec wzruszona gęstwa z dna na smak próbki ? Próbka była bardzo zmętniona i kwasniejsza niż gdy próbowałem ostatnim razem.

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zawsze mnie korci tez zeby probowac probek, ale nauczylem sie zeby nie przywiazywac do nich wiekszej wagi (oczywiscie poza kanaliza, szpitalem i innymi oczywistymi zapachami). Na pewno to co probowales, to nie jest smak gotowego piwa :) I pracujace drozdze w zawiesinie tez maja wplyw na smak probki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Koelsch, fermentacja już miesiąc drożdże s33, temperatura trochę wysoka była 22 a potem 20. I widok jak na zdjęciu, dodam że tydzień temu 5° BLG.l wskazywało.
Zapach hmm delikatnie ostry, jak by coś był nie tak?!
Co najciekawsze nowy fermentor, nowa rurka. Przez pierwsze 2 tygodnie zero oznak infekcji, po przeniesieniu i obniżeniu temperatury takie kwiatki się zrobiły.
W pomieszczeniu fermentuje też że 200 L wina różnego.
Są to oznaki infekcji? ad258076910d2ab6179636fa5f646e13.jpg

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć. Zdjęcia nie wrzucam, bo nie chcę wiadra otwierać - jeszcze. Nastawiłem Hefeweizen'a na drożdzach  FM41 Gwoździe i banany 29.12.2017 wieczorkiem - 19L, Blg 12,5. Rano w wiadrze już kipiało. Jest to moja 3 warka tego samego składu i druga na tych drożdzach. Tyle, że tu od samego początku mam zapachy takie jakby z kanału albo przypominające gazy po tygodniu jedzenia grochówki. Temp. fermetacji 18C. Martwić się i lać w kanał, czy to przejdzie?? 

 

Niby nigdy super nie pachniało ale tym razem troche wręcz śmierdzi. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cytuj
Dnia 25.12.2017 o 00:56, Phob napisał:

Cześć wszystkim

 

własnie po 2 tygodniach zlalem na cichą moje Pale Ale, które jest moim pierwszym piwem z zacieraniem, po otworzeniu zapach bez zarzutu, na powierzchni podobne plamki, dość sporo i bardzo małe, jednak nie zainteresowały swoim złym wyglądem i piwo przelalem do drugiego wiaderka, na koniec sprobowałem z ciekawości i co się okazało - piwo smakuje mega dziwne, zajezdza wymiocinami (coś w stylu taniego koncernowego cieplego piwa), jest kiepsko czy moze cos z tego jeszcze byc ? ?

 

drozdze S04

chmiele eng golding i fuggle 

 

zacierałem pierwszy raz, ale każdy etap moim zdaniem wykonałem ok (odpowiednie temperatury itd)

 

proszę o informacj

 

Ja swoje na chmieliłem na zimno , zabutelkowałem i nic złego się nie dzieje.
W smaku dobre choc jeszcze młode 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zmienił(a) tytuł na INFEKCJE
  • zasada przypiął/eła ten temat
  • zasada zablokował(a) ten temat

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.