Skocz do zawartości

INFEKCJE


frc

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 3.03.2019 o 22:00, kaingorn napisał:

Może wznowiły pracę po prostu. Zostaw na razie, wylać zdążysz ;) Ja bym poczekał jeszcze tydzień i dopiero wtedy sprawdził stan fermentacji. Sprawdzałeś ile jest blg aktualnie? One dość płytko odfermentowują.

Aktualnie jest 4blg(początkowo było 12,5blg), w smaku nic nie wyczuwam dziwnego. Nie żadnej dziwnej kwasowości czy też smaku jakiejś pleśni itd. 

Edytowane przez Kmiciu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 5.03.2019 o 21:53, kaingorn napisał:

Zobacz np za 5 dni czy blg zmaleje

Po 7 dniach praktycznie nic nie spadło, aktualnie jest praktycznie 4blg, może 3,5. Ten korzuch nadal się utrzymuje na powierzchni. W smaku i zapachu jest normalne, nie czuć żadnej plesni, zepsucia itd. Sam już nie wiem co robić, pomóżcie ☹️ fotki przedstawia aktualny wygląd. Dodam jeszcze że piwo zostało nastawione 3 lutego.

IMG_20190312_191151.jpg

IMG_20190312_192710.jpg

Edytowane przez Kmiciu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym mimo wszystko butelkował, dużo czasu nie stracisz :)  Skoro i smakuje i pachnie normalnie... Błona nie wygląda za ciekawie ale może akurat szczep z tej partii tak ma. Warto zaryzykować.

Edytowane przez kaingorn
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8 godzin temu, kaingorn napisał:

Ja bym mimo wszystko butelkował, dużo czasu nie stracisz :)  Skoro i smakuje i pachnie normalnie... Błona nie wygląda za ciekawie ale może akurat szczep z tej partii tak ma. Warto zaryzykować.

Spróbować zdjąć tą błonę jakimś sitkiem albo sklarować to żelatyną?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Kmiciu napisał:

Spróbować zdjąć tą błonę jakimś sitkiem albo sklarować to żelatyną?

 

A co to da? Jeśli to infekcja, to nie jest tylko na powierzchni...

Popieram kaingorna - jeśli pachnie i smakuje dobrze, to butelkuj, co najwyżej sprawdzaj regularnie nagazowanie, coby przypadkiem nie mieć granatów (jeśli jednak cośtam jeszcze dojada powoli).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Robert87
Ipa, US-05, Pale Ale 5kg, Carapils 0,15kg,  Pszeniczny 0,5kg
25 min - 63 stopnie
45 min - 68 stopni
10 min - 78 stopni
Fermentacja w temperaturze około 17 stopni
15blg  początkowe, teraz to tak jednak ze 4 blg.

W smaku chyba okej a zapach to ciężko stwierdzić bo głównie dwutlenek i alkohol czuć

Edytowane przez DziadekZuo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zostaw jeszcze na 10~ dni i jak masz możliwość to podnieś trochę temperaturę. Póki co wszystko jest ok. A cichą najlepiej sobie całkiem odpuść, bo nie ma sensu jej robić w przypadku tego piwa. No chyba, że chcesz gęstwę zbierać i chmielisz na zimno. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Panowie co o tym myślicie? Piwo to IPA, drożdże US-05, butelki są nowe, dokładnie płukane po spożyciu, potem jeszcze raz płukane wodą i  mocnym roztworem nadwęglanu.

Było chmielone na zimno, filtrowane przez wygotowaną pończochę. W butelkach stoi od czwartku (14.03). 

54433191_2223970211264706_5507497998873001984_n.jpg

54519052_328004334727394_1092153064602730496_n.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciężko powiedzieć po tych zdjęciach. Na pierwszym wygląda jakby po prostu było kiepsko przefiltrowane, na drugim jest już dosyć podejrzanie. Najlepiej ocenić na podstawie aromatu/smaku. Ewentualnie otworzyć i wrzucić fotkę z góry przez szyjkę przy lepszym oświetleniu. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wrzuciłem 3 butelki kontrolnie do lodówki, po schłodzeniu większość tego syfu opadła. Piwo po otworzeniu smakuje dobrze, w aromacie nie wyczuwam nic złego - ale szczerze mówiąc średni ze mnie sensoryk.  Jest się czym przejmować czy zostawić to jeszcze na tydzień-dwa i wtedy sprawdzać?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W ostatnich piwach, które robiłem na US-05 mam podobne dziwne twory w butelkach(mowa o tych w szyjce) z taką różnicą że mam ich trochę mniej.  Na internetach jedni piszą że to bakteria, inni że dzikie drożdże. Z moich obserwacji wynika :) : a) twory się nie rozwijają, b) piwo smakuje tak jak ma smakować. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witajcie. 

Piwo było na fermentacji burzliwej 14 dni. Dziś przelałem na cichą,  ale po otwarciu fermentowana zobaczyłem taki widok. Zapach był inny niż oddrozdzowy. Piwo osiągnęło ok 6,5-7 %. Czy to według Was tlenowe czy piwo może tak wyglądać po tak długiej burzliwej? Nigdy nie robiłem aż tak dlugiej burzliwej.

tmp-cam-1417799633.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zmienił(a) tytuł na INFEKCJE
  • zasada przypiął/eła ten temat
  • zasada zablokował(a) ten temat

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.