Kmiciu Opublikowano 4 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 (edytowane) W dniu 3.03.2019 o 22:00, kaingorn napisał: Może wznowiły pracę po prostu. Zostaw na razie, wylać zdążysz Ja bym poczekał jeszcze tydzień i dopiero wtedy sprawdził stan fermentacji. Sprawdzałeś ile jest blg aktualnie? One dość płytko odfermentowują. Aktualnie jest 4blg(początkowo było 12,5blg), w smaku nic nie wyczuwam dziwnego. Nie żadnej dziwnej kwasowości czy też smaku jakiejś pleśni itd. Edytowane 5 Marca 2019 przez Kmiciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 5 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 Zobacz np za 5 dni czy blg zmaleje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kmiciu Opublikowano 12 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2019 (edytowane) W dniu 5.03.2019 o 21:53, kaingorn napisał: Zobacz np za 5 dni czy blg zmaleje Po 7 dniach praktycznie nic nie spadło, aktualnie jest praktycznie 4blg, może 3,5. Ten korzuch nadal się utrzymuje na powierzchni. W smaku i zapachu jest normalne, nie czuć żadnej plesni, zepsucia itd. Sam już nie wiem co robić, pomóżcie ☹️ fotki przedstawia aktualny wygląd. Dodam jeszcze że piwo zostało nastawione 3 lutego. Edytowane 12 Marca 2019 przez Kmiciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 12 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2019 (edytowane) Ja bym mimo wszystko butelkował, dużo czasu nie stracisz Skoro i smakuje i pachnie normalnie... Błona nie wygląda za ciekawie ale może akurat szczep z tej partii tak ma. Warto zaryzykować. Edytowane 12 Marca 2019 przez kaingorn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kmiciu Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 8 godzin temu, kaingorn napisał: Ja bym mimo wszystko butelkował, dużo czasu nie stracisz Skoro i smakuje i pachnie normalnie... Błona nie wygląda za ciekawie ale może akurat szczep z tej partii tak ma. Warto zaryzykować. Spróbować zdjąć tą błonę jakimś sitkiem albo sklarować to żelatyną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 4 godziny temu, Kmiciu napisał: Spróbować zdjąć tą błonę jakimś sitkiem albo sklarować to żelatyną? A co to da? Jeśli to infekcja, to nie jest tylko na powierzchni... Popieram kaingorna - jeśli pachnie i smakuje dobrze, to butelkuj, co najwyżej sprawdzaj regularnie nagazowanie, coby przypadkiem nie mieć granatów (jeśli jednak cośtam jeszcze dojada powoli). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziadekZuo Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 (edytowane) Coś mi dziwnie pachniało z rurki, miałem przelewać na cicha wiec otworzyłem i taki widok mi się pokazał. Nie wiem co o tym myśleć. Początkowo 15 blg, teraz jakieś 3,5. Pomożecie ? Edytowane 14 Marca 2019 przez DziadekZuo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziadekZuo Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 Coś mi dziwnie pachniało z rurki, miałem przelewać na cicha wiec otworzyłem i taki widok mi się pokazał. Nie wiem co o tym myśleć. Pomożecie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 Co to za piwo, jakie drożdże? Zasyp, zacieranie temperatury fermentacji, blg... Czym pachnie? Próbowałeś w smaku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 Wygląda jak drożdże. Co to za drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 Wygląda normalnie, choć jak na powierzchni piwa jeszcze tyle się dzieje, to przeważnie nie jest jeszcze czas na zlewanie na cichą. DziadekZuo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziadekZuo Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 (edytowane) @Robert87 Ipa, US-05, Pale Ale 5kg, Carapils 0,15kg, Pszeniczny 0,5kg 25 min - 63 stopnie 45 min - 68 stopni 10 min - 78 stopni Fermentacja w temperaturze około 17 stopni 15blg początkowe, teraz to tak jednak ze 4 blg. W smaku chyba okej a zapach to ciężko stwierdzić bo głównie dwutlenek i alkohol czuć Edytowane 14 Marca 2019 przez DziadekZuo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 Ile czasu fermentuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziadekZuo Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 @Oskaliber 13 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 Zostaw jeszcze na 10~ dni i jak masz możliwość to podnieś trochę temperaturę. Póki co wszystko jest ok. A cichą najlepiej sobie całkiem odpuść, bo nie ma sensu jej robić w przypadku tego piwa. No chyba, że chcesz gęstwę zbierać i chmielisz na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziadekZuo Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 @Oskaliber Przestało pracować i przyniosłem je dwa dni temu do mieszkania, żeby podnieść temperaturę i dofermentować, ale nic nie pracuje, ciągle na tym samym poziomie jest woda w rurce. Mam zamiar chmielić na zimno, więc będę zlewał przynajmniej na te parę dni do tygodnia. Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 15 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 To, że woda jest na takim samym poziomie w rurce nie świadczy o tym, że nic nie pracuje. Jak nie zbierasz gęstwy to fermentacja cicha nie jest potrzebna do chmielenia na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cheatek Opublikowano 19 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 Panowie co o tym myślicie? Piwo to IPA, drożdże US-05, butelki są nowe, dokładnie płukane po spożyciu, potem jeszcze raz płukane wodą i mocnym roztworem nadwęglanu. Było chmielone na zimno, filtrowane przez wygotowaną pończochę. W butelkach stoi od czwartku (14.03). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 19 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 Ciężko powiedzieć po tych zdjęciach. Na pierwszym wygląda jakby po prostu było kiepsko przefiltrowane, na drugim jest już dosyć podejrzanie. Najlepiej ocenić na podstawie aromatu/smaku. Ewentualnie otworzyć i wrzucić fotkę z góry przez szyjkę przy lepszym oświetleniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cheatek Opublikowano 19 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 Wrzuciłem 3 butelki kontrolnie do lodówki, po schłodzeniu większość tego syfu opadła. Piwo po otworzeniu smakuje dobrze, w aromacie nie wyczuwam nic złego - ale szczerze mówiąc średni ze mnie sensoryk. Jest się czym przejmować czy zostawić to jeszcze na tydzień-dwa i wtedy sprawdzać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 20 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2019 W ostatnich piwach, które robiłem na US-05 mam podobne dziwne twory w butelkach(mowa o tych w szyjce) z taką różnicą że mam ich trochę mniej. Na internetach jedni piszą że to bakteria, inni że dzikie drożdże. Z moich obserwacji wynika : a) twory się nie rozwijają, b) piwo smakuje tak jak ma smakować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 23 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2019 Witajcie. Piwo było na fermentacji burzliwej 14 dni. Dziś przelałem na cichą, ale po otwarciu fermentowana zobaczyłem taki widok. Zapach był inny niż oddrozdzowy. Piwo osiągnęło ok 6,5-7 %. Czy to według Was tlenowe czy piwo może tak wyglądać po tak długiej burzliwej? Nigdy nie robiłem aż tak dlugiej burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 23 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2019 Wygląda normalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 23 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2019 Pytam, bo nigdy nie zdarzyła mi się taka niby błona na wierzchu. Teraz mam rozkmine czy dawać chmiel na cichą ? Poczekam ze trzy dni, poobserwuje, później powacham i zobaczę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 23 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2019 Ta błona nie wygląda za ładnie. Może być infekcja. Jak otworzyłeś fermentator i zlałeś na cichą, to dostało tlenu. Zobacz za te 3 dni, czy korzuch się nie tworzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się