dobrzanek Opublikowano 13 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 pierwsza infekcja-podejrzewam tlenowce, w moim czarnym wicie. prawdopodobnie przy przelewaniu na cichą piwo z 11, 5 blg zeszło do 3 blg. pytanie kanał czy próbować ratować? jeśli tak to co proponujecie? ostatnio jak spr smak było okej, ale dziś nie wiem. na zdjęciu widać skórki cytryn i pomarańczy ale w lewej części można dostrzec błonę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopusy Opublikowano 13 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Ja bym już tego nie ratował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 13 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 też tak czuje, że nic z tego tym razem nie będzie. po pracy żywot skończy w kanale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 13 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Etam. Jak pijalne i żal to do petów z większą ilością surowca do refermentacji i spić w sylwestra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 13 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 zmuszać się do picia złego piwa ? i to w dodatku w sylwestra? piwo ma być wyśmienite i tylko takie piję, piwa pijalne oddaję znajomym i rodzinie a z infekcjami czy też z wadami wylewam do kibla na etapie wykrycia infekcji/wady. kilis 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 13 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 w sylwestra to byłby grzech. pójdzie w kanał, jak wrócę z pracy. piwo do powtórnego zrobienia ale już bez infekcji! pierwsza infekcja za mną, jest nauka na przyszłość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olward Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 (edytowane) Podepnę się pod wątek: Infekcja w butelkach. Czy oprócz kwasiżura w smaku można przyuważyć zmiany w wyglądzie (w butelce)? Przyznam szczerze, że u siebie takowych nie zaobserwowałem. Przy nalewaniu też nic podejrzanego się nie działo. Dodam, że natężenie kwasu jest różne w zależności od butelki. Tak tylko chciałem się pożalić i dowiedzieć na przyszłość Edytowane 17 Grudnia 2013 przez olward Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belze Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 (edytowane) Podepnę się pod wątek: Infekcja w butelkach. Czy oprócz kwasiżura w smaku można przyuważyć zmiany w wyglądzie (w butelce)? Przyznam szczerze, że u siebie takowych nie zaobserwowałem. Przy nalewaniu też nic podejrzanego się nie działo. Dodam, że natężenie kwasu jest różne w zależności od butelki. Tak tylko chciałem się pożalić i dowiedzieć na przyszłość Jeśli infekcja bakteryjna, to można zauważyć biały korzuszek/nalot na powierzchni piwa. A jeśli zarażone jakimiś dzikimi, to w smaku tylko Edytowane 17 Grudnia 2013 przez Belze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 czyli nie zamierzony Lambic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 pierwsza infekcja-podejrzewam tlenowce, w moim czarnym wicie. prawdopodobnie przy przelewaniu na cichą piwo z 11, 5 blg zeszło do 3 blg. pytanie kanał czy próbować ratować? jeśli tak to co proponujecie? ostatnio jak spr smak było okej, ale dziś nie wiem. na zdjęciu widać skórki cytryn i pomarańczy ale w lewej części można dostrzec błonę. Stawiam na mlekowca. Czyżbym się mylił ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zepu Opublikowano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 (edytowane) Uwarzyłem wczoraj ambera, wysłodziłem i z racji tego ze juz było troche za poźno żeby gotowac zostwaiłem na noc ... Po pracy zaglądam- zapach kwasu i biała błona na wierzchu. Teraz sie gotuje ale ciągle mam wrażenie ze czuć ten kwas, czy to piwo bedzie nadawało sie do picia wogóle, czy lepiej w kanał? Czy tez zapach zniknie -gotuje bez pokrywki mam nadzieje ze moze w koncu zniknie ;/ Edytowane 18 Grudnia 2013 przez zepu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 pierwsza infekcja-podejrzewam tlenowce, w moim czarnym wicie. prawdopodobnie przy przelewaniu na cichą piwo z 11, 5 blg zeszło do 3 blg. pytanie kanał czy próbować ratować? jeśli tak to co proponujecie? ostatnio jak spr smak było okej, ale dziś nie wiem. na zdjęciu widać skórki cytryn i pomarańczy ale w lewej części można dostrzec błonę. Stawiam na mlekowca. Czyżbym się mylił ? nie wiem, może, poszło w kanał, bo śmierdziało kiszoną kapustą, sprzęt został odpowiednio potraktowany i czekam na wolny dzień, żeby coś uwarzyć :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 Uwarzyłem wczoraj ambera, wysłodziłem i z racji tego ze juz było troche za poźno żeby gotowac zostwaiłem na noc ... Po pracy zaglądam- zapach kwasu i biała błona na wierzchu. Teraz sie gotuje ale ciągle mam wrażenie ze czuć ten kwas, czy to piwo bedzie nadawało sie do picia wogóle, czy lepiej w kanał? Czy tez zapach zniknie -gotuje bez pokrywki mam nadzieje ze moze w koncu zniknie ;/ Bakterie oczywiście zabijesz, ale to, co wytworzyły, już raczej pozostanie w brzeczce :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zepu Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 (edytowane) Uwarzyłem wczoraj ambera, wysłodziłem i z racji tego ze juz było troche za poźno żeby gotowac zostwaiłem na noc ... Po pracy zaglądam- zapach kwasu i biała błona na wierzchu. Teraz sie gotuje ale ciągle mam wrażenie ze czuć ten kwas, czy to piwo bedzie nadawało sie do picia wogóle, czy lepiej w kanał? Czy tez zapach zniknie -gotuje bez pokrywki mam nadzieje ze moze w koncu zniknie ;/ Bakterie oczywiście zabijesz, ale to, co wytworzyły, już raczej pozostanie w brzeczce :-( W połowie gotowania zapach zniknął, w smaku po gotowaniu tez nie czułem żadnego kwasu. Fermentor po 12h chłodzenia właśnie wyciągnąłem z balkonu, zapach bez niczego dziwnego, smak tez wydaje sie ok, o jedno się boje że to wyjdzie na wierzch po butelkowaniu. Mam nauczkę na przyszłość. Edytowane 19 Grudnia 2013 przez zepu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) Dzisiaj chciałem sprawdzić tygodniowego FAH'a ale nawet nie pobrałem próbki bo mnie widok i zapach odrzucił.... Co to takiego mi wyrosło? Czym to teraz umyć? Czasem się przewija w postach żeby myć domestosem fermentory po infekcji, na poważnie tak robić czy to tylko takie żarty? Jeżeli na poważnie to w jakich proporcjach użyć domestosu? Z inną chemią może być problem, mam w domu OXI i ewentualnie chemia dostępna w marketach ale to taka bardzo ogólna. Edytowane 22 Grudnia 2013 przez 05paw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) Zapachu przez internet nie widać, ale widok nie jest specjalnie nienormalny. Niektóre drożdże wydają nieprzyjemne zapachy przy fermentacji. A niektóre drożdże zbijają się na powierzchni - np. US-05. Edytowane 22 Grudnia 2013 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 Moim zdaniem to nie infekcja przynajmniej wizualnie wygląda na drożdże... Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 To nie jest infekcja, nie raz taką czapę miałem po US-05, wszystko w jak najlepszym porządku, piwo zlewać na cichą, albo do butelek jak już prawidłowo odferementowało Nie tyle chodzi o kreta do mycia co o czysty NaOH, który kosztuje grosze, a jest lepszy od kreta, ja przed każdą warką myje wiadra nim i jest git W połączeniu z ClO2 daje bardzo dobry efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) To otworzę jeszcze raz i się przemogę żeby spróbować ale zapach nie był zachęcający, sprawdzę SG i dam znać co i jak. Chciałem zebrać gęstwę do następnego FAH'a, co mam teraz zbierać? To co na spodzie czy to co pływa po powierzchni, czy może jedno i drugie? Edit: SG: 1.010 w smaku jest OK więc przelewam na cichą, właśnie uratowaliście 20l piwa Dzięki Tylko jak z tą gęstwą teraz? Edytowane 22 Grudnia 2013 przez 05paw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 Jak zlejesz piwo to zbierz normalnie to co na dnie będzie, jeżeli smak i zapach będzie piwa okej to nie ma obaw zadać do następnego piwa. Podczas fermentacji różne zapachy powstają, od zgniłych jaj i kanalizy, po landrynki i banany, więc te zapachy właściwie o niczym nie świadczą. Spróbuj najpierw piwa i określ czy jest jakieś dziwne, napisz jeszcze jaki to szczep drożdży! Bo to jest jedna z najważniejszych informacji, bez niej to wróżenie z kart! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 Masz rację, całkiem zapomniałem o tym aby podać jakie drożdże, są to S-04. Próbka już nie miała jakiegoś przykrego zapachu i w smaku też jest dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 Ni po strachu S-04 też mi zostawiały czapę, ale nie taką dużą. Przelej na cichą i się okaże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 23 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 S-04 też mi zostawiały czapę To bardzo ciekawe i raczej nietypowe dla tego szczepu drożdży, one słyną z tego, że bardzo ładnie flokulują i tworzą zbity osad na dnie fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 bardzo ładnie flokulują i tworzą zbity osad na dnie fermentora Jak się przekonałem, jedno drugiemu nie przeszkadzało. Był i ładny zbity osad na dnie fermentora, ale na powierzchni pływały również (zbite) kożuszki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 23 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 Miałem dokładnie to samo, mocny zbity kożuch na wierzchu i na dnie podobnie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się