kordas Opublikowano 5 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Przez ten wątek mam schizy na punkcie jakichkolwiek kożuchów i błon Zerknijcie proszę na to koledzy. Piwko na cichej, taka dziura na powierzchni się zrobiła po wrzuceniu balingometru. Dla mnie to wygląda jak zwykła piana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 5 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Przez ten wątek mam schizy na punkcie jakichkolwiek kożuchów i błon Zerknijcie proszę na to koledzy. Piwko na cichej, taka dziura na powierzchni się zrobiła po wrzuceniu balingometru. Wygląda normalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 5 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Przypomina serce to znak, że piwo Cię kocha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Solaro Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Grodziskie. Dzisiaj zabutelkowane, ale niepokoi mnie ta błona. Jak myslicie, wszystko ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Zabutelkowałes a teraz się pytasz? Otwórz pierwszą butelkę za 2 tygodnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Grodziskie. Dzisiaj zabutelkowane, ale niepokoi mnie ta błona. Jak myslicie, wszystko ok? Raczej wporzo... przekonasz się do końca za jakiś czas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Solaro Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Wielkie dzięki, mi też wyglądalo na raczej ok, chciałem się upewnić. Jak wyjdzie zobaczymy za kilkanaście dni. dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Kwasem, albo ogórami nie waniało? Bo to mi wygląda na pierwsze oznaki tlenowca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Solaro Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Nie jestem jeszcze zbyt ogarnięty sensorycznie, ale w zapachu głownie czułem wędzonkę i pszenicę. Dam znać jak otworzę flaszki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubas80 Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 (edytowane) nie chcąc wdawać się w dyskusje usuwam post kuba Edytowane 12 Marca 2015 przez kubas80 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 (edytowane) I uwaga ogólna. nie stosuję chemii jeśli nie muszę. nie używam piro, oxi ani innych "wynalazków", poza wstępnym myciem butelek i kegów. fermentaror zawsze myje, a następnie zalewam 5 lub więcej litrami wrzątku. wszystko porządnie mieszam, żeby odkazić cały, a nastepnie wodę wylewam. wlewam kolejną porcję wrzątku (5l), przykrywam pokrywą (łącznie z rurką fermentacjną i zostawiam na conajmniej godzinę (para zrobi swoje). Pomogą, najbardziej w złapaniu infekcji.... Nie rozumiem, ludzie trudzą się wstawiając opracowania http://www.piwo.org/topic/14975-mycie-i-dezynfekcja-najpopularniejsze-srodki-chemiczne-uzywane-w-piwowarstwie/a potem okazuje się, że wystarczy tylko zalać wrzątkiem fermentory, butelki i kegi oxi ew piro i złoty środek. Potem ktoś czyta, stosuje się tego, po czym wstawia ładne zdjęcie tlenowca lub innej maszkary w tym temacie... Edytowane 12 Marca 2015 przez Krugerius Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubas80 Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 (edytowane) jw. Edytowane 12 Marca 2015 przez kubas80 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 (edytowane) Używanie wrzątku zamiast odpowiednich środków dezynfekujących uważam za bardzo ryzykowaną radę. skoro ktoś lubi truć się chemią...jego sprawa. Woda to też chemia, etanol też chemia i to jeszcze toksyczna Edytowane 12 Marca 2015 przez kantor beu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lybba Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Dzień Dobry Wcześniej już pisałem o moich podejrzeniach infekcji, teraz moje piwerko kompletnie odfermentowało, chciałe wrzucić chmiel na zimne i zonk. Jakieś małe białe kuleczki pływają na powierzchni. To moje 8 piwo, i pierwszy raz cos takiego. Poprzednie 2 warzone w akademiku wyszły bez takich numerów. Co z tym zrobić?? Co zrobić z fermentorami?Piwo smakuje dość dziwnie, niezbyt smacznie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kranu Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 A nie są to drobne wysepki gęsto zbitej piany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lybba Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Nie wydaje mi się, aby była to piana. Piwo stoi na cichej już 2 tydzień. Po takim czasie powinno być idealnie klarowne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Nie wiadomo lybba na zdjęciu za bardzo nie widać, ale całkiem możliwe, że to początek infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lybba Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 No dobra, wyleję, ale co zrobić z fementore? Dezynfekcja nadwęglanem sodu czy wymienić? Fermentory mam z kranikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 (edytowane) Ale po co odrazy wylewać... W jakiej formie te białe kropki są? Zawsze jak nie śmierdzi jeszcze zlej do butelek PET nagazuj i szybko spijaj Tu masz chemię piwowarską: Do mycia NaOH powinno starczyć kranik rozkręć i wymocz porządnie w NaOH też I używaj normalnie wiadro. Edytowane 13 Marca 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 (edytowane) Białe kropki to czasem poprostu małe skupiska piany. Skosztuj próbkę piwa - bez tego nie da się nic stwierdzić, jeśli nie jest kwaśne, octowe, nie odrzuca to zabutelkuj. Edytowane 13 Marca 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pampi Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 14 warka i chyba pierwsza infekcja. Prawdopodobnie od chmielenia na zimno. Potwierdzacie? Można coś z tym jeszcze zrobić? Dziś 7 dzień na cichej. Jutro miałem butelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Tak, może siateczkę słabo zdezynfekowałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lybba Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 O! Ja mam takie same białe kropki, tylko bez tego wielkiego paskudztwa. Zleję do butelek i Potrzymam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 (edytowane) Zerknijcie czy to natłok drożdży czy może coś innego. AIPA na US-05, tydzień burzliwej, miałem zlewać dziś na cichą, ale teraz to sam już nie wiem. Edit: piwa nie smakowałem, bo nie chcę ruszać tej czapy, ale dodam, że pachnie obłędnie cytrusowo Edytowane 14 Marca 2015 przez eresz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 (edytowane) Wszystko ok, to drożdże. Trochę szybko chcesz to przelewać. Edytowane 14 Marca 2015 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się