Ttlreess Opublikowano 25 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 (edytowane) Cześć, z kolegą chcieliśmy zacząć robić piwa domowe. Sęk w tym, że wszystkie przepisy mówią o ok. 20l piwa, a na samym początku to strach tyle piwa stracić jakby coś miało pójść nie tak. No więc myślałem o robieniu porcji po +/- 3l w zwykłym garnku od zupy i fermentacji we wiaderkach 3-5l(przeznaczonych do kontaktu z żywnością). Jedyne co, to trzeba by wywiercić otwory na rurki fermentacyjne i kraniki oraz je uszczelnić, ale to nie wydaje się być strasznie trudne. Samo rozwiązanie wydaje się być dobre, ponieważ: 1) jak się coś spierdzieli to nie stracimy 20l tylko 3l, 2) będzie można zdecydowanie więcej testować i przez to szybciej i lepiej się uczyć o samym fachu robienia piw (zamiast robić 20l z jednego przepisu to można po 4l z 5 różnych/z pewnymi modyfikacjami przepisu) Pytanie czy jest coś, co może w tym rozwiązaniu pójść nie tak? Jakieś rzeczy, na które trzeba uważać? I czy to w ogóle ma sens? Edytowane 25 Maja 2021 przez Ttlreess Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 25 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 (edytowane) Wiesz pod uwagę, że narobisz się prawie tyle samo, co w przypadku większej warki, a po 4 (lub więcej) tygodniach będziesz miał 6 butelek piwa Albo i 5, jak wyjdą większe straty. Do tego dochodzi problem z dawkowaniem drożdży - cała paczka to będzie zbyt dużo, znowuż wyrzucać reszty trochę szkoda. Proponowałbym zacząć od warek 10 litrowych, to pewien kompromis między mniejszym sprzętem, a finalną ilością piwa. Ewentualnie można robić większe warki, ale dzielić na mniejsze wiadra i np. fermentować różnymi drożdżami, osiągając nawet kompletnie inne style. Edytowane 25 Maja 2021 przez punix Ttlreess i zasada 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 25 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 Proponowałbym i tak zacząć od 20. Tak jak pisał kolega wczesniej robota prawie ta sama a problem z proporcjami ogromny. Dodatkowo 5 piwek to jedno dobre posiedzenie we 2 a po fermentacji burzliwej nikt nie zabrania rozlac np na 4 wiadra i roznie dochmielac lub dodać owoce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 25 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 Problemu z proporcjami nie ma przy warce 10 l wcale, jedyne co może być tematem, to wysokość złoża filtracyjnego w stosunku do wielkości kadzi, która też powinna być mniejsza. Przy małej warce (i nie tylko, sam się przymierzam) można też rozważyć metodę brew in a bag. Faktem jest, że roboty prawie tyle samo, ale sprzętowo łatwiej ogarnąć warki 10 l. Co do warek rzędu kilku litrów to się robi gra niewarta świeczki, a jeśli już, to z ekstraktów lub brew in a bag. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 są plusy, filtracje zacieru można zrobić sitkiem od herbaty x1d i WojtekGaaD 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrados78 Opublikowano 25 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 Jeżeli robisz z kolegą, to 20 l może okazać się za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 25 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 13 minut temu, konrados78 napisał: Jeżeli robisz z kolegą, to 20 l może okazać się za mało. Z doświadczenia mowie zdecydowanie za malo:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek42 Opublikowano 25 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 (edytowane) 4 - 5 godzin tyle zajmuje mi warzenie piwa .... 10l to min. warka jaką wg. mnie opłaca się robić . Edytowane 25 Maja 2021 przez jarek42 błędy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 25 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 Też polecam 10l minimalnie, sam robię takie ze względu na ograniczone spożycie/zabawę w warzenie, przy takich ilościach ewentualne straty finansowe/wypijanie niedobrego nie będą duże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 25 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 (edytowane) I dodatkowo na początek poleciłbym ekstrakty - potrzeba mniej czasu, sprzetu i mniej okazji aby cos popsuć:) Edytowane 25 Maja 2021 przez Adamiko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 25 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 1 godzinę temu, Ttlreess napisał: +/- 3l w zwykłym garnku od zupy i fermentacji we wiaderkach 3-5l Najwiekszy problem to taki jak wyjdzie naprawde dobre piwo to te 3 litry wypijesz z kolega na raz i martw się czy nastepnym razem bedzie takie samo Ja często robie warki w okolicy 15 l i to dla mnie jest granica , mozna tak jak koledzy wyzej radza dzielic na pól i kombinować . Napewno kiedyś wyjdzie piwo do wylania ale tego nie unikniesz , nie zdaża się to tak często . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 25 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 15 minut temu, rob7320 napisał: Napewno kiedyś wyjdzie piwo do wylania ale tego nie unikniesz Ja nigdy nie wylałem, krzywiłem się przy piciu, ale nie wylałem! ? KujawskiScuner, Nazwa użytkownika, x1d i 3 innych 2 3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 25 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 20 minut temu, Jancewicz napisał: 36 minut temu, rob7320 napisał: Napewno kiedyś wyjdzie piwo do wylania ale tego nie unikniesz Ja nigdy nie wylałem, krzywiłem się przy piciu, ale nie wylałem! ? Bardziej chodziło mi o infekcję i to trzeba wylać , fakt czasem wyjdzie piwo mniej udane które mozna zmeczyć . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 25 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 Nie każda infekcja jest do wylania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się