Glabro Opublikowano 21 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2021 5 minut temu, rybak16 napisał: No właśnie ja mam wodę dość twardą (20 stopni niemieckich) dlatego warzę na sklepowej i ewentualnie ją modyfikuje To jeszcze twardsza od mojej. A pH? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 21 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2021 Jak chcesz mniejsze odparowanie to daj przykrywkę tak aby jedna strona była otwarta. Będzie ci się skraplać. Uważaj aby ci nie wykipiało.Jak chcesz więcej robić piw to zastosuj kveiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 22 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2021 14 godzin temu, INTseed napisał: Jak chcesz więcej robić piw to zastosuj kveiki. Ale prędkość fermentacji nie ma wpływu na ilość robionych piw. Wszystko się raczej sprowadza do tego, że masz Xgodzin wolnego czasu na: warzenie, ewentualne przelewanie na cichą i butelkowanie. Drożdże same pracują więc ostatecznie czy na drożdżach lagerowych czy kveikach jesteś w stanie zrobić podobną ilość piw. Jedyne co można zrobić to warzenie na dwa kotły jednocześnie, jeśli mamy 2 gary. Większą ilość zrobionej brzeczki rozlać np na dwa gary. Piwo będzie miało tę samą bazę słodową ale później można nachmielić w różny sposób i zadać różne drożdże i tak ot mamy dwie różne warki na wyjściu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 22 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2021 3 godziny temu, Glabro napisał: Drożdże same pracują więc ostatecznie czy na drożdżach lagerowych czy kveikach jesteś w stanie zrobić podobną ilość piw. Całkowicie się z Tobą nie zgadzam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 22 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2021 Jak zacząłem używać kveików to mi butelek i krat zabraklo. Warzysz w sobote a w niedziele za tydzien rozlewasz. A dzień wcześniej warzysz następne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 22 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2021 A kto to pije w takich ilościach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 23 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2021 W dniu 22.09.2021 o 20:07, Koora napisał: Jak zacząłem używać kveików to mi butelek i krat zabraklo. Warzysz w sobote a w niedziele za tydzien rozlewasz. A dzień wcześniej warzysz następne. Oto mi właśnie chodziło, że drożdże lagerowe nijak się mają do kvejków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 23 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2021 No tak, jeśli mamy ograniczoną ilość fermentorów to bez dwóch zdań. Ale co później z tym zrobić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarPAPI Opublikowano 24 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2021 Ja mam taki system, że warzymy dwa piwa BIAB w sobotę (fermentacja z Kveikami) i po dwóch tygodniach podczas warzenia kolejnych dwóch piw jest butelkowanie tych wcześniejszych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 24 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2021 Godzinę temu, BrowarPAPI napisał: Ja mam taki system, że warzymy dwa piwa BIAB w sobotę (fermentacja z Kveikami) i po dwóch tygodniach podczas warzenia kolejnych dwóch piw jest butelkowanie tych wcześniejszych To jakie Ty kolego warki robisz ze Ci w 2 tygodnie wszystko schodzi?:d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 24 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2021 My tutaj nie mówimy że warki schodzą mam w tydzień lub dwa. Wykorzystywanie najświeższej gęstwy, wolnego czasu. Przez 4 weekendy robisz i spokój na dłuższy czas 4 warki w miesiac na kveikach. Chyba spoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 21 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2021 (edytowane) W dniu 19.09.2021 o 11:05, rybak16 napisał: 1. Niska wydajność zacierania: Wczoraj z 2,15 kg zasypu otrzymałem 12,8 l 8,52 BLG co dało mi wydajność około 52%. Wcześniejsze warki też miały niską wydajność ale po lekturze na forum zwiększyłem temperaturę wysładzania. Wcześniej robiłem w około 65 stopniach, wczoraj podniosłem do 80. Zmniejszyłem też prędkość odbierania brzeczki - wcześniej dałem kranik otwarty na maksa a wczoraj na tyle by leciało (wysładzałem chyba z godzinę). Zastanawiam się czy coś mogę zmienić. Zasyp z wczoraj: Viking Pale Ale malt 1,5 kg Jęczmień palony 0.25 kg Jęczmień niesłodowany 0,4 kg Palony dodałem w połowie zacierania, które trwało łącznie około godzinę Samo wysładzanie (tzn od momentu lania wody) tak. ok. 30 minut trwa nie ma co przesadzać (dotyczy zasypu ok. 4 kg) ! Poza tym zacieraj w 4 litrach wody na każdy 1 kg słodu, musi być odpowiednio drobne śrutowanie. Poza tym surowce niesłodowane zawsze mają inną wydajność niż słód, jeśli zacierałbyś sam słód pilzneński/pale ale w takiej ilości wydajność będzie wysoka. Wysładzaj wodą ok. 70 st C ja tak robię. Nie mam w domu żadnych problemów z wydajnością bo jestem w stanie przewidzieć kiedy będzie niższa - przykład robiłem kilka dni temu Stouta z dodatkiem owsa niesłodowanego i wiedziałem że wydajność będzie niska bo grubo ześrutowany był owies (całe ziarna pływały w zacierze)- niestety ale śrutownik stołowy nie radzi sobie z owsem. Edytowane 21 Października 2021 przez Piotr Ba . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się