Adik933 Posted October 16, 2021 Share Posted October 16, 2021 Witam, wczoraj rano zrobiłem pierwszy starter z płynnego ekstraktu i drożdży fermentum mobile. Czy tak powinnien wyglądać po 24 h. Trochę słaba piana zamierzam potrzymać go 48h. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyżak Posted October 16, 2021 Share Posted October 16, 2021 Jest ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mibor Posted October 16, 2021 Share Posted October 16, 2021 Ładnie równo zmętniony. Chyba tylko trochę mały, jak objętość? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adik933 Posted October 16, 2021 Author Share Posted October 16, 2021 1l /około 130 gram ekstraktu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mibor Posted October 16, 2021 Share Posted October 16, 2021 Czyli duży słoik mnie zmylił. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adik933 Posted October 16, 2021 Author Share Posted October 16, 2021 Dziękuję za odpowiedzi. Już się wystraszyłem że nic z tego nie będzie. A jutro zamierzam robić Pacific Saison 14°BLG. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted October 16, 2021 Share Posted October 16, 2021 Wstrząsasz często? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adik933 Posted October 16, 2021 Author Share Posted October 16, 2021 3 minuty temu, zasada napisał: Wstrząsasz często? No staram się często. A jak często powinnienem? I przez całe 48h? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted October 16, 2021 Share Posted October 16, 2021 (edited) Generalnie przez pierwsze kilkanaście godzin, bo potem tlen może prowadzić do zużywania rezerw przez drożdże, a i tak będzie po fazie namnażania. Na przyszłość, starter też dobrze robić o niewielkim ekstrakcie, np. 7-10 blg. Edited October 16, 2021 by Łachim Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adik933 Posted October 16, 2021 Author Share Posted October 16, 2021 6 minut temu, Łachim napisał: Generalnie przez pierwsze kilkanaście godzin, bo potem tlen może prowadzić do zużywania rezerw przez drożdże, a i tak będzie po fazie namnażania. Na przyszłość, starter też dobrze robić o niewielkim ekstrakcie, np. 7-10 blg. Nie byłem właśnie do końca przygotowany. I użyłem do startera extraktu z którego będę jutro warzyć piwo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adik933 Posted October 16, 2021 Author Share Posted October 16, 2021 Maksymalnie do jakiej temperatury extraktu można wlać te drożdże do startera? Studzilem z termometrem w środku aż temperatura pokazała 24 stopnie i wlałem drożdże i nagle patrzę że jak ruszyłem termometr w środku to już pokazała temperatura jakieś 29 stopni i się wystraszyłem że nic z tego nie będzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
skazi Posted October 16, 2021 Share Posted October 16, 2021 6 minut temu, Adik933 napisał: Maksymalnie do jakiej temperatury extraktu można wlać te drożdże do startera? Studzilem z termometrem w środku aż temperatura pokazała 24 stopnie i wlałem drożdże i nagle patrzę że jak ruszyłem termometr w środku to już pokazała temperatura jakieś 29 stopni i się wystraszyłem że nic z tego nie będzie. Generalnie ok. 25 stopni, większość drożdży to do tych 30 stopni też pewnie da radę, a kveiki to i do 40. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adik933 Posted October 16, 2021 Author Share Posted October 16, 2021 2 minuty temu, skazi napisał: Generalnie ok. 25 stopni, większość drożdży to do tych 30 stopni też pewnie da radę, a kveiki to i do 40. Więc raczej nie muszę się martwić że coś będzie nie tak skoro wygląda to tak jak wygląda? Link to comment Share on other sites More sharing options...
skazi Posted October 16, 2021 Share Posted October 16, 2021 2 minuty temu, Adik933 napisał: Więc raczej nie muszę się martwić że coś będzie nie tak skoro wygląda to tak jak wygląda? Nie. Adik933 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now