Adik933 Opublikowano 16 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2021 Witam, wczoraj rano zrobiłem pierwszy starter z płynnego ekstraktu i drożdży fermentum mobile. Czy tak powinnien wyglądać po 24 h. Trochę słaba piana zamierzam potrzymać go 48h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 16 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2021 Jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 16 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2021 Ładnie równo zmętniony. Chyba tylko trochę mały, jak objętość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adik933 Opublikowano 16 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2021 1l /około 130 gram ekstraktu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 16 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2021 Czyli duży słoik mnie zmylił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adik933 Opublikowano 16 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2021 Dziękuję za odpowiedzi. Już się wystraszyłem że nic z tego nie będzie. A jutro zamierzam robić Pacific Saison 14°BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 16 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2021 Wstrząsasz często? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adik933 Opublikowano 16 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2021 3 minuty temu, zasada napisał: Wstrząsasz często? No staram się często. A jak często powinnienem? I przez całe 48h? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 16 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2021 (edytowane) Generalnie przez pierwsze kilkanaście godzin, bo potem tlen może prowadzić do zużywania rezerw przez drożdże, a i tak będzie po fazie namnażania. Na przyszłość, starter też dobrze robić o niewielkim ekstrakcie, np. 7-10 blg. Edytowane 16 Października 2021 przez Łachim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adik933 Opublikowano 16 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2021 6 minut temu, Łachim napisał: Generalnie przez pierwsze kilkanaście godzin, bo potem tlen może prowadzić do zużywania rezerw przez drożdże, a i tak będzie po fazie namnażania. Na przyszłość, starter też dobrze robić o niewielkim ekstrakcie, np. 7-10 blg. Nie byłem właśnie do końca przygotowany. I użyłem do startera extraktu z którego będę jutro warzyć piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adik933 Opublikowano 16 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2021 Maksymalnie do jakiej temperatury extraktu można wlać te drożdże do startera? Studzilem z termometrem w środku aż temperatura pokazała 24 stopnie i wlałem drożdże i nagle patrzę że jak ruszyłem termometr w środku to już pokazała temperatura jakieś 29 stopni i się wystraszyłem że nic z tego nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 16 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2021 6 minut temu, Adik933 napisał: Maksymalnie do jakiej temperatury extraktu można wlać te drożdże do startera? Studzilem z termometrem w środku aż temperatura pokazała 24 stopnie i wlałem drożdże i nagle patrzę że jak ruszyłem termometr w środku to już pokazała temperatura jakieś 29 stopni i się wystraszyłem że nic z tego nie będzie. Generalnie ok. 25 stopni, większość drożdży to do tych 30 stopni też pewnie da radę, a kveiki to i do 40. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adik933 Opublikowano 16 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2021 2 minuty temu, skazi napisał: Generalnie ok. 25 stopni, większość drożdży to do tych 30 stopni też pewnie da radę, a kveiki to i do 40. Więc raczej nie muszę się martwić że coś będzie nie tak skoro wygląda to tak jak wygląda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 16 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2021 2 minuty temu, Adik933 napisał: Więc raczej nie muszę się martwić że coś będzie nie tak skoro wygląda to tak jak wygląda? Nie. Adik933 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się