Monty Opublikowano 16 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2021 Witam Mam pytanie do tych, co już trochę warek mają za sobą Dziś mija 5 dni gdy uwarzyłem piwo i zazwyczaj po tym czasie jest już cisza w fermentorze i przelewam piwo na cichą zbierając przy okazji gęstwę. Piwo już nie fermentuje ale dalej mam pianę i to nie taką jak zazwyczaj widywałem podczas burzliwej fermentacji a taką, która wygląda jak mocno napowietrzna gęstwa. Czy odczekać jeszcze kilka dni licząc aż piana zniknie czy zlać piwo znad gęstwy (spod piany) na cichą? Chciałbym odzyskać gęstwę bo dorwałem jakieś ciekawe dla mnie drożdże a poza tym chcę chmielić na zimno. Uwarzyłem APA na suchych drożdżach Lallemand - LalBrew Verdant IPA Proszę o podpowiedzi. Dorzucam fotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 16 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2021 5 dni burzliwej i zlewasz na cichą? Jak masz jeszcze butelki z poprzednich warek, to lepiej jak najszybciej je wypij, bo to prawie gwarantowane granaty. 5 dni to stanowczo za mało. Zejście piany i bulkanie to nie oznaka końca fermentacji, musisz mierzyć balingometrem i dać temu znacznie więcej czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BumBum Opublikowano 16 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2021 Poczytaj o fermentacji na Wiki piwo org. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 16 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2021 Verdanty tak mają, że piana po fermentacji nie chce opaść albo opada bardzo powoli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monty Opublikowano 16 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2021 (edytowane) 23 minuty temu, ciezkicoswybrac napisał: 5 dni burzliwej i zlewasz na cichą? Jak masz jeszcze butelki z poprzednich warek, to lepiej jak najszybciej je wypij, bo to prawie gwarantowane granaty. 5 dni to stanowczo za mało. Zejście piany i bulkanie to nie oznaka końca fermentacji, musisz mierzyć balingometrem i dać temu znacznie więcej czasu. Na piwach z US-05 potrafi mi w 3 dni zatrzymać fermentację. Nie napisałem, że po 5 dniach chcę zlewać na cichą. Napisałem, że minęło 5 dni a ja planuję jeszcze zlać na cichą. Nie miałem nigdy granatów. Butelkuję po wcześniejszym sprawdzeniu BLG a nie z kalendarzem w ręku. 19 minut temu, BumBum napisał: Poczytaj o fermentacji na Wiki piwo org. Dzięki! Zadałem pytanie w piaskownicy po to abym uzyskał podpowiedź żebym poczytał na wiki To elektroda czy piwo.org? 8 minut temu, skazi napisał: Verdanty tak mają, że piana po fermentacji nie chce opaść albo opada bardzo powoli. Dać jej opaść czy odczekać zaplanowany wcześniej przedział czasu na burzliwą i zlewać na cichą? Edytowane 16 Listopada 2021 przez Monty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 16 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2021 Daj sobie spokój z tą cichą. Zapomnij o nim jeszcze przynajmniej na 10 dni. KISS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monty Opublikowano 16 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2021 5 minut temu, Krzyżak napisał: Daj sobie spokój z tą cichą. Zapomnij o nim jeszcze przynajmniej na 10 dni. KISS Poczekam aż piana zniknie. Cicha ma być u mnie symboliczna. Chcę odzyskać gęstwę i nachmielić na zimnej. Chcę na 3 dni wrzucić odpowiednie chmiele więc ta cicha to będzie u mnie właśnie 3 dni Dzięki za podpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 16 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2021 A odnośnie "odzyskiwania gęstwy", to może zbierz drożdże z wierzchu i tak zaszczep następną warkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monty Opublikowano 16 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2021 11 minut temu, zasada napisał: A odnośnie "odzyskiwania gęstwy", to może zbierz drożdże z wierzchu i tak zaszczep następną warkę? a ile to można przechowywać w lodówce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 16 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2021 15 minut temu, Monty napisał: a ile to można przechowywać w lodówce? Tak samo, najlepiej zużyć w ciągu tygodnia. Możesz zamieszac porządnie fermentorem kilka razy to ta piana opadnie. Zrób to dwa dni z rzędu i po pianie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rif-Raf Opublikowano 17 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2021 Poniżej link do opisu drożdży i ich zachowania. Koledzy mieli taką samą sytuację z pianą jak Ty. Też na nich warzyłem ale jeżeli dobrze pamiętam to mi piana zeszła. Wg poniższego linku nie masz się o co martwić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monty Opublikowano 17 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2021 11 godzin temu, Rif-Raf napisał: Poniżej link do opisu drożdży i ich zachowania. Koledzy mieli taką samą sytuację z pianą jak Ty. Też na nich warzyłem ale jeżeli dobrze pamiętam to mi piana zeszła. Wg poniższego linku nie masz się o co martwić. ...kurczę ciekawe te drożdże. Ewidentnie to ich cecha. Piana DOKŁADNIE taka sama u kilku piwowarów. Do tego u jednego w 3 kolejnych warkach na tych drożdżach ten sam efekt Chyba zbiorę je sterylną łychą i będzie po sprawie. Dzięki za link! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolek86 Opublikowano 19 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2021 U mnie tak samo wyglądało. Drożdże długo się zabierały do pracy (start fermentacji ustawiłem na 16C), ale jak ruszyły to piana była gruba i długo się utrzymywała. Po zamieszaniu fermentorem wszystko opadło. Ogólnie to fajne drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monty Opublikowano 23 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2021 Dobra! Już wiem o co chodzi ? Te drożdże są chore psychicznie. Jak mieszałem w wiadrze to piana znikała ale ostatecznie wracała. Zobaczcie co robi zebrana gęstwa w słoiku ??? Gęstwa opadła na dół, oddzieliła się od resztek piwa a na powierzchni piwa piana ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 27 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2021 Często tak mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monty Opublikowano 28 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2021 23 godziny temu, smola napisał: Często tak mam. Ja najczęściej mama do czynienia z S-04, us-05, wb-06 i żadne z nich tak nie robiły. Zawsze na wierzchu wytrącało się piwo odcinając uśpione drożdże pod powierzchnią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 29 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2021 Np Kveiki tak samo robią. Z tymi miałem tak samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się