drop.bass Opublikowano 26 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2021 Witam, Warzyłem torfowego imperialnego stouta (26BLG), zacieranie jednotemperaturowe 66-67 C. Do fermentacji użyłem sucharów US04 (ok 30g) i fermentacja po Ok 3 tyg. zatrzymała się na 15BLG.Przelałem na cichą żeby nie leżało za długo z drożdżami i po miesiącu dalej BLG na tym samym poziomie. Pytanie jak żyć? Mam teraz gęstwę z AIPA i zastanawiam się czy jeszcze jej nie użyć. Chyba że to już nie ma sensu i butelkować tak jak jest ? Dzięki Pozdrawiam Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 26 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2021 Pytanie nr 1. Blg 15, czy Brix na refraktometrze? drop.bass 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktus Opublikowano 26 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2021 Teraz już po potokach ;( niestety ratunku praktycznie żadnego nie ma Piwo zaliczyć do nie udanych i tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drop.bass Opublikowano 26 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2021 Pytanie nr 1. Blg 15, czy Brix na refraktometrze?Brix na refraktometrze Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 26 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2021 2 minuty temu, drop.bass napisał: Brix na refraktometrze To pamiętaj o przeliczeniu. https://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/ drop.bass 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drop.bass Opublikowano 26 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2021 Teraz już po potokach ;( niestety ratunku praktycznie żadnego nie ma Piwo zaliczyć do nie udanych i tyle W najgorszym wypadku zabutelkuje jak jest, tylko nie wiem czy opcja z dolaniem gęstwy ma sens na tym etapie.Tak czy inaczej chyba wypadałoby dodać jej do refermentacji ale obawiam sie granatów jakby jeszcze reszta cukrów zaczęła fermentować.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 26 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2021 (edytowane) Trochę niedofermentowalo, ale nie ma tragedii. Bez przesady. Gorzej będzie, jak ruszy w butelkach. Edytowane 26 Grudnia 2021 przez Kaniutek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 26 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2021 75% przy takim ekstrakcie (jeśli 100% ze słodu). To dobry wynik. Us-05 też wysokiej tolerancji na alkohol nie mają, więc prawdopodobnie to naturalny koniec fermentacji. drop.bass 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drop.bass Opublikowano 26 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2021 Ok dzięki wielkie za odpowiedzi co mnie skłoniło do odczytania o pomiarach refraktometrem i że trzeba brać korektę na zawartość alkoholu.. wstyd.W takim razie czas na butelkowanie i niepotrzebnie tyle czekałem Btw czy do refermentacji dodawać gęstwę czy próbować bez ?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verbin Opublikowano 26 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2021 Do refermentacji dodaj wyliczoną w kalkulatorze ilość cukru lub glukozy. Drożdży bym nie dodawał. drop.bass 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 26 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2021 1 godzinę temu, drop.bass napisał: niepotrzebnie tyle czekałem Może dobrze, bo przy takich ekstraktach, końcówka fermentacji może trwać dłużej niż normalnie. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 26 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2021 2 godziny temu, drop.bass napisał: Btw czy do refermentacji dodawać gęstwę czy próbować bez ? Zależy czy te US-05 jeszcze tam żyją. Jest ryzyko, że padły przy takim ekstrakcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 26 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2021 (edytowane) Raczej żyją w ilości wystarczającej do refermentacji. Ja bym zabutelkował, tylko zaplanował niskie nasycenie na wypadek dofermentowania, jednak też myślę, że to po prostu koniec fermentacji, zwłaszcza jeśli nie czujesz jakichś wad typu aldehyd. 21 godzin temu, drop.bass napisał: US04 Nigdy nie wiem, czy przy takiej informacji chodzi o US-05, czy S-04. Edytowane 27 Grudnia 2021 przez Łachim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 26 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2021 Bo to mieszanka drożdży była Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 27 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2021 Butelkować, nie dodawać żadnych drożdży drop.bass 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drop.bass Opublikowano 29 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2021 Nigdy nie wiem, czy przy takiej informacji chodzi o US-05, czy S-04.Sprawdzałem Waszą czujność. Dobra robota Dzięki jeszcze raz wszystkim za odpowiedzi i pomoc w temacie.Pozdrawiam Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Łachim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się