Nowakiusz Opublikowano 14 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2022 Cześć, chce uwarzyć Hazy APA. Jakie dodatki przy jakim zasypie najlepiej stosować, by uzyskać soczysty pomarańczowy kolor piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 14 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2022 Pyliste drożdże, dodatek płatków wszelakich(owsiane), chmielenie na zimno. Połączenie tych czynników, powinno zaowocować piwem "hazy". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 14 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2022 (edytowane) I ok. 10% słodu typu Red Active w zasypie Edytowane 14 Stycznia 2022 przez fotohobby Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 14 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2022 Albo zrobić na pale ale zamiast pilzneńskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 19 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2022 Ziarno Viking Pilsner malt Ziarno Viking Pale Ale malt Ziarno Weyermann - Carapils Ziarno Viking Pszeniczny Ziarno Płatki owsiane Ziarno Żytni Z takiego zasypu wyszła mocno pomarańczowa Łachim i Kronelius 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 19 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2022 Z NEIPA problem często polega na tym, żeby nie zrobiła się pomarańczowa lub brązowa od utlenienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 19 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2022 @Łachim, a o tym nawet nie wiedziałem. Myślę, że ta nie była utleniona, od samego początku taki kolor i pięknie pachniała ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grześ Opublikowano 26 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 Dzień dobry, Planuję pierwszy raz użyć płatków owsianych górskich. Jak się za to zabrać? Warzę BIAB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 26 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 Jeżeli nie są błyskawiczne możesz wcześniej skleikować w 70-90 st, dużo wody i raczej nie podgrzewaj z płatkami bo się łatwo przypala. Potem dodajesz to razem z zasypem. Z tego co wiem kleikowanie owsa nie jest obligatoryjne, bo temperatura tego procesu pokrywa się z temperaturą zacierania, można za to nieco przedłużyć zacieranie. Grześ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grześ Opublikowano 26 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 42 minuty temu, x1d napisał: Jeżeli nie są błyskawiczne możesz wcześniej skleikować w 70-90 st, dużo wody i raczej nie podgrzewaj z płatkami bo się łatwo przypala. Potem dodajesz to razem z zasypem. Z tego co wiem kleikowanie owsa nie jest obligatoryjne, bo temperatura tego procesu pokrywa się z temperaturą zacierania, można za to nieco przedłużyć zacieranie. Dziękuję. A jaki stosunek płatków do słodu pilzneńskiego użyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 26 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 Jeżeli tytułowe piwo, to daję ok 10% owsianych i tyle samo pszennych. Grześ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się