Mijnheer Opublikowano 3 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2022 Cześć! Wczoraj po raz pierwszy butelkowałem piwo z użyciem syropu cukrowego. Syrop zrobiłem dość gęsty, wody na oko było 2:1 w stosunku do cukru, zagotowałem, wlałem do kubła, na to wypchnąłem ciśnieniowo piwo po cold crashu tak, żeby ruch wirowy rozmieszał mi cukier. Potem butelkowałem z kranika. Wypiłem resztkę z dna kubła i była niestety bardzo słodka. Domyślam się, że syrop był zbyt gęsty żeby się efektywnie rozprowadzić po całej objętości piwa. Nie chcę wylewać piwa bo się zapowiada całkiem nieźle, ale jeszcze bardziej nie chcę ryzykować granatów. Czy możecie mi podpowiedzieć co teraz z tym piwem zrobić? Ile trzymać w temp. pokojowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 3 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2022 Ile dales cukru, jak długo fermentowało piwo, jaka objętość brzeczki, jakie blg, jakie drożdże, jaki styl?Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 3 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2022 Trzymaj w chłodzie, szybko wypij. grzesiuu i Mijnheer 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mijnheer Opublikowano 3 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2022 1 hour ago, Robert87 said: Ile dales cukru, jak długo fermentowało piwo, jaka objętość brzeczki, jakie blg, jakie drożdże, jaki styl? Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Rye IPA, OG 1.058, FG 1.008, drożdże US-05, fermentacja 14 dni, potem 3 dni CC. Objętość początkowa 19 l i z tego wyliczony cukier na 2,4 objętości CO2 (wyszło 120 g), ale do wiadra do rozlewu trafiło końcowo 16 litrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 3 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2022 Wg kalkulatora wyjdzie nagazowanie 3,5volWysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mijnheer Opublikowano 3 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2022 1 hour ago, Robert87 said: Wg kalkulatora wyjdzie nagazowanie 3,5vol Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Wg kalkulatora to cukier się rozpuści równomiernie w całej objętości piwa a moim problemem jest to, że się nie rozpuścił ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 3 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2022 Jaka masz pewność? Jak był ruch obrotowy cieczy to nie ma siły żeby się nie rozmieszałoWysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 3 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2022 Jeśli wiesz, które butelki napełniałeś jako ostatnie, to bym je poobserwował - po trzech dniach otworzył jedną z nich Mijnheer i Łachim 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rado Opublikowano 3 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2022 Owiń butelki stretch folią dla bezpieczeństwa ,zaproś kumpli albo weź urlop i po sprawie. grzesiuu, Mijnheer i Robert87 1 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2022 (edytowane) Na to pytanie o nawet topyr nie zna odpowiedzi ? Edytowane 4 Marca 2022 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 4 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2022 (edytowane) O kurcze to zapowiada się nieźle w Twojej piwniczce. Jeśli mówisz, że Końcówka była słodka to mogłeś tam dać nawet i kilka plato cukru a do nagazowania wystarczy 0,5 plato ? Jeśli wiesz jaka kolejność masz butelek względem napełniania to możesz wziąć pierwszą butelkę, środkowa i ostatnia z partii i zmierzyć im teraz blg (mam nadzieję, że końcowe przed dodaniem cukru znasz). Zobacz o ile cukru masz za dużo. Część pewnie się nie nagazuje a inne mogą wystrzelić już po dobie. Jak będziesz wiedział, które butelki mają grubo przekroczona Wartość cukru to bym je zmieszał z butelkami, która mają dla odmiany bardzo mało, zlał i zakapslowal jeszcze raz po rozmieszaniu. Te butelki co mają trochę za mało to bym zostawił a te co trochę za dużo to wstawił do lodówki ale dla pewności po jakimś czasie jedna bym otworzył aby wiedzieć czy należy je szybciej wypijać lub odgazowywac i kapslowac ponownie. Edytowane 4 Marca 2022 przez Glabro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 6 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2022 W dniu 3.03.2022 o 22:14, rado napisał: Owiń butelki stretch folią dla bezpieczeństwa ,zaproś kumpli albo weź urlop i po sprawie. Nie rób tego, bo ile tego strechu na butelkę? Jak wywali butelkę w powietrze to i stecz nie pomoże. Ja bym sprawdzał nagazowanie w każdej z butelek, te które mocniej "syczą" przy odchyleniu kapsla wypiłbym jako pierwsze i kontrolował nasycenie w pozostałych co kilka dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 10 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 Na przyszłość moim zdaniem lepiej lać syrop do pierwszego wiadra i przelać razem z syropem, wtedy faktycznie nie ma siły, żeby się nie rozmieszało. Robię tak od kiedy miałem podobną sytuację i jedna butelka poszła, z tym że u mnie to na dodatek były drożdże fermentujące dekstryny i możliwe, że za szybko zabutelkowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 10 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 (edytowane) Tylko wtedy nie bardzo wiesz ile cukru pozostanie w chmielinach. Poza tym utrudnia to trochę zbieranie gęstwy - bo zaczyna ona pracować.. O ile nie gazuję sztucznie, to zawsze leję syrop do wiadra z kranikiem, później do tego piwo. Nie miałem granatów, warki nagazowane równomiernie. Syrop ma zawsze podobną do piwa gęstość i jest trochę cieplejszy Edytowane 10 Marca 2022 przez fotohobby Robert87 i Pingwinho 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 11 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2022 Powinienem sprecyzować, że stosowałem tę metodę przy przelewaniu na cichą, gdy nie było w wiadrze zbyt wielu drożdży, syrop lałem na łyżkę, żeby zbyt łatwo nie opadł. Nie zaboserwowałem, by chmiel jakoś negatywnie wpływał na nagazowanie. W innym wypadku podobnie jak @fotohobby. Starałem się, żeby syrop nie był gęsty i szedł na dno, a dopiero na to piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 20 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2022 Dodawałeś syrop cukrowy do nagazowanie przy przelewaniu na cichą?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 20 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2022 Może niejasno napisałem. Przy przelewaniu na cichą w sensie w tych warkach, gdzie przeprowadzałem cichą. Oczywiście syrop dawałem później, wlewając do fermentora z piwem po cichej fermentacji i od razu przelewając do wiadra do butelkowania. Inaczej sens by był tego mizerny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się