lolo Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Witam, szybkie pytanie, czy OXI może powodować utlenienia piwa? Odkąd używam OXI mam problem z utlenieniem. Butle przed rozlewem wysychają, jednak fermentor ma resztki roztworu. Może mieć wpływ na piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Oczywiście, że ma, oxi to aktywny tlen, tlen to utleniacz Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Jak nie masz pewności to przepłucz na koniec fermentor jakąś mineralka z butelki. Ja tak robię jak mam fermentor w pianie po Starsanie bo jakoś źle się czuję mając chemię w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 @loloppłucz starsanem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Dzięki. Chyba zrezygnuje z OXI na rzecz starsanu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Ja jak używałem oxi to jasne piwa szybko ciemniały. Odkąd używam Starsan problemu brak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Nadwęglan sodu nadaje się bardziej do wstępnego mycia, potem można wypłukać, do m dezynfekcji lepiej używać czegoś innego. Tak jak pisali inni, Star San jest jednym z najlepszych wyborów. Przy nadwęglanie też miałem problemy z utlenieniem, a w dodatku Star San jest niesamowicie wydajny, na obecnej butelce zdezynfekowałem sprzęt do jakichś 30 warek i nie zeszła nawet połowa butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 40 minut temu, lolo napisał: Dzięki. Chyba zrezygnuje z OXI na rzecz starsanu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Dałem ciała z tym OXI, 3 tygodniowa aipa jakby nie była chmielona na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 (edytowane) To też nie musi być kwestia OXI, tylko może być spowodowane np. sposobem przelewania. Edytowane 29 Kwietnia 2022 przez Łachim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Przy przelewaniu i rozlewie się pilnuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 13 godzin temu, Glabro napisał: Jak nie masz pewności to przepłucz na koniec fermentor jakąś mineralka z butelki. Ja tak robię jak mam fermentor w pianie po Starsanie bo jakoś źle się czuję mając chemię w piwie. Coca coli też nie pijesz? Ryb nie jesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 1 godzinę temu, buber napisał: Coca coli też nie pijesz? Ryb nie jesz? Coca coli nie pijam. Ryby jem rzadko. Ale po prostu jak mam na dnie fermentora z pół szklanki jakiegoś roztworu po dezynfekcji to zawsze lepiej sypiam jak to przepluczę. Jeśli wierzyć badaniom wody w moim wodociągu i braku bakterii, mógłbym to zrobić nawet i zwykłą kranową. Ale zawsze używam wody z butelki czy to do uwodnienia drozdzy czy dolania w celu korekcji gęstości więc i właśnie i przepłukanie woda fermentora praktycznie nic nie kosztuje. Z resztą Starsan w tym wyższym sugerowanym stężeniu powinien być przeplukiwany. W tym niższym niby nie musi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Sugerowanym? 1ml/400ml? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Ja stosuje nadwęglan sodu. Tani i nie mam problemu z utlenianiem, ale zawsze do fermentora czy butelek wlewam trochę wrzącej wody aby wypłukać resztki. Co do utleniania, to przelanie do butelki i ponowna fermentacja zmienia smak piwa w porównaniu do smaku przed dosłodzeniem i rozlewem. Przeciwko ciemnieniu piwa i zachowaniu aromatu należałoby dodać witaminę C. Zastanawiałem się, jak pozbyć się problemu zaniku unikalnego smaku i aromatu i jedynie przychodzi mi opcja sztucznego dogazowania piwa. Sama refermentacja zmienia smak i nie mogę tego nazwać utlenieniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 15 minut temu, grzesiuu napisał: Ja stosuje nadwęglan sodu. Tani i nie mam problemu z utlenianiem, ale zawsze do fermentora czy butelek wlewam trochę wrzącej wody aby wypłukać resztki. Co do utleniania, to przelanie do butelki i ponowna fermentacja zmienia smak piwa w porównaniu do smaku przed dosłodzeniem i rozlewem. Przeciwko ciemnieniu piwa i zachowaniu aromatu należałoby dodać witaminę C. Zastanawiałem się, jak pozbyć się problemu zaniku unikalnego smaku i aromatu i jedynie przychodzi mi opcja sztucznego dogazowania piwa. Sama refermentacja zmienia smak i nie mogę tego nazwać utlenieniem. ????? możesz to rozwinąć? buber 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 16 godzin temu, grzesiuu napisał: Ja stosuje nadwęglan sodu. Tani i nie mam problemu z utlenianiem, ale zawsze do fermentora czy butelek wlewam trochę wrzącej wody aby wypłukać resztki. Co do utleniania, to przelanie do butelki i ponowna fermentacja zmienia smak piwa w porównaniu do smaku przed dosłodzeniem i rozlewem. Przeciwko ciemnieniu piwa i zachowaniu aromatu należałoby dodać witaminę C. Zastanawiałem się, jak pozbyć się problemu zaniku unikalnego smaku i aromatu i jedynie przychodzi mi opcja sztucznego dogazowania piwa. Sama refermentacja zmienia smak i nie mogę tego nazwać utlenieniem. Raczej proces przelewania i zwiącanego z nim utleniania. Odkąd gazuję w kegu i nalewam przeciwciśnieniowo efekt końcowy się poprawił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 U mnie proces utleniania się poprawił odkąd zacząłem oprócz Starsanu dosypywać Wit C. Następnym krokiem będzie kegowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 1 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2022 21 godzin temu, fotohobby napisał: Raczej proces przelewania i zwiącanego z nim utleniania. Odkąd gazuję w kegu i nalewam przeciwciśnieniowo efekt końcowy się poprawił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się