AndrzejKu Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Podziękowania dla SKWAK. Od niego to się zaczęło Warka #1 Russian Imperial Stout "Moskal" Przepis z "Znakomite piwa Sprawdzone receptury" z małymi zmianami Kraków 21/22.08.2010 Surowce: Pilzneński 2,3kg Wędzony 2kg Monachijski 1kg Karmelowy jasny 800g Karmelowy ciemny 800g Barwiący 500g Ekstrakt w syropie jasny 1kg Sok z czarnej porzeczki 2l Cukier 500g Chmiel Marynka 70g drożdze US-56 21l wody Zacieranie 63 st C 35 min 72 st C 50 min 79 stC 10 min barwiący Filtracja 10l 80 st C Chmielenie 100 st c przez 90 min ( w 80 min dodałem cukier sok ekstrakt) Drożdze (zrobiony starter) zadałem w tem 20 st C 23 blg Fermentacja 20-22 st C z burzliwej na cichą 30.08 7 blg w najbliższy week do butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plx Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Matko boska, albo się mylę, albo to piwo będzie przypominało barwą czarną dziurę. Ciekawy przepis. Powodzenia. Pierwsze koty za płoty itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 27 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 (edytowane) Najwyższa pora na Warkę #2 Jako że jestem w trakcie kompletowania sprzętu (korzystam ze sprzętu SKWAK-a) podszedłem do sprawy bardzo ekonomicznie. Z poprzedniej "czarnej dziury" (leży, dojrzewa i czeka na mrozy) zostało parę rzeczy, dokupiłem kilka i oto 24.10 nastawiłem Saison. Przepis jest od Dori który znalazłem w kwartalniku "Piwowar" oczywiście z małą podyktowaną finansowo modyfikacją Pilzneński 3 Wiedeński 1 Karmelowy jasny 0.2 Karmelowy ciemny 0.3 Pszeniczny 1.1 Safbrew T-58 Gips 6g Curacao 20g Glukoza 0.3 wyszło 23l 15blg Edytowane 27 Października 2010 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 29 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 5 dni i zjechało do 5 blg. To możliwe?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 5 dni i zjechało do 5 blg. To możliwe?? jasne że tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 29 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 zlewać na cichą czy jeszcze zostawić ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 zlewać na cichą czy jeszcze zostawić ?? Jak przestało fermentować , zlej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 29 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Trochę się przestraszyłem że coś zepsułem. W oryginalniej recepturze było 2 tyg burzliwej i 3 cichej. Użyłem innych drożdży ale myślałem że fermentacje też będzie długa. Dzięki za odpowiedz Jutro zleje na cichą i potrzymam jeszcze z tydzień. Jeszcze się wiele muszę nauczyć Czytać , czytać, czytać.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 30 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 przy piwku nie możesz się spieszyć , spokojnie a piwko ci się odwdzięczy , na pewno będzie smaczniejsze ..pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 13 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 (edytowane) Warka #3 Jako że nie lubię prostych rozwiązań (i dorwałem lodówkę) dziś będę się starał uwarzyć piwo typu Dortmunder pilzneński 3,7 kg monachijski 0.6 KG Carapils I 0.6 kg chmiel Perle 30g chmiel Spalt Select 30g saflager s-23 11.5g gips piwowarski 15g Edytowane 13 Listopada 2010 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 13 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 Nie wiem, czy to celowe przekręcenie nazw słodów, ale nie czyń tego, bo to nikomu nie pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 13 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 Ups to było niezamierzone. To tak jak się pisze z telefonu czasem niezłe literówki wychodzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 13 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 Ups to było niezamierzone. To tak jak się pisze z telefonu czasem niezłe literówki wychodzą Ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 To już prawie miesiąc a tu dopiero 8 Blg (początkowe 13). Chyba trochę za zimno ok 10 st. Zastanawiam się czy przelewać jak spadnie do 5 na cicha czy zostawić na "burzliwej" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 (edytowane) To mój nowy sprzęt ( w sumie obeszło się bez spawania) Jutro pierwsza warka Witbier . Edytowane 17 Grudnia 2010 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 12 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2010 I jakoś poszło Warka #4 Witebier Uwarzone z zestawu kupionego w homebrewing. Sprzęt sprawił się całkiem, całkiem Tylko jeden problem. Nie mogłem doprowadzić do wrzenia i przez to strasznie dużo odparowało Chyba bez taboretu gazowego się nie obejdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2010 U mnie na taborecie nawet 7 litrów niekiedy odparuje. Muszę zmniejszyć moc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 15 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zostawiam Dortmundera do końca na "burzliwej" pewnie jeszcze ze 2 tyg a Witebier pięknie wystartował jak tylko kupie 3 fermentator przelewam na cichą Decyzja zapadła przerabiam na grzanie elektryczne ze sterownikiem temperatury jutro keg jedzie do elektrotermy by zrobili do niej idealnie pasujące grzałki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 15 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 jutro keg jedzie do elektrotermy by zrobili do niej idealnie pasujące grzałki Gdzie umieścisz grzałki? W kegu, pod dnem czy z boku? Sam myślę nad elektrycznym zasileniem. Jak na razie mam w planach takie rozwiązanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 15 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 Grzalki będą w środku dwie po 2kw. Coś takiego jakie ma Pieron chociaż namawiają mnie w firmie na ksztalt omegi. Jutro mam zadzwonić i powiedzieć na co się zdecydowalem. Zamierzam też zainwestować w sterownik od Bolka więc podobno ksztalt ma male znaczenie (się nie przypala) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 15 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 (edytowane) Witebier już w butelkach a Dortmunder dalej w piwnicy fermentuje za tydzień 2 miesiące będą Edytowane 5 Stycznia 2011 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 5 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 (edytowane) Browarek się rozwija Sterownik od Bolka, motoreduktor 45obr/min. Beczka z grzałkami miała być dziś ale niestety nawalili. Najwcześniej w poniedziałek jeszcze tylko mieszadło i jednego mądrego co to złoży Edytowane 5 Stycznia 2011 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 13 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 (edytowane) Uff. W końcu. Grzałki zamontowane. Jeszcze "tylko" uchwyt do motoreduktora i mieszadło. Cholera który sąsiad ma spawarkę.... Edytowane 13 Stycznia 2011 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 nie za nisko te grzałki? ja bym dał rurki a nie oplot... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 13 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 Chciałem by grzałki były nisko. Nie każda warka będzie 40 l. Wysokość umieszczenia grzałki ma aż takie znaczenie? Będzie się słód przypalać? A co do oplotu w środku jest rurka. To pozostałości po pierwszym pomyśle na kadź. Miało być grzanie gazem ale kuchenka nie dała rady stąd też pomysł na prąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się