Skocz do zawartości

Browar domowy "Wapiennki"


Rekomendowane odpowiedzi

Podziękowania dla SKWAK. Od niego to się zaczęło :)

 

Warka #1

Russian Imperial Stout "Moskal"

Przepis z "Znakomite piwa Sprawdzone receptury" z małymi zmianami :)

 

Kraków 21/22.08.2010

 

Surowce:

Pilzneński 2,3kg

Wędzony 2kg

Monachijski 1kg

Karmelowy jasny 800g

Karmelowy ciemny 800g

Barwiący 500g

Ekstrakt w syropie jasny 1kg

Sok z czarnej porzeczki 2l

Cukier 500g

Chmiel Marynka 70g

drożdze US-56

21l wody

 

Zacieranie

63 st C 35 min

72 st C 50 min

79 stC 10 min barwiący

 

Filtracja

10l 80 st C

 

Chmielenie

100 st c przez 90 min ( w 80 min dodałem cukier sok ekstrakt)

 

Drożdze (zrobiony starter) zadałem w tem 20 st C

23 blg

Fermentacja 20-22 st C

 

z burzliwej na cichą 30.08 7 blg

 

w najbliższy week do butelek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Najwyższa pora na Warkę #2

 

Jako że jestem w trakcie kompletowania sprzętu (korzystam ze sprzętu SKWAK-a) podszedłem do sprawy bardzo ekonomicznie. Z poprzedniej "czarnej dziury" :) (leży, dojrzewa i czeka na mrozy) zostało parę rzeczy, dokupiłem kilka i oto 24.10 nastawiłem Saison. Przepis jest od Dori który znalazłem w kwartalniku "Piwowar" oczywiście z małą podyktowaną finansowo modyfikacją :)

 

Pilzneński 3

Wiedeński 1

Karmelowy jasny 0.2

Karmelowy ciemny 0.3

Pszeniczny 1.1

 

Safbrew T-58

Gips 6g

Curacao 20g

Glukoza 0.3

 

wyszło 23l 15blg

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trochę się przestraszyłem że coś zepsułem. W oryginalniej recepturze było 2 tyg burzliwej i 3 cichej. Użyłem innych drożdży ale myślałem że fermentacje też będzie długa. Dzięki za odpowiedz :D Jutro zleje na cichą i potrzymam jeszcze z tydzień. Jeszcze się wiele muszę nauczyć ;) Czytać , czytać, czytać....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #3

Jako że nie lubię prostych rozwiązań (i dorwałem lodówkę) dziś będę się starał uwarzyć piwo typu Dortmunder

 

pilzneński 3,7 kg

monachijski 0.6 KG

Carapils I 0.6 kg

chmiel Perle 30g

chmiel Spalt Select 30g

saflager s-23 11.5g

gips piwowarski 15g

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

I jakoś poszło :)

Warka #4

Witebier

Uwarzone z zestawu kupionego w homebrewing.

 

Sprzęt sprawił się całkiem, całkiem ;) Tylko jeden problem. Nie mogłem doprowadzić do wrzenia i przez to strasznie dużo odparowało ;) Chyba bez taboretu gazowego się nie obejdzie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zostawiam Dortmundera do końca na "burzliwej" pewnie jeszcze ze 2 tyg a Witebier pięknie wystartował jak tylko kupie 3 fermentator przelewam na cichą :smilies:

Decyzja zapadła przerabiam na grzanie elektryczne ze sterownikiem temperatury :lol: jutro keg jedzie do elektrotermy by zrobili do niej idealnie pasujące grzałki ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Grzalki będą w środku dwie po 2kw. Coś takiego jakie ma Pieron chociaż namawiają mnie w firmie na ksztalt omegi. Jutro mam zadzwonić i powiedzieć na co się zdecydowalem. Zamierzam też zainwestować w sterownik od Bolka więc podobno ksztalt ma male znaczenie (się nie przypala)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Browarek się rozwija :/ Sterownik od Bolka, motoreduktor 45obr/min. Beczka z grzałkami miała być dziś ale niestety nawalili. Najwcześniej w poniedziałek :/ jeszcze tylko mieszadło i jednego mądrego co to złoży ;)

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Chciałem by grzałki były nisko. Nie każda warka będzie 40 l. Wysokość umieszczenia grzałki ma aż takie znaczenie? Będzie się słód przypalać? A co do oplotu w środku jest rurka. To pozostałości po pierwszym pomyśle na kadź. Miało być grzanie gazem ale kuchenka nie dała rady stąd też pomysł na prąd.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.