Jump to content

Co pływa w piwie?


BladyMir

Recommended Posts

W dniu 23.11.2022 o 18:51, Stachu01 napisał:

Wygląda jak biofilm czyli jakieś zakażenie bakteryjne

Będę się przyglądał tej butelce czy to coś się nie rozrasta

Poczekam jeszcze jakiś czas i sprawdzę czy nie zmienił smaku i zapachu

W dniu 24.11.2022 o 16:07, Nazwa użytkownika napisał:

Co to za piwo?

Jest to AIPA zabutelkowana 04.11

Link to comment
Share on other sites

W dniu 27.11.2022 o 18:05, BladyMir napisał:

Każdą butelke po wypiciu przepłukuje z resztek piwa , a dzień przed rozlewem odkażam w OXI

OXI używam do mycia, nie do dezynfekcji. Kiedyś tak robiłem i wiele osób niestety nadal tak robi. Na całe szczęście zostałem jakiś czas temu wyprowadzony z błędu przez kolegów z forum i zdecydowanie polecam do dezynfekcji SANIPRO lub STARSAN. OXI jedynie jako środek myjący, właśnie po przepłukaniu z resztek piwa, bardzo dobrze odrywa wszelkie zanieczyszczenia. Dzień przed rozlewem to za długi czas, jeśli już odkażamy to bezpośrednio przed rozlewem.

 

Edited by Jastrząb
Link to comment
Share on other sites

W dniu 1.12.2022 o 07:51, Jastrząb napisał:

OXI używam do mycia, nie do dezynfekcji. Kiedyś tak robiłem i wiele osób niestety nadal tak robi. Na całe szczęście zostałem jakiś czas temu wyprowadzony z błędu przez kolegów z forum i zdecydowanie polecam do dezynfekcji SANIPRO lub STARSAN. OXI jedynie jako środek myjący, właśnie po przepłukaniu z resztek piwa, bardzo dobrze odrywa wszelkie zanieczyszczenia.

 

 

No cóż, ja muszę mieć w takim razie jakieś nieziemskie szczęście chyba, bo w całej swojej karierze piwowarskiej dezynfekowałem wszystko (sprzęt, butelki) wyłącznie OXI lub samym nadwęglanem i jak na razie nie dorobiłem się żadnej infekcji - 42 warki i 43 w drodze. No ale u mnie ww. środki, to i tak w zasadzie wykończeniówka, a podstawą higieny w browarze domowym jest... uwaga, uwaga... płyn do mycia naczyń (znalazł prosty sposób, jak zaoszczędzić kasę na drogich środkach dezynfekujących - właściciele sklepów piwowarskich go nienawidzą). I jeszcze do tego ścisłe przestrzeganie jednej zasady - myć wszystko od razu po użyciu, a butelki przepłukiwać bezpośrednio po nalaniu piwa do szkła.

 

Cytat

Dzień przed rozlewem to za długi czas, jeśli już odkażamy to bezpośrednio przed rozlewem.

 

Aha, i to jest moja druga zasada - robić tak, jak kolega powyżej napisał :) Dezynfekcja i zaraz potem rozlew.

No dobra, mam jeszcze jedną zasadę postępowania - jak już coś jest zdezynfekowane (tu mam na myśli siłą rzeczy sprzęt, a nie butelki), to nie dotykam tego brudnymi rękami, nie kładę gdziekolwiek, tylko na czystym talerzu, pokrywie fermentora itp. Chociaż butelek też to w sumie dotyczy - po dezynfekcji pilnuję, żeby nie dotykać wylotu szyjki, czyli miejsc, gdzie może być potem kontakt w piwem. Przy samym rozlewie, bardziej kapslowaniu w sumie też pilnuję jednej rzeczy - żeby nie dotykać środka kapsla. Same kapsle profilaktycznie wrzucam na kilka minut do wrzątku.

 

Link to comment
Share on other sites

W dniu 3.12.2022 o 20:18, Scovron napisał:

dezynfekowałem wszystko (sprzęt, butelki) wyłącznie OXI lub samym nadwęglanem i jak na razie nie dorobiłem się żadnej infekcji

tu nie o infekcję chodzi, a o szybszy proces utleniania piwa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.