Bolt Opublikowano 8 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2023 (edytowane) 35 minut temu, Przemall napisał: Wyobraź sobie, że RIS nie robiłem na US-05, nie wiem kto na nich robi risa, us-05 pisałem w odniesieniu do APA/IPA Każda styczność z dodatkowym narzędziem po gotowaniu to ryzyko zakażenia. Poza tym jak kiedyś pracowałem w browarze i miałem okazję warzyć z piwowarem z innego browaru to mówił, żeby pod żadnym pozorem nie uwadniać drożdży. Opakowanie z drożdżami spryskać środkiem do dezynfekcji, spryskać właz tanka, spryskać nożyczki, rozciąć opakowanie, wsypać bezpośrednio i zamknąć. Za duże ryzyko, żeby przez głupi błąd zakazić całą warkę. Ogrom osób robi na nich RISA? Xd Mnóstwo... Browar to co innego, po za tym...a szkoda mojego czasu. Zresztą ciekawy browar, ze boi się zakażenia w takiej sytuacji 34 minuty temu, zasada napisał: Nie przesadzalbym. Fermentis pisze jasno na opakowaniach E2U o sypaniu na powierzchnię. Natomiast na forum @DanielNpisal o różnicy między dobrym a złym uwadnianiem i sypaniem po powierzchni (z liczeniem komórek o ile dobrze pamiętam). Znam, ale mimo wszystko warto uwodnić Edytowane 8 Stycznia 2023 przez Bolt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 9 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2023 15 godzin temu, Przemall napisał: Wyobraź sobie, że RIS nie robiłem na US-05, nie wiem kto na nich robi risa Ja na przykład robiłem:-) A co do uwadniania, i ilości drożdży mam zdecydowanie odmienne zdanie. Ważne, że Tobie warki smakują i czerpiesz z tego przyjemność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 9 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2023 RIS oprócz nutelli może mieć jeszcze aromat masła i zielonego jabłuszka Aethelwulf i Bolt 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemall Opublikowano 9 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2023 5 godzin temu, Łachim napisał: RIS oprócz nutelli może mieć jeszcze aromat masła i zielonego jabłuszka Mój jest czekoladowo-kawowo-nutellowy jest genialny Aethelwulf 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 9 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2023 Myślę, że to Ciebie ratuje :)) W dniu 9.12.2022 o 12:08, Przemall napisał: Moje zdolności sensoryczne równają się zeru. Ale ok, cieszę się, że uwarzyłeś piwo, które wypijesz za smakiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 9 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2023 1 godzinę temu, Przemall napisał: Mój jest czekoladowo-kawowo-nutellowy jest genialny O tym tym to pisałem wyżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się