rafcio76 Opublikowano 24 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2022 Cześć, już 3 tygodnie fermentuję brewkit Coopers Pilsner, dolna fermentacja 13-15st.C. Chciałbym dochmielić herbatką przed rozlewem lub na zimno, jeszcze sie zastanawiam, nigdy nie chmielilem na zimno. Myślę aby pomieszać chmiel sazz (zatecki) z lubelskim. Dobry pomysł? Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 24 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2022 Masz balkon lub lodówkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 24 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2022 13-15? Jakie drożdże? Możesz dodać na zimno a później zrobić CC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafcio76 Opublikowano 24 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2022 Masz balkon lub lodówkę?TakWysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka 13-15? Jakie drożdże? Możesz dodać na zimno a później zrobić CC. Drożdże z puchy.Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 24 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2022 Szkoda że nie wiesz jakie drożdże. Dodaj na zimno 100g na 20l albo z 30-40g, zależy jaki aromat chcesz uzyskać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śmiały Browar Piwniczny Opublikowano 28 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2022 Robiłem ten sam brewkit jakieś dwa lata temu, tylko fermentowałem na W34/70. Sypnąłem 60 gramów żateckiego na zimno, na jakieś 3-4 dni. Wyszło fajne piwo, niestety przegazowane. Hop Creep zrobił swoje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seba85 Opublikowano 29 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2022 W dniu 24.12.2022 o 15:32, rafcio76 napisał: Chciałbym dochmielić herbatką przed rozlewem lub na zimno. Jako, że sam ostatnio próbowałem tuningować brewkity to się wypowiem Jak zrobisz herbatkę z chmielów to dochmielisz na goryczkę i piwo będzie bardziej gorzkie. Jak będziesz wrzucał na zimno do wiadra to tylko na aromat, goryczki to nie doda. Dodatkowo na zimno do lagerów/pilsów nie żałuj tych chmielów co wymieniłeś (Saaz, Lubelski). Wrzucałem 40g na 22 litry i słabo było czuć. Ostatnio wrzuciłem 50g na 15l i dopiero cokolwiek się zadziało, ale następnym razem dam jeszcze więcej. Także jak chcesz wrzucić 15-20g to szkoda roboty bo trzeba potem filtrować. A no i wrzucaj bezpośrednio do wiadra, Hop spidery, woreczki czy pończochy sprawią że może nie trzeba będzie filtrować, ale słabiej czuć te chmiele wtedy. rafcio76 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 29 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2022 7 minut temu, Seba85 napisał: Jako, że sam ostatnio próbowałem tuningować brewkity to się wypowiem Herbatkę jak najbardziej można zrobić na aromat, smak, bez specjalnego podbijania goryczki, zalewając chmiel wodą o temperaturze 60C. Szczególnie chmiel taki jak Saaz, który alfakwasów zbyt dużo nie zawiera rafcio76 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 29 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2022 Podetnę się do tematu. Zamierzam wypróbować brewkit Mangrove Helles https://spiritferm.biz/pl/p/Brewkit-Mangrove-Jacks-Craft-Series-1%2C8kg-HELLES/1227 Teraz mam do was koledzy pytanie. Gdyż ten brewkit posiada oddzielnie 2 rodzaje granulatu chmielowego do chmielenia na zimno. To był by mój trzeci Brewkit i pierwszy raz z chmieleniem na zimno. Pierwsze wykonałem w jednym fermentorze z kranikiem. Czy jest jakaś możliwość żeby cały proces z chmieleniem na zimno przeprowadzić w jednym fermentorze, żeby podczas rozlewania nie było drobinek chmielu? Pomyślałem żeby te chmiele zamknąć w jakiejś kuli z pończochy czy coś takiego i wrzucić do fermentora w odpowiednim momencie. Najlepiej jak by pływały po powierzchni i przed rozlewem bym je wyjął. Czy to jest dobry pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 29 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2022 Ale ktoś wymyślił Helles chmielony na zimno nowozelandzkimi chmielami... Anton Dreher przewraca się w grobie Co do pytania - chmielę czasem w worku nylonowym o drobnych oczkach i w większości przypadków obywa się bez cold crashu. Doświadczeń z pończochą nie mam, zakładam, że jeśli się gdzieś nie rozciągnie będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 29 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2022 Hi,hi widzisz jakie w tych czasach są wariactwa które się filozofą nie śniły? Wypróbuje ten patent co polecasz. A a jakim momencie miał bym dodać chmiel do brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 29 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2022 (edytowane) na 3 dni przed rozlewem, jeśli piwo będzie miało temp pokojową Edytowane 29 Grudnia 2022 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 29 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2022 Dobrze. Tak zrobię. Worek nylonowy to gdzie nabyłeś? Czy może być taki? To jest 200 Mikronów https://piwnykraft.pl/pl/p/Worek-filtracyjny-10-cm-x-36-cm-zawiazywany-200-mikronow/501 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 30 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2022 8 godzin temu, Reters napisał: Dobrze. Tak zrobię. Worek nylonowy to gdzie nabyłeś? Czy może być taki? To jest 200 Mikronów https://piwnykraft.pl/pl/p/Worek-filtracyjny-10-cm-x-36-cm-zawiazywany-200-mikronow/501 Na dziale z owocami i warzywami w biedronce/Lidlu są tego typu woreczki za 2,50zł/2szt. Do tej pory używałem tylko ich + cold crush i nigdy nie miałem problemów z drobinkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 30 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2022 A ja polecam 1dzień temperatura pokojowa i na 3 dni cold crash, jak chcesz krzyształ w 2 dni dodajesz żelatynę. Generalnie na drobinki etc tylko CC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 30 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2022 Dzięki za podpowiedzi. Bardzo mi to pomogło do polepszania się w warzeniu piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafcio76 Opublikowano 5 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 Pilsner rozlany po 4 tygodniach, dochmielony na zimno w "skarpecie" sazzem 50g i lubelskim 50g przez ostatnie 5 dni. Jest to moje pierwsze piwo robione dolną fermentacją. Pomimo tego, że piwko jeszcze nie jest dobrze nagazowane uważam, że aromat, barwa i smak jest rewelacyjny, taki głęboki, bez nieporządanych zapachow drożdży i innych nieporzadanych smakow. Nawet bym się pokusił o stwierdzenie, że jest to mój najlepszy brewkit. Jutro nastawiam ponownie na dolnej fermentacji. Dodam, że drodze z zestawu które wg mnie są właśnie dolnej fermentacji, tak wynika z opisu na puszce coopersa. Dzięki Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 Rafcio to super. Po ilu dniach od zadania drożdży do brzeczki wrzuciłeś chmiel? Czy ważne żeby BLG było poniżej 5 i wtedy wrzucić na kilka dni? Tak zwana "skarpeta" sprawiła, że nie masz drobinek chmielu w brzeczce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 Nie używam żadnych skarpet to tylko ogranicza kontakt piwa z chmielem. Na robisz dolniaki to raczej oznacza ze możesz zrobić Cold crash. A to najlepsza metoda filtracji drobinek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 U mnie akurat są specyficzne warunki i bardziej jednak chodzi mi o worek nylonowy czy coś w tym stylu. Gdyż fermentację zawsze przeprowadzam w jednym fermentorze. Jeszcze mam pytanie rafcio do Ciebie. Do tej puszki Coppersa co użyłeś jako dodatek cukrowy fermentacyjny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafcio76 Opublikowano 6 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2023 12 godzin temu, Reters napisał: U mnie akurat są specyficzne warunki i bardziej jednak chodzi mi o worek nylonowy czy coś w tym stylu. Gdyż fermentację zawsze przeprowadzam w jednym fermentorze. Jeszcze mam pytanie rafcio do Ciebie. Do tej puszki Coppersa co użyłeś jako dodatek cukrowy fermentacyjny? Tym razem użyłem glukozy. 14 godzin temu, Reters napisał: Rafcio to super. Po ilu dniach od zadania drożdży do brzeczki wrzuciłeś chmiel? Czy ważne żeby BLG było poniżej 5 i wtedy wrzucić na kilka dni? Tak zwana "skarpeta" sprawiła, że nie masz drobinek chmielu w brzeczce? Nastaw 5.12. , chmielenie 25.12 , rozlew 30.12. Blg przy dodaniu chmielu miałem 3,5. Piwo jest wg mnie bardzo klarowne, zrobię zdjecie dzisiaj jak piwko otworzę. Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 6 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2023 (edytowane) Dzięki za podpowiedzi. Jestem na etapie nauki i takie wskazówki mi się przydadzą;) Jeszcze pytanko. Dałeś równo kilogram glukozy na 23 litry piwa? Edytowane 6 Stycznia 2023 przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafcio76 Opublikowano 6 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2023 Dzięki za podpowiedzi. Jestem na etapie nauki i takie wskazówki mi się przydadzą Jeszcze pytanko. Dałeś równo kilogram glukozy na 23 litry piwa?Tak, 1 kg. Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 6 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2023 Jasne. Więc czekamy na zdjęcie piwka już nalanego:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafcio76 Opublikowano 6 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2023 29 minut temu, Reters napisał: Jasne. Więc czekamy na zdjęcie piwka już nalanego:) Zdjęcia,. Jakość taka sobie bo z telefonu a nie miałem przy sobie aparatu. anteks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się