seniorroberto Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Doświadczyłem osobiście ww. fenomenu Przed tygodniem byłem w pizzeri, mają tam tylko jeden nalewak z Żywcem. Piwo było znakomite - piękna piana oblepiająca ścianki, glęboki ciasteczkowy smak, nienachalna goryczka, ładny chmielowy zapach. Wczoraj - ta sama pizzeria, ten sam nalewak - i standardowy euro-lager, ordynarna goryczka, szmaciany smak, nie dopiłem kufla. ...oczywiście ten sam nalewak, może nawet beczka... tylko od tygodnia instalacja NIE MYTA... stary numer, nawet najlepsza marka tego nie wytrzyma. Szmata to znak (smak) rozpoznawczy procederu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 tydzień to na pewno została zmieniona beczka. A jeśli nie to prawdopodobnie zdążyła zarosnąć. Tak jak mówił właściciel Ciechana, to jest koncern i ich piwa są robione w kilku browarach w Polsce, może raz miałeś piwo z browaru X raz z Y. Po za tym oni też nie robią wszystkich warek identycznych, np nikt z nas podczas profesjonaliów nie podejrzewał że pierwsze piwo jakie wjechało na szkoleniu to Warka. Im też zdarzają się lepsze i gorsze piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 tydzień to na pewno została zmieniona beczka. A jeśli nie to prawdopodobnie zdążyła zarosnąć. Tak jak mówił właściciel Ciechana, to jest koncern i ich piwa są robione w kilku browarach w Polsce, może raz miałeś piwo z browaru X raz z Y. Po za tym oni też nie robią wszystkich warek identycznych, np nikt z nas podczas profesjonaliów nie podejrzewał że pierwsze piwo jakie wjechało na szkoleniu to Warka. Im też zdarzają się lepsze i gorsze piwa. Skąd ta pewność? 2 tygodnie to żaden wyczyn. U siebie w lokalu miałem Primatora po 3 tygodnie i był bez zarzutu. Co prawda innym razem po 2 już był kiepski, ale to, że beczka ma zejść w 2-3 dni można między bajki włożyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 to jeszcze zależy od temp w pomieszczeniu i w jakim stanie ktoś trzyma instalacje. Kiedyś w restauracji w której było 30 stopni piwo zaszło po 2 dniach tak ze w środku kłaki pływały. Jeśli ktoś nie dba o instalacje to jak najbardziej może w 3 dni zarosnąć. Właściciel pubu z którego biorę butelki żalił mi się że musiał w te wakacje 2 beczki żywca wylać bo otworzył, ale ma piwa regionalne mało szło i mu zarosło. Oczywiście przy czyszczonej instalacji i pokojowej temp to tak szybko nie zarasta. A w takiej pizzerii nalewak gdy stoi blisko zaplecza z piecem, może być narażony na wysokie temp co spowoduje zwiększenie ryzyka infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 to jeszcze zależy od temp w pomieszczeniu i w jakim stanie ktoś trzyma instalacje. Kiedyś w restauracji w której było 30 stopni piwo zaszło po 2 dniach tak ze w środku kłaki pływały. Jeśli ktoś nie dba o instalacje to jak najbardziej może w 3 dni zarosnąć. Właściciel pubu z którego biorę butelki żalił mi się że musiał w te wakacje 2 beczki żywca wylać bo otworzył, ale ma piwa regionalne mało szło i mu zarosło. Oczywiście przy czyszczonej instalacji i pokojowej temp to tak szybko nie zarasta. A w takiej pizzerii nalewak gdy stoi blisko zaplecza z piecem, może być narażony na wysokie temp co spowoduje zwiększenie ryzyka infekcji. Oczywiście, tak jak ze wszystkim, 80% to warunki przechowywania. U mnie w restauracji jest raczej chłodno. A to które się zepsuło, to było właśnie w upały. Coer jak rozumiem był w tej pizzerii na dniach, czyli w październiku. Oczywiście zależy jak daleko jest beczka od pieca. Ale jednak widać piwo źle zniosło ten tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Ale jednak widać piwo źle zniosło ten tydzień. albo była to już inna beczka. Albo kumulacja, różnica początku i końca beczki, nalania do szklanki i nastawienia psychicznego Codera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaborki Opublikowano 8 godzin temu Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu Panowie piłem Heinekena w Norwegii, Szwecji, Danii i Niemczech. Wszędzie mi smakował. Wczoraj kupiłem w Żabce i nie dało się tego pić. Kupowałem kiedyś Żywca w Anglii w i smakował super. W Polsce nie idzie tego pić. Tak samo jest z tyskim. Moim zdaniem dodają żółci bydlęcej żeby zejść z kosztów. Kiedyś oglądałem program na ten temat. Nie były tam co prawda wymienione nazwy browarów ale wiadomo , że taki proceder jest. W zeszłym roku zamówiłem sobie piwo w jednej z Toruńskich restauracji, która posiada własną warzelnię. Co prawda piwo kosztowało ponad dwie dychy ale było warto. Lepiej wypić jedno drogie ze smakiem niż kilka sztuk budżetowego ścierwa. Pozdrawiam piwoszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu 2 godziny temu, zaborki napisał(a): Moim zdaniem dodają żółci bydlęcej żeby zejść z kosztów. Kiedyś oglądałem program na ten temat. Nie były tam co prawda wymienione nazwy browarów ale wiadomo , że taki proceder jest. Daj link do programu a najlepiej nie powtarzaj tych mitów. Cytat Żółć bydlęca w piwie zamiast chmielu? Poseł Andrzej Jaworski (PiS) alarmuje premiera Donalda Tuska (PO), że do produkowanych w Polsce piw dodaje się właśnie żółć bydlęcą. Ale Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych zaprzecza: żółci nie ma. A znawca piw dodaje: — Ta żółć to mit. Wciąż żywy. Tak o sprawie pisano/ mówiono 12 lat temu na popularnych portalach. Tak opowiadał na początku swojej drogi vlogera Kopyr (dwa posty wyżej pisał). Inny były (?) forumowicz pisał na swoim blogu 11 lat temu: http://alechanted.pl/2014/12/22/szok-bycza-zolc-w-piwie/ Także witam na tej stronce i zapraszam do jakościowego udzielania się na forum! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu Tak o sprawie pisano/ mówiono 12 lat temu na popularnych portalach. [/url] Tak opowiadał na początku swojej drogi vlogera Kopyr (dwa posty wyżej pisał). Inny były (?) forumowicz pisał na swoim blogu 11 lat temu: http://alechanted.pl/2014/12/22/szok-bycza-zolc-w-piwie/ Także witam na tej stronce i zapraszam do jakościowego udzielania się na forum!Zwykły troll. A to że nie smakują piwa koncernowe to tylko przez to że Polak lubi tanie piwo i z byle czego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu Godzinę temu, INTseed napisał(a): Zwykły troll. Mam 0,01% nadziei, że jednak nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się