seniorroberto Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Doświadczyłem osobiście ww. fenomenu Przed tygodniem byłem w pizzeri, mają tam tylko jeden nalewak z Żywcem. Piwo było znakomite - piękna piana oblepiająca ścianki, glęboki ciasteczkowy smak, nienachalna goryczka, ładny chmielowy zapach. Wczoraj - ta sama pizzeria, ten sam nalewak - i standardowy euro-lager, ordynarna goryczka, szmaciany smak, nie dopiłem kufla. ...oczywiście ten sam nalewak, może nawet beczka... tylko od tygodnia instalacja NIE MYTA... stary numer, nawet najlepsza marka tego nie wytrzyma. Szmata to znak (smak) rozpoznawczy procederu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 tydzień to na pewno została zmieniona beczka. A jeśli nie to prawdopodobnie zdążyła zarosnąć. Tak jak mówił właściciel Ciechana, to jest koncern i ich piwa są robione w kilku browarach w Polsce, może raz miałeś piwo z browaru X raz z Y. Po za tym oni też nie robią wszystkich warek identycznych, np nikt z nas podczas profesjonaliów nie podejrzewał że pierwsze piwo jakie wjechało na szkoleniu to Warka. Im też zdarzają się lepsze i gorsze piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 tydzień to na pewno została zmieniona beczka. A jeśli nie to prawdopodobnie zdążyła zarosnąć. Tak jak mówił właściciel Ciechana, to jest koncern i ich piwa są robione w kilku browarach w Polsce, może raz miałeś piwo z browaru X raz z Y. Po za tym oni też nie robią wszystkich warek identycznych, np nikt z nas podczas profesjonaliów nie podejrzewał że pierwsze piwo jakie wjechało na szkoleniu to Warka. Im też zdarzają się lepsze i gorsze piwa. Skąd ta pewność? 2 tygodnie to żaden wyczyn. U siebie w lokalu miałem Primatora po 3 tygodnie i był bez zarzutu. Co prawda innym razem po 2 już był kiepski, ale to, że beczka ma zejść w 2-3 dni można między bajki włożyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 to jeszcze zależy od temp w pomieszczeniu i w jakim stanie ktoś trzyma instalacje. Kiedyś w restauracji w której było 30 stopni piwo zaszło po 2 dniach tak ze w środku kłaki pływały. Jeśli ktoś nie dba o instalacje to jak najbardziej może w 3 dni zarosnąć. Właściciel pubu z którego biorę butelki żalił mi się że musiał w te wakacje 2 beczki żywca wylać bo otworzył, ale ma piwa regionalne mało szło i mu zarosło. Oczywiście przy czyszczonej instalacji i pokojowej temp to tak szybko nie zarasta. A w takiej pizzerii nalewak gdy stoi blisko zaplecza z piecem, może być narażony na wysokie temp co spowoduje zwiększenie ryzyka infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 to jeszcze zależy od temp w pomieszczeniu i w jakim stanie ktoś trzyma instalacje. Kiedyś w restauracji w której było 30 stopni piwo zaszło po 2 dniach tak ze w środku kłaki pływały. Jeśli ktoś nie dba o instalacje to jak najbardziej może w 3 dni zarosnąć. Właściciel pubu z którego biorę butelki żalił mi się że musiał w te wakacje 2 beczki żywca wylać bo otworzył, ale ma piwa regionalne mało szło i mu zarosło. Oczywiście przy czyszczonej instalacji i pokojowej temp to tak szybko nie zarasta. A w takiej pizzerii nalewak gdy stoi blisko zaplecza z piecem, może być narażony na wysokie temp co spowoduje zwiększenie ryzyka infekcji. Oczywiście, tak jak ze wszystkim, 80% to warunki przechowywania. U mnie w restauracji jest raczej chłodno. A to które się zepsuło, to było właśnie w upały. Coer jak rozumiem był w tej pizzerii na dniach, czyli w październiku. Oczywiście zależy jak daleko jest beczka od pieca. Ale jednak widać piwo źle zniosło ten tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Ale jednak widać piwo źle zniosło ten tydzień. albo była to już inna beczka. Albo kumulacja, różnica początku i końca beczki, nalania do szklanki i nastawienia psychicznego Codera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się