Izbor Mściwy Opublikowano 3 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 Cześć, ostatnimi czasy się tak zastanawiałem nad pewną sprawą. Belgowie i okolice mają swoje triple, lambici, saisony etc. Anglicy swoje ale i portery. Niemcy koźlaki, pilsy i weizeny. Czesi pilznery, Polacy Grodziskie. A co z naszymi wschodnimi sąsiadami? Rosja wielowiekowe państwo i nic? Pić coś musieli opierali się tylko na kwasie? Nic nie znalazłem na temat więc rzucam pytanie w eter może ktoś coś wie albo podpowie gdzie szukać? A może założymy temat i wypiszemy współczesne i historyczne style piwne z całego świata? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychoo Opublikowano 3 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 Rosja ma tylko tradycje w grabieżach, gwałtach i masowych mordach. Wszelkie know-how kupione lub częściej ukradzione. Oni nigdy niczego sami nie stworzyli. Tyle w temacie wschodniego piwowarstwa. grandfso, Mijnheer, Kaniutek i 5 innych 3 4 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 Podział przestrzenny stylów jest w zestawieniu BA. https://www.brewersassociation.org/edu/brewers-association-beer-style-guidelines/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 3 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 40 minut temu, krzychoo napisał: Rosja ma tylko tradycje w grabieżach, gwałtach i masowych mordach. Wszelkie know-how kupione lub częściej ukradzione. Oni nigdy niczego sami nie stworzyli. Tyle w temacie wschodniego piwowarstwa. Co to za emocjonalny i pozbawiony merytoryka bełkot? Wstyd takie bzdury wypisywać. Rosja,Turcja,Estonia etc ma mocne korzenie piwowarskie. Tylko że podobnie do Norwegii czy tam Finlandi królują tam różne Farmhouse. poczytaj na start: https://www.garshol.priv.no/blog/396.html Później poszerz wiedzę a następnie zacznij odpowiadać na pytania. monodem i grandfso 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 3 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 @Bolt@krzychoo ze zdziwieniem stwierdzam, że zgadzam się z Wami oboma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izbor Mściwy Opublikowano 3 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 11 godzin temu, krzychoo napisał: Rosja ma tylko tradycje w grabieżach, gwałtach i masowych mordach. Wszelkie know-how kupione lub częściej ukradzione. Oni nigdy niczego sami nie stworzyli. Tyle w temacie wschodniego piwowarstwa. Cytując klasyka "Nie ma w słowniku ludzi kulturalnych słów, które mogłyby dostatecznie obelżywie określić pańskie postępowanie." Na tym skończę bo szkoda czasu na czytanie takich bzdur. Zasada i Bolt dziękuję za wskazówki, zabieram się za lekturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LewySierpowy Opublikowano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 (edytowane) W dniu 3.01.2023 o 09:35, krzychoo napisał: Rosja ma tylko tradycje w grabieżach, gwałtach i masowych mordach. Wszelkie know-how kupione lub częściej ukradzione. Oni nigdy niczego sami nie stworzyli. Tyle w temacie wschodniego piwowarstwa. Ja tylko dodam cytat ze znowu aktualnej książki - "Zapiski oficera armii czerwonej" - " – Jeśli nie będziesz gniewać się, to ja ci powiem, co wyście wynaleźli. – Dobrze – powiedziałem. – Słucham. – Dwie tylko rzeczy. Jedna, to samowar. A druga, łaźnia parowa. I to nawet nie wy pierwsi wynaleźli, bo samowary mieli Chińczycy, kiedy Rosji nawet początku nie było. A łaźnia parowa była znana również, na wschodzie i w Rzymie, przed kilku tysiącami lat. – Więc tak wygląda, według ciebie, że u nas nic dobrego nie ma. – Czemu nie?... Macie dobrą propagandę... Najlepszą na świecie..." Co po części potwierdza Twoje słowa. Fajne materiały do poczytania w temacie. Ja dawno temu słyszałem od jednego AKowca mieszkającego w czasie wojny na obecnej Białorusi o piwie z dużym dodatkiem żyta które było robione u niego we wsi i okolicach - niestety za wiele szczegółów nie pamiętam, coś mi się kołacze po głowie, że często z braku chmielu ratowali się dodając ruty lub jakiegoś innego gorzkiego ziela które te piwo częściowo "konserwowało" i smakowo upodabniało do klasycznego. Swoją drogą to żałuje, że sobie nie spisałem rozmów z tym Panem bo to była szalenie inteligentna osoba i miał dar opowiadania. Podpytam jeszcze żyjącą babcię żony o to co na Ukrainie robili przed wojną - z jej historii znowu pamiętam, że tam raczej mocniejsze trunki królowały i to przed wojną, bo po 45' to kołchozy, PGRy i po domach to tylko pokątnie w tajemnicy i raczej żeby sponiewierało, a nie było wykwintne. Edytowane 5 Stycznia 2023 przez LewySierpowy elroy i Kaniutek 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 Żyto jest popularne w regionach Farmhouse. Często nawet po 70-80% zasypu. A zioła inne niż chmiel? Bardzo popularne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 6 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2023 W dniu 3.01.2023 o 10:20, Bolt napisał: https://www.garshol.priv.no/blog/396.html Od dwóch dni czytam. Fantastyczna strona. Dzięki. Bolt 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 6 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2023 17 minut temu, monodem napisał: Od dwóch dni czytam. Fantastyczna strona. Dzięki. Jeśli znasz angielski polecam ksiązki autora bloga to chyba najlepsze na rynku opracowania farmhousów etc. Jeżdzi, zdobywa wiedze etc Polecam też:https://www.brewingnordic.com/farmhouse-ales/norwegian-farmhouse-ale-hornindal/ Trochę inny profil ale polecam. Sporo piwek robiłem dzięki jego inspiracją. Np porter żytni z brzozą(polecam). Szeroko zacząłem robić raw ale itd. monodem 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2023 W dniu 6.01.2023 o 20:02, Bolt napisał: https://www.brewingnordic.com/farmhouse-ales/norwegian-farmhouse-ale-hornindal/ Ta strona wywróciła już wszystko na drugą stronę.Totalnie inne podejście do produkcji. My to uprawiamy jakieś czary - mary! Czekam na wiosnę. Trzeba będzie coś uwarzyć przy ognisku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 14 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2023 W dniu 6.01.2023 o 19:43, monodem napisał: Od dwóch dni czytam. Fantastyczna strona. Dzięki. Wydamy tłumaczenie książki Garshola w 2023/2024 Temat jest świetny! zasada, Bolt i monodem 1 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 14 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2023 (edytowane) Fantastyczna wiadomość! A może czas podwoić wydania roczne? Edytowane 14 Stycznia 2023 przez monodem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 14 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2023 7 godzin temu, elroy napisał: Wydamy tłumaczenie książki Garshola w 2023/2024 Temat jest świetny! Polecam się do niego odezwać. Pogadać, świetny człowiek można wiedzieć co tłumaczycie czy narazie to kwestia klauzul w umowach etc? @monodem pobaw się szczególnie dodatkami drzew iglastych, brzozy i jałowca. Dodatkowo pieczenie słodu żytniego na różne poziomy jest niesamowitym dodatkiem. poniżej zdjęcie z takiego warzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 14 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2023 14 godzin temu, Bolt napisał: Polecam się do niego odezwać. Pogadać, świetny człowiek można wiedzieć co tłumaczycie czy narazie to kwestia klauzul w umowach etc? Historical Brewing Piotrek ma jakieś 25% przetłumaczone. Bolt 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się