amator lagera Opublikowano 7 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2023 (edytowane) @zasada brzeczka z brewkita, słodu i kranówki będzie chłodna, pewnie ok. 15 stopni, czy w tej temperaturze dodać voss kveiki, czy pogrzać ją dodając wrzątek do 20 stopni, czyli najniższej temp. sugerowanej dla tych drożdzy? Fermentacja burzliwa będzie szła właśnie w 20 stopniach. Pytam, bo to całkiem co innego niż w instrukcji coopersa ? Edytowane 7 Marca 2023 przez amator lagera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2023 Ekstraktu słodowego! Ja bym dał mniej kranówki a więcej wody podgrzanej do tych 20°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 9 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2023 W dniu 7.03.2023 o 00:40, Reters napisał: Najlepiej w 10 stopniach przez ponad miesiąc Nie do końca się z Tobą zgodzę. O ile przy mocarzach tak, o tyle dla dwunastek wystarczy siedem, sporadycznie dziesięć dni i jest po fermentacji burzliwej, a jak drożdże są zdrowe i jest ich odpowiednia ilość, to od czwartej doby po rozpoczęciu fermentacji można już podnosić temperaturę. Schemat fermentacji jaki prowadzę , to tydzień w 8 - 9°C, tydzień w 12°C, pięć dni w 14°C i schładzam do 1 - 2°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 9 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2023 3 godziny temu, smola napisał: Nie do końca się z Tobą zgodzę. O ile przy mocarzach tak, o tyle dla dwunastek wystarczy siedem, sporadycznie dziesięć dni i jest po fermentacji burzliwej, a jak drożdże są zdrowe i jest ich odpowiednia ilość, to od czwartej doby po rozpoczęciu fermentacji można już podnosić temperaturę. Schemat fermentacji jaki prowadzę , to tydzień w 8 - 9°C, tydzień w 12°C, pięć dni w 14°C i schładzam do 1 - 2°C Mi chodziło o czas od nastawienia piwa do butelkowania. Tak długo, bo drożdże w niskiej temp. wolniej przerabiają cukry i ja akurat boję się tych całych granatów;) Jeśli chodzi o burzliwą to przy takim delikatnym podnoszeniu temperatur myślę masz dużo większą pewność, że drożdże do końca przefermentowały piwo. Schemat super i do tego CC i o to chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator lagera Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2023 W dniu 7.03.2023 o 15:48, zasada napisał(a): Ekstraktu słodowego! Ja bym dał mniej kranówki a więcej wody podgrzanej do tych 20°C Po 16 dniach mam 3,5 blg, fermentacja w temp zewnętrznej 21 stopni plus minus pół stopnia, ale nie wiem jaka była w fermentorze który nie był niczym docieplony. Czy drożdze nagrzały fermentor podczas silnego bulgotania tak, że podniosly znacznie temperaturę, a później tak spadła że piwo niedofermentowało ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2023 7 godzin temu, amator lagera napisał(a): Po 16 dniach mam 3,5 blg, fermentacja w temp zewnętrznej 21 stopni plus minus pół stopnia, ale nie wiem jaka była w fermentorze który nie był niczym docieplony. Czy drożdze nagrzały fermentor podczas silnego bulgotania tak, że podniosly znacznie temperaturę, a później tak spadła że piwo niedofermentowało ? Na przyszlosc. Przy gorniakach najmniej inwazyjna opcja kontroli temperatury to: 1) torba glovo/uber eats na olx 40 zl 2) wklady do lodowki turystycznej 4 * 10 zl 3) termometr elektroniczny ze stacji pogody (20 zl) - chociaz ja polecam wersje premium czyli I-spindel ( tu na stronie kupisz) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator lagera Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2023 (edytowane) 9 godzin temu, Ununul napisał(a): Na przyszlosc. Przy gorniakach najmniej inwazyjna opcja kontroli temperatury to: 1) torba glovo/uber eats na olx 40 zl 2) wklady do lodowki turystycznej 4 * 10 zl 3) termometr elektroniczny ze stacji pogody (20 zl) - chociaz ja polecam wersje premium czyli I-spindel ( tu na stronie kupisz) jak wchodzisz do pojemnika z miernikiem temperatury? a co z tym problemem ? Edytowane 3 Kwietnia 2023 przez amator lagera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2023 (edytowane) I-spindel po dezynfekcji idzie bezpośrednio do wiadra. Z czujnikiem temperatury masz kilka opcji stawiasz na nim wiadro izolujesz od zewnątrz styropianem i przyciskasz do wiadra widziałem też taki patent No i możesz sobie zamówić gilzę z nierdzewki i tam wsunąć kabelek. Ale nie ma co szaleć. Takie czujniki mają dokładność max +- 0,5 stopnia, więc moim zdaniem nie zauważysz znacznej różnicy pomiędzy tymi patentami. Edytowane 3 Kwietnia 2023 przez Ununul Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator lagera Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2023 45 minut temu, Ununul napisał(a): I-spindel po dezynfekcji idzie bezpośrednio do wiadra. Z czujnikiem temperatury masz kilka opcji stawiasz na nim wiadro izolujesz od zewnątrz styropianem i przyciskasz do wiadra widziałem też taki patent No i możesz sobie zamówić gilzę z nierdzewki i tam wsunąć kabelek. Ale nie ma co szaleć. Takie czujniki mają dokładność max +- 0,5 stopnia, więc moim zdaniem nie zauważysz znacznej różnicy pomiędzy tymi patentami. Dzięki kolego za patent, muszę wykorzystać. A co z tym napojem który zszedł z 12blg na 3,5blg? wylac? podgrzać jakoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2023 9 minut temu, amator lagera napisał(a): Dzięki kolego za patent, muszę wykorzystać. A co z tym napojem który zszedł z 12blg na 3,5blg? wylac? podgrzać jakoś? Jak blg nie spada to w butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator lagera Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2023 W dniu 3.04.2023 o 15:42, anteks napisał(a): Jak blg nie spada to w butelki Cuda panie cuda, dziś blg wynosi 2. Może osady które leżały na wlocie kraina w duzej ilosci zawazyly o poprzednim wyniku. Zauważyłem, że dużo osadu siedzi na reduktorze kranika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator lagera Opublikowano 10 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2023 3 pomiary blg: 3,5, nastepnie 2, a dziś 3. Nie ogarniam. Chyba trzeba te kveiki zostawić na 4 tygodnie i butelkować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 10 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2023 Sprawdź na czystej wodzie czy skala się nie przesunęła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 10 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2023 I spróbuj lekko odgazować próbkę - żeby bąbelki nie osiadały na balingomierzu i go nie unosiły do góry, to też zaburza pomiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się