Wert969 Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 Bry, Czy ktoś kiedyś dodawał soki sunquick przy robieniu piwa? Puplpy dają kwasny posmak. Chciałem coś ugotować dla żony. Myślałem o zrobieniu Kolscha i dodaniu: https://allegro.pl/oferta/sunquick-koncentrat-napoju-marakuja-580ml-13203176098 Pytanie tylko kiedy? Czy na cichą (pytanie czy nie zaszkodzi to drożdżom). Ewentualnie dodać do butelek, ale tutaj jest trochę więcej zachodu bo bym musiał powyliczać ilość w związku z nagazowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wert969 Opublikowano 11 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 Info z ChatGPT: Dodawanie soku do piwa Kiedy dodawać sok przy warzenie piwa? Sok owocowy może być dodawany do piwa na różnych etapach procesu warzenia, w zależności od efektu, jaki chcesz uzyskać. Oto kilka możliwości: Podczas gotowania brzeczki: Sok może być dodany do zacieru podczas gotowania brzeczki. To pozwoli na całkowite wymieszanie się soku z wodą i słodem, co pozwoli na lepsze rozpuszczenie cukrów i uzyskanie większej ilości ekstraktu. Sok zazwyczaj dodaje się w ostatnich 10-15 minutach gotowania. Podczas fermentacji pierwotnej: Sok może być dodawany do brzeczki podczas fermentacji pierwotnej. W tym przypadku sok zazwyczaj dodaje się razem z drożdżami. Podczas fermentacji drożdże spożyją cukry w soku i przekształcą je w alkohol i dwutlenek węgla. W ten sposób powstanie piwo o wyższej zawartości alkoholu i o smaku i aromacie owocowym. Podczas fermentacji wtórnej: Sok może być dodawany do piwa podczas fermentacji wtórnej, czyli po przeniesieniu piwa do butelek lub beczek. W tym przypadku sok jest dodawany bezpośrednio do butelek lub beczek, a drożdże w piwie będą spożywać cukry z soku. W ten sposób powstanie piwo o silniejszym smaku i aromacie owocowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 (edytowane) Przecież to jakieś badziewie, cukier na pierwszym miejscu i pełno dodatków. To nie jest sok, tylko jakiś produkt sokopodobny. Edytowane 11 Marca 2023 przez skazi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 dodaj pulpe a nie jakąś chemię z cukrem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 (edytowane) Ja dodałbym w 4-5 dniu fermentacji, ale patrząc na skład chyba bym jednak odpuścił na rzecz pulpy (plus 100-200g laktozy dla zrównoważenia cierpkości) Edytowane 11 Marca 2023 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wert969 Opublikowano 11 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 (edytowane) Chodzi mi o smak w pierwszej kolejności. Może to być produkt sokopodobny. Mam wrażenie, że wszelkie pulpy i owoce dodawane na cichą dają jedynie lekką nutę. Edytowane 11 Marca 2023 przez Wert969 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 A dlaczego uważasz, że to da mocniejszą, skoro marakuji jest tam 13% ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 Człowieku weź sobie daruj tą chemię. Tak jak sugerują tutaj ludzie. Trzymaj świetny sklep z naturalnymi sokami. Do wyboru do koloru. Sam za jakiś czas będę robił piwo malinowe na soku od nich. Tylko jeszcze wybiorę jaki rodzaj. https://wspolceznatura.pl/ Nie po to ważysz piwo w domu, żeby teraz psuć je chemią. Miody, soki, piwo itd jak jest koncernowe to zapomnij o dobrym składzie i jakości. Takie czasy zdominowane przez wielkie korporacje. Tam nie ma jakości, tam jest tylko kasa. Weedler 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 35 minut temu, Reters napisał: https://wspolceznatura.pl/ Nie po to ważysz piwo w domu, wARZysz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 12 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 3 godziny temu, fotohobby napisał: wARZysz Hi,hi bo przez ten syf jaki teraz sprzedają w sklepach człowiek aż błędy popełnia? Podobnie z miodem. Mam dostęp do prawdziwego naturalnego miodu od znajomej mamy. Miód rewelacyjny. Szkoda tylko, że nie jest tak prosto uwarzyć piwo miodowe w warunkach domowych, bo z tym miodem było by znakomite. Oczywiście bez żadnego podgrzewania miodu powyżej około 40 stopni bo traci całe właściwości. Akurat na tą chwilę, nie mam za bardzo pomysłu jak stuningować brewkit np. lagera, żeby wyszło dobre piwo miodowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 12 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 1 godzinę temu, Reters napisał: Akurat na tą chwilę, nie mam za bardzo pomysłu jak stuningować brewkit np. lagera, żeby wyszło dobre piwo miodowe. Poczytaj o braggotach. To hybryda między piwem a miodem pitnym, można spokojnie zrobić na ekstrakcie czy brewkicie. Jak wszędzie, ważny jest balans, do tego trochę trudniejsza fermentacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 12 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 Dobrze. Zorientuje się w temacie. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 12 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 17 godzin temu, Wert969 napisał: Puplpy dają kwasny posmak. Chciałem coś ugotować dla żony. Dają kwaśny po marakuja jest kwaskowa. Skontruj laktozą i tyle. 16 godzin temu, Wert969 napisał: Chodzi mi o smak w pierwszej kolejności. Może to być produkt sokopodobny. Mam wrażenie, że wszelkie pulpy i owoce dodawane na cichą dają jedynie lekką nutę. Akurat pulpa z marakui jest bardzo aromatyczna. Na pewno bardziej niż ten sok - cukier Ci przefermentuje i tyle Ci zostanie z tego wszystkiego. Dodanie tylko na cichą, odfiltrowanie porządne i dopiero do butelek. A jak nie chcesz, żeby marakuja została przefermentowana, można stabilizować piwo przed dodaniem owoców, tak by drożdże nie przerobiły już cukru. Mimo to, polecałbym być uważnym i np. korzystać z tej opcji w kegu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 12 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 12 godzin temu, Reters napisał: Akurat na tą chwilę, nie mam za bardzo pomysłu jak stuningować brewkit np. lagera, żeby wyszło dobre piwo miodowe. Porządnie je utlenić przed rozlewem ha ha ha ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 12 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 Nie dawaj takich rad bo jeszcze Ci początkowi piwowarzy wezmą je na poważnie? smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 12 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 A myślę, że wielu z nas chce jak najlepiej dla nich. Żeby pili piwo, a nie wyroby piwno podobne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wert969 Opublikowano 14 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2023 W dniu 12.03.2023 o 12:27, Suchejroo napisał: Dają kwaśny po marakuja jest kwaskowa. Skontruj laktozą i tyle. Akurat pulpa z marakui jest bardzo aromatyczna. Na pewno bardziej niż ten sok - cukier Ci przefermentuje i tyle Ci zostanie z tego wszystkiego. Dodanie tylko na cichą, odfiltrowanie porządne i dopiero do butelek. A jak nie chcesz, żeby marakuja została przefermentowana, można stabilizować piwo przed dodaniem owoców, tak by drożdże nie przerobiły już cukru. Mimo to, polecałbym być uważnym i np. korzystać z tej opcji w kegu. Dzięki za radę. Kapituluje jak Francja w czterdziestym i przerzucam się na coś naturalnego. Tylko pytanie czy pulpa, czy może lepiej sok nfc? Ceny raczej są wygórowane: https://allegro.pl/oferta/sok-z-marakui-marakuja-100-nfc-tloczony-2l-10797366456 Pytanie ile takiego soku na warkę 20l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 14 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2023 To jest ze sklepu co Ci poleciłem. Świetny wybór. O ilości Ci nie podpowiem bo sam dopiero się uczę piw smakowych z dodatkami owoców. Na forum zagranicznym słyszałem że na 23 l brzeczki dają minimum 2kg owoców czy tam 2l soku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2023 40 minut temu, Wert969 napisał: Dzięki za radę. Kapituluje jak Francja w czterdziestym i przerzucam się na coś naturalnego. Tylko pytanie czy pulpa, czy może lepiej sok nfc? Ceny raczej są wygórowane: https://allegro.pl/oferta/sok-z-marakui-marakuja-100-nfc-tloczony-2l-10797366456 Pytanie ile takiego soku na warkę 20l? Daj 10% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 14 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2023 W Lidlu masz pulpy po 8.50 zł za 450 gramów, a czasem po 6,5 zł. Naturalne, bez dodatków. Na warkę 20l dawałem z mango, raz 1,8 kg, a raz 2,25 kg. Różnica w smaku niewyczuwalna, większe straty przy drugiej ilości. Weedler 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się