Skocz do zawartości

Aldehyd octowy


Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...
W dniu 22.03.2023 o 09:44, LewySierpowy napisał(a):

Słody miałem z bestmaltza śrutowane w dniu warzenia. Drożdże S04 uwodnione w wodzie ~20C. Fermentowanie z iSpindlem w obrazku (proszę nie zwracać uwagi na gravity bo źle wyważony) czyli fermentacja <15C.

Te drożdże lubią dawać aldehyd octowy, gdy jest ich zbyt mało. To nie koniecznie musi być zielone jabłko. W ich przypadku aromat często wyczuwalny jest jako farba, nuty rozpuszczalnikowe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, Paweł76 napisał(a):

Pierwsze słyszę, że S-04 lubią dawać aldehyd octowy. Człowiek uczy się całe życie ...

Paweł fragment- klucz w mojej wypowiedzi to "gdy jest ich zbyt mało", co poniekąd ma trochę wspólnego z twoją teorią o słabym namnożeniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Łachim napisał(a):

To może pójdźmy krok dalej - najlepszym piwem w takim razie jest eurolager, miliony konsumentów nie mogą się mylić ;)

Jeżeli na konkurs przyjdzie Ci milion Januszy to tak stwierdzi...

Ale nie przyjdzie, doskonale to wiadomo. Ponadto są kategorie piw. W kategorii międzynarodowy lager może sobie wygrać i Żubr - dla mnie jedna ryba.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.