rybak16 Posted April 5, 2023 Share Posted April 5, 2023 Cześć wszystkim. Moim domowym browarze używam lodóweczki do chłodzenia fermentacji i pasa do terrarium do grzania O ile z chłodzeniem nie mam większych problemów, poniżej wykres z ISpindel przykładowej warki: to problemy mam z grzaniem. Nie potrafię utrzymać histerezy na odpowiednim poziomie. Dla przykładu ostatnia warka (nie patrzcie na blg - mam nie do końca skalibrowany ISpindel - w rzeczywistości było koło 11 blg ): Wahania wynikają z tego, że zanim dogrzeje brzeczkę to temperatura na zewnątrz już jest dość wysoka (fermentor trzymam w styropianowym pudełku). Aktualnie robię testy bez styropianowego pudła. W pewnym momencie widać ładne wypłaszczenie, zakładam, że wtedy akurat ciepło, które wytwarzała fermentacja było na takim poziomie, że akurat mi wyrównywało zadaną temperaturę Macie jakieś tipy jak spowodować by ten wykres wyglądał odrobinę lepiej? Te wahania, które mam w momencie gdy drożdże przestają pracować są dość spore. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted April 5, 2023 Share Posted April 5, 2023 Najprostszy sposób to sterownik STC-1000 za 40zł. Podłączasz do niego grzanie (pas do terarium), chłodzenie (lodówka) i zadajesz temperaturę z histerezą 0,2-0,5'C. Sondę wprowadzasz do wiadra (upierdliwe), albo przyklejasz do zewnętrznej części wiadra i izolujesz styropianem / gąbką do mycia naczyń. Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted April 5, 2023 Share Posted April 5, 2023 Cześć wszystkim. Moim domowym browarze używam lodóweczki do chłodzenia fermentacji i pasa do terrarium do grzania O ile z chłodzeniem nie mam większych problemów, poniżej wykres z ISpindel przykładowej warki: to problemy mam z grzaniem. Nie potrafię utrzymać histerezy na odpowiednim poziomie. Dla przykładu ostatnia warka (nie patrzcie na blg - mam nie do końca skalibrowany ISpindel - w rzeczywistości było koło 11 blg ): Wahania wynikają z tego, że zanim dogrzeje brzeczkę to temperatura na zewnątrz już jest dość wysoka (fermentor trzymam w styropianowym pudełku). Aktualnie robię testy bez styropianowego pudła. W pewnym momencie widać ładne wypłaszczenie, zakładam, że wtedy akurat ciepło, które wytwarzała fermentacja było na takim poziomie, że akurat mi wyrównywało zadaną temperaturę Macie jakieś tipy jak spowodować by ten wykres wyglądał odrobinę lepiej? Te wahania, które mam w momencie gdy drożdże przestają pracować są dość spore. Ja mam lodówkę bez pasa. Stoi w temperaturze pokojowej. Może zrób jedno bez niego i wtedy sprawdź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingwinho Posted April 5, 2023 Share Posted April 5, 2023 Potrzebne INFO: to fermentor jest w lodówce czy w styropianowym pudełeczku? Ja bym najpierw zweryfikował, że to kwestia pasa grzewczego i jego histerezy. Daj drożdżom się ogrzać naturalnie (bez pasa) i zobacz czy wykres będzie gładki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted April 5, 2023 Share Posted April 5, 2023 (edited) Pod rozwagę: 1. Mechanizm działania lodówki i pasa jest inny, inna jest też dynamika (w lodówce jest bufor w postaci powietrza, pas grzeje bezpośrednio) 2. Ciepło z pasa od razu ucieka, lodówka jest izolowana. Edited April 5, 2023 by Łachim Link to comment Share on other sites More sharing options...
rybak16 Posted April 6, 2023 Author Share Posted April 6, 2023 9 godzin temu, Łachim napisał(a): Pod rozwagę: 1. Mechanizm działania lodówki i pasa jest inny, inna jest też dynamika (w lodówce jest bufor w postaci powietrza, pas grzeje bezpośrednio) 2. Ciepło z pasa od razu ucieka, lodówka jest izolowana. Zdecydowanie się zgadzam z tym Dlatego też, chłodzenie z przyklejoną sondą temperaturową do boku fermentora działa tak dobrze, że więcej nie potrzebuje. Z grzaniem mam kłopoty dlatego pytam o radę Może warto sondę umieścić w środku fermentora (wole tego unikać by nie zakazić przypadkiem). Może jest jakiś patent na zaizolowanie jej tak by zewnętrzna temperatura na nią mocno wpływała. A może nie powinienem się tym przejmować i uważacie, że takie wahania są ok? W kwestii izolacji lodówki. Dlatego też fermentor z pasem włożyłem do styropianowej skrzyni ale niestety wahania temperatury w środku są bardzo duże gdyż pas dogrzewa mimo odcięcia zasilania. Dodatkowo zanim temperatura cieczy podskoczy o te np 0,2 stopnia to na zewnątrz jest już dużo cieplej i mimo wyłączenia pasa cały czas leci do góry Jak wy podchodzicie do tematu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
LewySierpowy Posted April 6, 2023 Share Posted April 6, 2023 Ja noszę się z zamiarem wkładania fermentatora do skrzyni z OSB ze styropianem i używania chłodnicy zanurzeniowej z nierdzewki podłączanej przez dekiel z uszczelnieniem. Mam Inkbirda 308 i by się załączał przelew ciepłej (~45C) lub zimnej (~10-12C) przez chłodnicę. Wodę będe wyjściow łapał do mausera. Mam dwie pompki do wody z elektrozaworami więc będę miał trójnik i albo leci ciepła albo zimna. Chłodnicę i samą sondę podłącze przez 3 otwory z korkami silikonowymi. Jest sens to robić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted April 6, 2023 Share Posted April 6, 2023 1 minutę temu, LewySierpowy napisał(a): Ja noszę się z zamiarem wkładania fermentatora do skrzyni z OSB ze styropianem i używania chłodnicy zanurzeniowej z nierdzewki podłączanej przez dekiel z uszczelnieniem. Mam Inkbirda 308 i by się załączał przelew ciepłej (~45C) lub zimnej (~10-12C) przez chłodnicę. Wodę będe wyjściow łapał do mausera. Mam dwie pompki do wody z elektrozaworami więc będę miał trójnik i albo leci ciepła albo zimna. Chłodnicę i samą sondę podłącze przez 3 otwory z korkami silikonowymi. Jest sens to robić? Imo za dużo kombinowania, kiedy wystarczy zwykła mała lodówka+coś do grzania podłączone pod inkbirda. Mycie tego wszystkiego i utrzymanie sterylności wydaje się być problematyczne przy takim rozwiązaniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LewySierpowy Posted April 6, 2023 Share Posted April 6, 2023 2 godziny temu, ciezkicoswybrac napisał(a): Imo za dużo kombinowania, kiedy wystarczy zwykła mała lodówka+coś do grzania podłączone pod inkbirda. Mycie tego wszystkiego i utrzymanie sterylności wydaje się być problematyczne przy takim rozwiązaniu. Jakbym miał lodówkę to bym nie pytał o inne rozwiązanie. Tym niemniej dzięki za odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununul Posted April 6, 2023 Share Posted April 6, 2023 2 godziny temu, LewySierpowy napisał(a): Ja noszę się z zamiarem wkładania fermentatora do skrzyni z OSB ze styropianem i używania chłodnicy zanurzeniowej z nierdzewki podłączanej przez dekiel z uszczelnieniem. Mam Inkbirda 308 i by się załączał przelew ciepłej (~45C) lub zimnej (~10-12C) przez chłodnicę. Wodę będe wyjściow łapał do mausera. Mam dwie pompki do wody z elektrozaworami więc będę miał trójnik i albo leci ciepła albo zimna. Chłodnicę i samą sondę podłącze przez 3 otwory z korkami silikonowymi. Jest sens to robić? Moim zdaniem jest sens. Widzialem nawet takie rozwiazanie na stanowisku laboratoryjnym ze zlaczem peltiera i koledzy mowia, ze sie sprawdza. LewySierpowy 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now