Skocz do zawartości

Zatrzymana fermentacja


Hajsiu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Pacjent to 20L IPA ok. 16 blg. Zaszczepione US-05 z wlasnej propagacji (mrozonki), starter 200ml a nastepnie 1,2L i wlane do brzeczki. Ruszyly po 48h i dzialaly calkiem zwawo, bulkalo az milo, niestety po ok. 7 dniach zatrzymalo sie na ok 7 blg i fermentacja stoi. Docelowo mialo zakonczyc sie na ok. 4blg. (jest to druga warka z tego samego przepisu). Kolysanie i pobudzanie nie dziala. Obecnie nastaw ma 12 dni, mial stac 14 dni.

 

Co robic z tym fantem?

Mam w zanadrzu paczke suchych US-05, moze zrobic starter 500ml 7blg na mieszadle, po 24h dolac drugie 500ml brzeczki/piwa ktore sie zatrzymalo i po kolejnych 24h zadac do fermentora?

Jakies lepsze pomysly?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

42 minuty temu, INTseed napisał(a):

Nie robi się startera z sucharów.
Może tak zatarłeś bo jakoś nie umiem sobie wyobrazić że ci się zatrzymała fermentacja.
Daj do ciepłego i poczekaj tydzień.

Czemu sie nie robi w sumie?

Tak jak pisalem jest to druga warka z tego przepisu i zacierane bylo tak samo, jednotemperaturowo w 68. Moze gdzies tam podskoczylo do 69, ale zeby taka roznica byla?

 

31 minut temu, zasada napisał(a):

Czym mierzysz gęstość?

Areometrem, refraktometr juz dawno porzucilem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16 godzin temu, Hajsiu napisał(a):

Czemu sie nie robi w sumie?

 

 

W paczce suchych drożdży jest na tyle dużo komórek, że potrzeba z 5 l, a nieraz i więcej, żeby starter miał sens i drożdże się namnożyły.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 21.04.2023 o 11:21, Patrick napisał(a):

Cześć,

Czy robiłeś już takie piwo o takim BLG na "mrożonkach" ? 

Być może była zbyt mała ilość komórek drożdżowych ? 

Pierwszy raz w ogole robilem z mrozonek. Moze byc, ze zbyt mala.

 

W dniu 21.04.2023 o 11:45, Ununul napisał(a):

Ja bym zostawil na tydzien nad drozdzami w cieplym. Drozdze powinny dojesc jeszcze troche.

Troche to zbyt malo, nie chce miec pozniej granatow. Poza tym od kilku dni nic sie nie zmienia, wiec raczej nic to nie da.

 

W dniu 21.04.2023 o 11:49, Łachim napisał(a):

Mroziłeś suchary czy gęstwę? Zakładam, że to drugie - w jaki sposób?

Mrozilem gestwe z poprzedniej warki (zaszczepiona z sucharow) z tego samego przepisu. Po zlaniu do butelkowania zebralem gestwe, przeplukalem dwa razy i pozostaly osad zamrozilem z gliceryna.

 

W dniu 21.04.2023 o 15:06, punix napisał(a):

 

W paczce suchych drożdży jest na tyle dużo komórek, że potrzeba z 5 l, a nieraz i więcej, żeby starter miał sens i drożdże się namnożyły.

Skoro jest tyle komorek to 1 taka paczka powinna wystarczyc na 20L piwa o takim blg, a jednak trzeba prawie 3 paczki?

W kazdym razie chodzilo mi bardziej o rozruszanie drozdzy a nastepnie przyzwyczajenie do juz czesciowo przefermentowanej brzeczki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.