Dominik Lipiński Opublikowano 9 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 Witam, jestem niedoświadczony i świeży w temacie piwowarstwa więc prosiłbym Was o sugestie i uwagi dot. mojego projektu kotła. Na początku zamierzałem kupić gotowy zestaw warzelniczy ale uznałem że skoro mam zaplecze i materiał to zrobię go sobie sam. Od samego początku pracy kierowałem się tym aby jak najbardziej zminimalizować możliwość skażenia piwa więc postawiłem na gotowanie "zamknięte" (jeśli tak w ogóle się da) i tak oto powstało to: Wyposażyłem w kocioł w słabą grzałkę z nierdzewki 1500W bo taką miałem na stanie ale jak jest zbiornik szczelnie zamknięty to daje ona rade. Ogólnie zbiornik jest z starego kotła gazowego i posiada on wężownice o mocy 30Kw która teraz będzie mi służyć jako chłodnica. Jedyny problem jaki miałem to mieszanie brzeczki z racji tego że niema miejsca na zamieszanie zwykłą łychą (nie chcę demontować chłodnicy bo jest problem z tymczasowym zaślepieniem otworów po niej ), to wymyśliłem że na grzałkę zamontuje taką tubę chroniąca aby słód nie przylegał do grzałki a same mieszanie odbędzie się za pomocą sprężonego powietrza. (Czy to dobry pomysł?) Sprężone powietrze będzie przepływało przez specjalny separator z reduktorem ciśnienia do przyłącza z tą długą rurką. Jak wcześniej wspomniałem gotowanie będzie zamknięte to dodatkowo zamontuje zawór bezpieczeństwa 1Bar który nadmiar ciśnienia będzie wyrzucał Nie mam zamiaru piwa butelkować więc jak piwo "dojrzeje" to podłącze butle z CO2 do przyłącza z prawej strony a lewą wykorzystam do rozlewu piwa do kufla a chłodnica w tym momencie będzie służyć do schłodzenia piwa Jak wspominałem brakuje mi wiedzy i doświadczenia więc z chęcia poczytam wasze uwagi i porady dot. mojego kotła. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 (edytowane) Gotowanie i fermantacja w jednym? Jak oddzielisz chmieliny, drożdże? Gotowanie ciśnieniowe to bardzo zły pomysł. Wystarczy zadbać o higienę w browarze i nic się nie zepsuje. Ile to ma litrów? Ps ogólnie to bardzo wszystko pomieszales(gotowanie,fermentacja) Edytowane 9 Lipca 2023 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 9 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 EH PANOWIE CORAZ WIĘCEJ AMATORÓW SIĘ PCHA DO ZABAWY HEHE MAM NADZIEJĘ, ŻE PRZEJDZIE TA NOWELIZACJA USTAWY I WARZENIE PIWA BĘDZIE MOŻNA CZYNIĆ TYLKO Z LICENCJĄ BO SERIO NIEKTÓRZY NIE MAJĄ ANI DOŚWIADCZENIA ANI WYOBRAŹNI I NA PRZYKŁAD CHCĄ GOTOWAĆ POD CIŚNIENIEM I FERMENTOWAĆ W TYM SAMYM ZBIORNIKU... A tak serio, DMS lubi to. Poczytaj najpierw o procesie warzenia piwa. Wiele Ci wyjaśni. Ununul 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik Lipiński Opublikowano 9 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 (edytowane) Zapomniałem dopisać że kotle będzie przebiegać cicha fermentacja, burzliwa w fermentorze z tworzywa. Bardziej mnie ciekawi czy mieszanie brzeczki spreżonym powietrzem to dobry pomysł. Jak gotowanie po ciśnieniem jest uznawane za zbrodnie to pomysł wylatuje i tyle Właśnie o takie wskazówki mi chodzi. Edytowane 9 Lipca 2023 przez Dominik Lipiński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 9 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 (edytowane) Poczytaj o napowietrzaniu zacieru i jego skutkach. Z takim sprzętem będziesz pierwszym piwowarem domowym, który jego skutki odczuje organoleptycznie. Edytowane 9 Lipca 2023 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik Lipiński Opublikowano 9 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 Ok, doczytałem napowietrzanie też wylatuje. Istnieje jakis sposób na mieszanie brzeczki bez łychy? Czy w ogóle jest potrzebne jeżeli słód nie będzie miał bezpośredniego kontaktu z grzałką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 9 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 Możesz mieszać zacier pompą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 (edytowane) Po kolei. W czym zacierasz? W tym gotujesz. W czym fermentujesz? w tym cicha i z tego rozlew? Do gotowania nie potrzebne mieszanie. Weź pod uwagę że trudno to będzie umyć po gotowaniu i fermentacji Edytowane 9 Lipca 2023 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik Lipiński Opublikowano 9 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 (edytowane) 1 Zacieram w tym kotle, słoduje w nim i przelewam do fermetora z tworzywa 2 Czyszcze kocioł, zalewam i gotuje piwo, chłodze do ok 20c. i przelewam z wysokości ponownie do fermentora 3 Burzliwa fermentacja zachodzi w fermentorze 4 Zlewam na cichą z powrotem do kotla Chłodnice mozna zdemontować w 2 min i wszystko wyczyścić. Problemem jest zaślepienie otworów jakbym chciał bez niej robić. To "coś" pod uszczelką sprawia że idealnie dociska usczelke do ścianki. Edytowane 9 Lipca 2023 przez Dominik Lipiński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 (edytowane) 21 minut temu, Dominik Lipiński napisał(a): 1 Zacieram w tym kotle, słoduje w nim i przelewam do fermetora z tworzywa 2 Czyszcze kocioł, zalewam i gotuje piwo, chłodze do ok 20c. i przelewam z wysokości ponownie do fermentora 3 Burzliwa fermentacja zachodzi w fermentorze 4 Zlewam na cichą z powrotem do kotla Koncepcja bez sensu. Zrób normalny garnek do zacierania i nie wydziwiaj. Jak chcesz wysladzac? Edytowane 9 Lipca 2023 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 9 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 (edytowane) @Dominik Lipiński Co masz ma myśli pisząc "słoduję w nim" ? Wysładzasz ? Nie wiem, ile wyniósł Ciebie ten projekt, ale kupując zwykły kocioł zacierny z koszem, fermentor i keg cornelius miałbyś szybciej, wygodniej i mógłbyć warzyć kolejne piwo, w momencie spijania poprzedniego. Jak jesteś ogarnięty w temacie, to skup się lepiej na wykonaniu stalowego fermentora do fermentacji ciśnieniowej i chmielenia - to da dużo lepszy efekt, niż takie przelewanie z jednego w drugie Edytowane 9 Lipca 2023 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik Lipiński Opublikowano 9 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 (edytowane) Koszt jaki mnie wyniósł to ok 600zł za zawory i kształki z nierdzewki, jako że pracuje przy montażu kotłowni gazowych zbiornik z wężownicą mam za darmo bo klient chciał po prostu stary piec wyrzucić, i pozwolił mi go zabrać (chyba nie był świadomy co w nim się znajduje). Wydaje mi się że jest to dobry materiał do robienia piwa. Jak nie, to jeszcze pokombinuje i "znormalizuję" tą chłodnice z otworami że bedzie mozna ją zaślepić. Wysładzać chciałem na raty bo przy ciągłym miałbym problemy w kontrolowaniu ilości wody. Edytowane 9 Lipca 2023 przez Dominik Lipiński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 9 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 To jest dobry materiał na fermentor ciśnieniowy (po zrobieniu zaworu i stożka) Zacierać i gotować można w byle garze z grzałką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 9 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 Czytam i nie wierzę. Jak coś, co da się zrobić w miarę prosto, można aż tak skomplikować i udziwnić, przy okazji łamiąc tak wiele podstawowych zasad... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 Godzinę temu, Dominik Lipiński napisał(a): Wysładzać chciałem na raty bo przy ciągłym miałbym problemy w kontrolowaniu ilości wody. No jasne, oczywiście że na raty. A jakieś sito, kosz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik Lipiński Opublikowano 9 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 (edytowane) Rura filtracyjna w oplocie 100cm w kadzi oraz dodatkowy filtr za zaworem spustowym dzejkej A powiedz mi co według Ciebie jest w tym coś skomplikowanego? Jest pojemnik z grzałką co zagotuje wode? Jest (Ba nawet jest sterownik z termostatem i modulacją mocy grzałki) Jest chłodnica? Jest Mogę z niego zrobić fermentor? Mogę ale nie musze Wybacz ale Twój post nic konkretnego nie wnosi. Edytowane 9 Lipca 2023 przez Dominik Lipiński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 (edytowane) 15 minut temu, Dominik Lipiński napisał(a): Rura filtracyjna w oplocie 100cm w kadzi oraz dodatkowy filtr za zaworem spustowym To wszystko w tym garnku? Ile to ma litrów? Ps rura filtracyjna? Edytowane 9 Lipca 2023 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik Lipiński Opublikowano 10 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2023 No dokładnie to filtrator z oplotu o dł. 100cm, no niestey beczka ma tylko 50l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 10 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2023 (edytowane) Pomysł z myciem pomiędzy zacieraniem i warzeniem odpuść. Narobisz się, stracisz czas a w końcu tak Cię to będzie męczyć, że odechce Ci się piwowarstwa domowego. Cała idea kociołków to to, że proces zacierania i warzenia odbywa się w jednym garze. Brak przelewania oraz możliwość grzania brzeczki w czasie wysładzania oszczędza sporo czasu. Ja to widzę tak. Wykorzystaj sprzęt albo jako fermentor ciśnieniowy albo do warzenia i chłodzenia, a zacieraj np. w lodówce turystycznej. Poczytaj też o RIMS i HERMS. Może wpadniesz na jeszcze inny pomysł. Edytowane 10 Lipca 2023 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 10 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2023 Jeśli można skomplikować coś prostego to właśnie to zrobiłeś. Po tym co piszesz mam wrażenie, że nie masz dużego doświadczenia z warzeniem. Myślę, że ten projekt powinieneś odpuścić i zacząć warzyć w zwykłym garze. Po kilkunastu/kilkudziesięciu warkach będziesz wiedział czego potrzebujesz, co jest możliwe a co nie.Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 10 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2023 Dokladnie, sprobuj uwarzyc piwko w normalnym garnku najpierw i przefermentuj w fermentorze plastikowym. Zobaczysz na czym proces polega i moze wtedy rzeczywiscie wynajdziesz jakas ciekawa konstrukcje kadzi. Zycze powodzenia Szumidło 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik Lipiński Opublikowano 10 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2023 (edytowane) Na pewno spróbuję każdej możliwej opcji, ogólnie wzór do naśladowania biorę od Piotra Beerofeel gdzie proces zacierania, gotowania i fermentacji polega w większości na przelewaniu. Dobrze jest mieć konkretny sprzęt który ułatwia i przyspiesza robote ale też można to zrobić topornie w garnku po wczorajszym bigosie i dwoma wiaderkami z castoramy Na początek wykorzystam to co mam, bo jako laik nie chcę wydawać kasy na dobry sprzęt. Spróbuję, jak sie nie uda to sprawdze inną opcje. Dzięki za rady i Pozdrowienia Edytowane 10 Lipca 2023 przez Dominik Lipiński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draker Opublikowano 14 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2023 Weź pod uwagę również to, że jeżeli będziesz w tym samym kotle warzył, fermentował i robił wyszynk to zrobisz jedną warkę na kilka tygodni, bo będziesz miał cały czas zajęty sprzęt. Niektórym to wystarczy, lecz dla mnie to nie do zaakceptowania Zasada jest taka, że kocioł zacierno-warzelny jest jeden, a fermentorów im więcej tym lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się